De marți seara, pentru musulmanii din întreaga lume a început Ramadanul. Ca și postul creștin - cel ortodox este încă în curs - în așteptarea Paștelui, Ramadanul se desfășoară sub restricțiile impuse de pandemie.
Ramadanul este a noua lună a calendarului islamic și marchează perioada postului obligatoriu pentru musulmanii din întreaga lume, moment în care este comemorată și istoria sacră a Islamului, în care postul reprezintă unul din cei cinci stâlpi, celebrat prin abținerea de la orice fel de mâncare, băutură, fumat și activitate sexuală de la răsărit până la apusul soarelui.
Infecționiștii se tem că, pe fondul creșterii, și așa, a numărului de cazuri de coronavirus, vacanța de o lună ar putea accelera și mai tare pandemia.
Multe țări cu majoritate musulmană impun restricții severe pentru a opri răspândirea virusului, dar aceste restricții variază foarte mult iar în unele locuri aplicarea lor e superficială.
Luna este consacrată postului, rugăciunii, închinării și carității. Dar este, de asemenea, o vacanță centrată pe comunitate și familie, oamenii adunându-se adesea pentru mese de seară la care fac rugăciuni de grup, ori în moschee sau vizitându-se reciproc sau la cafenea.
Or, tocmai aceste obiceiuri transformă luna de Ramadan într-o potențială sursă de accelerare a pandemiei, într-o perioadă în care cifrele de Covid doboară toate predicțiile, punând presiune pe sistemul de sănătate, din India până în Turcia.
Pentru a încuraja oamenii să se vaccineze, mulți lideri religioși musulmani au declarat public că vaccinarea în timpul zilei nu pune în pericol postul.
„Avem o mulțime de îngrijorări legate de repetarea a ceea ce s-a întâmplat în Ramadanul trecut", a spus pentru AP Ahmed Al-Mandhari, director pentru Mediterana de Est al OMS, referindu-se la ridicarea prematură a restricțiilor și la redeschiderea spațiilor de rugăciune.
Reglementările și restricțiile variază în întreaga lume musulmană. Cina de caritate iftar a fost interzisă în mai multe țări.
În Arabia Saudită, pentru a preveni adunările mari de oameni, va fi interzis moscheilor să servească mese iftar seara și micul dejun suhur înainte de venirea zorilor, așa cum era obiceiul până acum.
Autoritățile saudite vor permite, de asemenea, persoanelor imunizate împotriva COVID-19 să facă pelerinajul umrah pe tot parcursul anului de la începutul Ramadanului.
În Turcia, este de așteptat ca guvernul să anunțe noi restricții pe 13 aprilie pentru a contracara creșterea masivă a cazurilor de coronavirus cauzate de noile tulpini. Măsurile le vor depăși în strictețe pe cele din 29 martie, care includ carantină în weekend și restricții pentru restaurante și cafenele în timpul Ramadanului, a declarat ministrul turc al sănătății.
Egiptul a închis moscheile în ultimul Ramadan, dar de atunci a permis majorității moscheilor să se redeschidă pentru rugăciunile de vineri. Anul acesta, va permite și rugăciunile de grup pe timp de noapte numite taraweeh, deși cu unele restricții.
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor permite, de asemenea, scurtarea rugăciunilor de taraweeh, iar în Iordania și Tunisia nu va fi putea fi făcută din cauza carantinei de noapte.
O restricție similară este în vigoare în Irak de câteva săptămâni.
Iranul a impus de zece zile carantina de weekend, pe fondul creșterii accelerate a numărului de infecții după Anul Nou Persan de două săptămâni, când oamenii se întâlnesc prin tradiție.
În Pakistan, moscheile vor rămâne deschise în timpul Ramadanului, cu reguli în vigoare care includ interzicerea accesului pentru credincioșii cu vârsta de peste 50 de ani și obligativitatea purtării măștilor. Oficialii din domeniul sănătății spun, însă, că restricțiile vor fi cel mai probabil ignorate.
În Indonezia, cea mai populată țară musulmană, la sfârșitul Ramadanului, guvernul va restricționa călătoriile pentru a preveni exodul tradițional de milioane de oameni din marile orașe către satele lor de origine.