Linkuri accesibilitate

Începe lupta pentru măștile chirurgicale „Made in Romania”. Producem 20 milioane, avem nevoie de 5 ori mai mult


Măștile sanitare au reînceput să apară în farmacii
Măștile sanitare au reînceput să apară în farmacii

În ciuda faptului că producția de măști chirurgicale a României crește, necesarul de acest tip de echipamente este uriaș. Firmele de stat și private se întrec în a mări producția, iar Guvernul cumpără de zeci de milioane de lei măști performante. După data de 15 mai purtarea măștilor va deveni obligatorie, dar, deocamdată, ele se găsesc cu greu în farmacii și la prețuri care variază între 4 și 7 lei per mască.

Miercuri, uzina de produse speciale Dragomireşti, din județul Dâmbovița, care aparține de Romarm a deschis o linie de producție a măștilor simple. „Am ales acel loc deoarece aveam forță de muncă calificată, mai multe femei care lucrau în industria confecțiilor. În acest moment mașinile merg la o viteză medie care o să crească pe măsură ce se obișnuiește personalul cu linia de producție. Acum producem între 2.000 și 3.000 pe oră, când vor fi instalate toate liniile de producție estimăm că vom ajunge la 350.000 până la 400.000 de măști simple pe zi”, ne-a declarat directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu.

Necesar de 100 milioane de măști pe lună

Prețul cu care aceste produse se vor vinde nu este cunoscut, deoarece de distribuție se ocupă o altă firmă de stat. „Noi oferim toată producția către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A (SAPE S.A) care le va pune în vânzare, prețul nu îl stabilim noi”, ne-a mai declarat Gabriel Țuțu.

Producția internă de măști este încă mică, necesarul fiind undeva la 100 de milioane de măști pe lună, potrivit unor surse medicale. „Noi asigurăm doar pentru cei din linia întâi, pentru medici, pentru militari, polițiști. Au fost probleme cu instalarea liniei de producție, utilajele fiind importate din China și muncitorii nu au putut veni pentru a le instala, am reușit să facem acest lucru prin chat”, ne-a mai declarat directorul Romarm.

Lucru în 4 schimburi

Societatea de stat nu este singura care produce măști chirurgicale. O altă firmă din Maramureș, Techtex, a început producția de măști chirurgicale încă de acum trei săptămâni. Compania a pus în funcțiune linii tehnologice automatizate pentru producția de măști chirurgicale, iar activitatea se desfășoară în patru schimburi pentru a crește capacitatea de producție la 300.000 de bucăți/zi. Fabrica a fost utilată și cu o linie de producție de măști FFP 2 (clasă superioară de protecție), materialul folosit pentru confecționarea acestor produse fiind de producție internă.

În ciuda acestor eforturi, măștile chirurgicale tot nu ajung pentru toată lumea. În aceste condiții, Guvernul, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), a anunțat intenția de a achiziționa aproape 900.000 de măști cu filtru, tip FFP3, pentru care este dispus să plătească 28,8 milioane de lei, adică 32,99 de lei pe bucată.

Achiziţia se finalizează prin încheierea unui acord-cadru, înțelegere „care va fi valabilă până la data declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii/Ministerul Sănătăţii pentru ridicarea stării de urgenţă”.

Procedură de urgență

În contract există o clauză potrivit căreia „pentru nerespectarea termenului de livrare daunele-interese vor fi considerate penalități şi vor fi plătite de către promitentul-furnizor în cuantum de 1% pe zi întârziere din valoarea produselor nelivrate”.

În stabilirera firmelor care vor obține contractul-cadru, prețul oferit pe o mască va conta 30 la sută, iar termenul de livrare pentru cantitatea ofertată va conta în proporție de 70%. În plus, ofertantul nu este obligat să oferteze întreaga cantitate care face obiectul achiziției, ci va prezenta ofertă doar pentru cantitatea pe care acesta o poate livra cu încadrarea în termenul de livrare ofertat şi în condiţiile stabilite prin specificaţiile tehnice. Ofertele vor fi deschise pe 4 mai 2020.

La începutul lunii, ONAC a făcut o altă ofertă pentru a cumpăra între 700.000 și 1.380.000 de măști tip FFP2, fiind dispus să plătească între 17 și 33 milioane de lei.

Premierul Ludovic Orban a anunțat ieri că a avizat 9 companii din România pentru producția de echipamente sanitare de protecție.

În acest moment, deși după 15 mai, o dată cu relaxarea măsurilor, puratarea măștilor va deveni obligatorie, măștile simple se găsesc cu greu în farmaciile din țară. Prețul lor variază între 2,4 și 4 lei. Aceste produse au început să apară și în supermarket, fiind vorba din măști confecționate manual, din bumbac. Prețul acestora diferă în funcție de producător, Astfel, un set de 3 măști din bumbac se vinde în supermarket cu 9 lei. Un alt magazin vindea o singură mască din bumbac, colorată și cu model, cu 9 lei.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG