Linkuri accesibilitate

Încă un deces la căminul privat de bătrâni din Galați, în total opt


Imagine generică
Imagine generică

Decesul 339 provocat de coronavirus pe plan național este a opta victimă de la căminul privat de bătrâni din Galați, arată ultimul bilanț al deceselor dat presei de Grupul de comunicare strategică.

Este vorba de un bărbat de 78 de ani din Galați, internat în spitalul clinic Galați pe 13 aprilie cu stare letargică, cianoză, saturație de oxigen scăzută, care avea nevoie de intubare.

El a fost internat de la azilul de bătrâni din localitate unde evoluează un focar de SARS-CoV-2.

Prima probă i-a fost recoltată pe 5 aprilie, când a fost negativă, dar următoarea, de pe 13 aprilie, a ieșit pozitivă, când a și murit. La comorbidități, medicii au consemnat sechele de atac vascular cerebral și demență.

Până la acest caz, au murit șapte vârstnici la azilul privat „Sf. Ilie” din Galați, alţi 90 de oameni, pacienţi şi angajaţi, fiind infectaţi.potrivit surselor DSP citate de Mediafax.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, aflat luni într-o vizită fulger la Galați a spus că în azil au mai rămas 60 de persoane, din 140 câte erau înainte, toate 60 nefiind infectate cu virusul COVID-19.

De asemenea, doi bătrâni vor fi aduși reinternați în azil de la spitalul județean, unde au fost internați după ce ultimele două teste au ieșit negative, dar, ca măsură de siguranţă, vor fi cazaţi separat de restul bătrânilor, într-o aripă a clădirii supusă dezinfecției totale.

Potrivit anchetei epidemiologice, noul virus a fost adus în azil chiar de directoarea unităţii, contact al soțului ei întors pe 20 martie din Turcia și care a murit între timp. Ea este cercetată penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

„O anchetă epidemiologică prost începută sau un triaj epidemiologic nefăcut duce la ce avem aici. Am recomandat să se evalueze şi să se retesteze periodic fiecare din aceşti bătrâni (...) Este un cămin privat unde nu mai avem personal privat. Va trebui să venim cu personal de la Spitalul Judeţean sau de la Maternitate”, a spus luni ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Probleme sunt şi într-un cămin de bătrâni administrat de municipalitate, scrie Mediafax. Acolo au fost infectate şase persoane, patru angajaţi şi doi bătrâni. Toate persoanele din interior sunt testate, iar căminul este în carantină. În căminul primăriei se află 139 de rezidenţi şi 67 de angajaţi.

XS
SM
MD
LG