Linkuri accesibilitate

Începe pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou. Ce restricții trebuie respectate 


Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestiului, va fi scoasă dumincă afară pentru ca credincioșii să se poată ruga și închina, iar între orele 9,00 -12,30 va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale. Regulile vor fi însă stricte pe fondul pandemiei de coronavirus. Astfel, credincioșii trebuie să poarte mască, să pătreze distanța și este permisă participarea doar a persoanelor cu domiciliul în București.

Alaturi de sfintele moaște ale lui Dimitrie cel Nou, vor sta și cele ale Sfântului Stelian - Ocrotitorul copiilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie

Anul, acesta în contextul în care în București s-a depășit rata de infecție de 3 la mia de locuitori, se renunță la procesiunea "Calea Sfinșilor", a anunțat Patriarhia Română.

În contextul pandemiei, de care suntem cu toții conștienti și în care Biserica însăși a desfășurat o intensă campanie de promovare și conștientizare a regulilor igienico-sanitare, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din București și pentru organizarea în condiții de reală siguranță a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an", au fost luate urmatoarele măsuri speciale:

  • renunțarea la procesiunea "Calea Sfinților" la care participau foarte mulți preoți și credincioși mireni;
  • reducerea numărului de clerici slujitori și cântăreți bisericești la toate slujbele sărbătorii;

  • reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaște spre închinare la doar trei zile (25-27 octombrie);
  • protejarea raclelor cu moaștele sfinților cu un material care va permite o permanentă igienizare.
  • Cum va fi organizat pelerinajul

  • accesul la racla se va face pe un singur rând de persoane care vor aștepta una în spatele celeilalte, păstrând distanța de 1,5 m între ele;

  • pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staționare pentru facilitarea păstrarii acestei distanțe;

  • pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare;

  • se va crea un flux unic de circulație a credinciosilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei și cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie;

  • voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi credincioșilor materiale de dezinfectare și igienă.

Jandarmii vor asigura ordinea la pelerinaj

Jandarmii bucureșteni vor asigura măsurile de ordine publică şi siguranţa cetăţenilor care vor participa la manifestările religioase ce vor avea loc la Catedrala din Dealul Mitropoliei, în perioada 25 - 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, transmite Patriarhia Română care preia informația făcută publică de Jandarmeria Capitalei.

Pentru a veni în sprijinul celor prezenţi la această importantă sărbătoare religioasă, se vor institui dispozitive de ordine şi siguranţă publică și culoare speciale de acces în scopul creării unor condiţii optime de desfăşurare a pelerinajului, astfel încât să fie respectate normele de protecție sanitară și să fie evitate aglomerările de persoane sau alte incidente”, spune Jandarmeria București.

Pentru buna desfăşurare a acestui eveniment Jandarmeria Capitalei face următoarele recomandări:

  • cei prezenţi să manifeste răbdare şi să adopte un comportament civilizat;
  • să respecte indicaţiile jandarmilor și regulile organizatorilor;
  • să păstreze distanța fizică față de celelalte persoane;
  • în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale, să solicite ajutorul jandarmilor aflaţi în apropiere.

Hotărârea Prefecturii

"Referitor la evenimentul prilejuit de sărbătorirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, care va avea loc în perioada 25-27 octombrie 2020, Instituția Prefectului - Municipiul Bucuresti aduce la cunoștința cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor si rugaciunilor colective, se desfasoara in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, emis in temeiul art. 45 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare (Anexa 3- Masuri pentru diminuarea impactului tipului de risc, pct.8)", a transmis Prefectura Capitalei intr-un comunicat de presa.

XS
SM
MD
LG