Linkuri accesibilitate

Încă un caz de infecție cu noua tulpină de Covid confirmat oficial


Noua tulpină de coronavirus a fost descoperită la Suceava. Cazurile anterioare au fost din București.
Noua tulpină de coronavirus a fost descoperită la Suceava. Cazurile anterioare au fost din București.

Un bărbat care a călătorit în Marea Britanie a fost depistat infectat cu noua tulpină a coronavirusului. Secvențierea genomului a fost făcută de Universitatea ”Ștefan cel Mare” de Suceava. Este cel de-al patrulea caz confirmat oficial, după cel de la începutul lunii ianuarie și cele descoperite la finalul săptămânii trecute.

Bărbatul în vârstă de 39 de ani, din județul Suceava, a revenit în Romania din Marea Britanie pe data de 5 ianuarie 2021 și se se afla în carantină la domiciliu, după revenirea în țară, în momentul în care a devenit simptomatic.

El a fost testat pozitiv pe data de 9 ianuarie 2021 în Compartimentul de Primiri Urgente din Rădăuți, după care a fost internat în Spitalul Orășenesc Siret, iar din 11 ianuarie în Spitalul Județean Suceava, unde a ramas internat pana pe data de 22 ianuarie 2021. Pe data de 24 ianuarie 2021, pacientul s-a reinternat în spitalul județean, la secția de Boli Infectioase, unde se afla și în prezent pentru investigații și tratament.

Ancheta epidemiologică în acest caz a fost realizată de Direcția de Sănătate Publică din Suceava, iar secvențierea probelor de către Universitatea din Suceava

Tulpina secventiață aparține unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, probe provenind de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Spitalul județean de urgență Suceava”, se spune într=un comunicat de presă al universității.

În pofida informațiilor lansate în spațiul public, inclusiv de ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, secvențierile de genom nu costă chiar atât de mult, fiind vorba de un preț sub 1000 de lei per probă. Aceasta în condițiile în care sunt ”furnizate consumabilele necesare și este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului”, precizează Univeristatea ”Ștefan cel Mare”.

Comisia Europeană a recomandat ţărilor europene să îşi înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini și să crească urgent secvenţierea genomică cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. Aceasta ar însemna efectuarea unui număr între 5.000 și 10.000 de secvențieri pe lună în România.

Autoritățile au confirmat duminică încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7, apărută în toamnă în Marea Britanie. Cazurile confirmate la Institutul „Matei Balș” au fost descoperite la persoane din București. Nici una dintre cele două persoane nu a călătorit în afara țării.

=

XS
SM
MD
LG