Linkuri accesibilitate

Încă un diplomat rus expulzat de Bulgaria pentru spionarea trupelor americane


Bulgaria - Ambasada Rusiei la Sofia
Bulgaria - Ambasada Rusiei la Sofia

Autoritățile bulgare au acordat unui diplomat rus 72 de ore pentru a părăsi Bulgaria, după ce l-au acuzat de spionaj în țările membre UE și NATO.

Din octombrie 2019 încoace este al șaselea caz al unui diplomat sau oficial rus de la Ambasada Rusiei la Sofia expulzat pentru presupus spionaj.

Ministerul bulgar de Externe a declarat „persona non grata” un diplomat de la Ambasada Rusiei „din cauza acțiunilor incompatibile cu statutul său diplomatic”, a scris ministerul pe Twitter.

Procurorii bulgari susțin, într-o declarație separată de cea a Ministerului de Externe, că din 2017 până în prezent diplomatul „s-a angajat în activități de spionaj, în timpul cărora a colectat informații militare, inclusiv despre numărul de soldați americani desfășurați pe teritoriul bulgar în timpul exercițiilor”.

Scopul a fost de a transfera aceste informații serviciilor rusești de informații, spun procurorii bulgari care susțin că au dovezi că diplomatul a fost în contact cu un cetățean bulgar cu acces la informații clasificate căruia i-au fost oferiți bani.

Nici Ministerul de Externe, nici procurorii nu au dat identitatea sau rangul diplomatului.

Cu toate acestea, Ambasada Rusiei a declarat că diplomatul este atașatul militar și că Moscova și-a rezervat dreptul de a răspunde expulzării „neîntemeiate”.

Măsura „nu este favorabilă dialogului dintre țările noastre în domeniul militar și nici nu ajută la îmbunătățirea stabilității în regiunea Mării Negre”, a spus Ambasada Rusiei în Bulgaira, într-un comunicat pe Facebook.

Rusia a expulzat doi diplomați bulgari în octombrie, la aproape trei săptămâni după ce doi angajați de la Ambasada Rusiei la Sofia acuzați de spionaj militar au fost expulzați.

După anunțul expulzării, Statele Unite și Marea Britanie și-au exprimat sprijinul pentru eforturile Bulgariei de a-și proteja suveranitatea și securitatea.

„Ca partener apropiat și puternic aliat NATO, (Marea Britanie) susține hotărârea (Bulgariei) de a-și apăra cetățenii, securitatea și suveranitatea împotriva amenințărilor maligne”, a scris ambasadorul britanic la Sofia, Rob Dixon, într-un tweet.

"În ultimele săptămâni și luni am văzut prea multe exemple de oficiali ruși care desfășurau acțiuni agresive, de la spionaj în Bulgaria până la otrăvirea adversarilor atât în țară, cât și în străinătate", a declarat Ambasada SUA într-un comunicat.

XS
SM
MD
LG