Linkuri accesibilitate

Începe ”curățenia” în consulate. Ludovic Orban cere rechemarea consulilor ”care nu au treabă cu diplomația”


Nelu Barbu, purtător de cuvânt al guvernului, făcut de Viorica Dăncilă consul la Shanghai.
Nelu Barbu, purtător de cuvânt al guvernului, făcut de Viorica Dăncilă consul la Shanghai.

Premierul Ludovic Orban a cerut ministrului de externe să recheme în țară toți consulii și consulii generali care ”nu au nicio treabă cu diplomația”. O altă solicitare este cea de a fi oprite toate concursurile demarate de guvernul Dăncilă pe ultima sută de metri înainte de fi demis.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, trebuie să verifice în perioada următoare modul în care PSD a făcut numirile de consuli, iar dacă va constata că nu au fost respectate condițiile legale aceștia să fie rechemați de la post.

"Vă cer să opriți toate simulacrele de concursuri la care s-a dat drumul pe ultima sută de metri de către fostul guvern. De asemenea, ministrul de Externe vă rog să analizați modul în care au fost făcute numirile pe pozițiile diplomatice de consul, consul general, să verificați dacă au fost respectate condițiile generale și să îi rechemați pe cei care nu au avut nicio legatură cu diplomația”, a declarat premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern, la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

În ultimele săptămâni și chiar zile, fostul premier Viorica Dăncilă a făcut o serie de numiri controversate în diferite funcții. De exemplu, acum trei săptămâni, printr-o hotărâre de guvern, îl numea consul general al României la Shanghai pe Nelu Barbu, care era purtător de cuvânt al Executivului.

Nelu Barbu nu avea nici cea mai mica experiență diplomatică și nici măcar vreo competență în politica externă, fiind licențiat al Universității Valahia Târgoviste în Drept Penal.

Pe 5 februarie 2018, Barbu a fost numit consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al premierului, devenind purtătorul de cuvânt al Guvernului Dancilă. În 2017, fusese consilierul ministrului pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, în Cabinetul Grindeanu. Anterior, a fost jurnalist la Mediafax, prezentator la B1 Tv, prezentator meteo la Antena 3 și realizator de programe la Realitatea Tv.

O altă numire controversată, făcută tot la final de mandat, a fost cea a Iuliei Adina Schnecker, soția lui Niels Schnecker, colaborator al Antenei 3, numită consul la Madrid.

Cezara Simona Steriu, fosta sotie a deputatului Valeriu Steriu, purtătorul de cuvânt al PSD, a fost reconfirmată în funcția de ministru consilier la Los Angeles, Statele Unite.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG