Linkuri accesibilitate

Progrese pentru un posibil acord de încetare a focului în Gaza și eliberare de ostatici


Fum deasupra orașului Khan Yunis, din sudul Fâșiei Gaza, în cursul bombardamentelor lansate de armata israeliană. Fotografie realizată în 24 ianuarie, din Raffah.
Fum deasupra orașului Khan Yunis, din sudul Fâșiei Gaza, în cursul bombardamentelor lansate de armata israeliană. Fotografie realizată în 24 ianuarie, din Raffah.

Negociatorii americani fac progrese cu privire la un posibil acord în Fâșia Gaza, care ar consta în încetarea focului de către Israel, în schimbul eliberării a 100 de ostatici capturați de Hamas în atacul din 7 octombrie, scrie The New York Times (NYT).

Publicația americană, citată de Associated Press (AP) menționează că negociatorii americani au pregătit un draft al acordului, incluzând propunerile Israelului și ale Hamas și chiar dacă rămân prudenți, sunt optimiști că acesta ar putea fi adoptat în aproximativ 2 săptămâni.

Acordul ar urma să fie discutat duminică la Paris, unde un reprezentant al SUA se va întâlni cu oficiali din Israel, Qatar și Egipt, după ce președintele american Joe Biden a discutat și vineri, telefonic, cu liderii din Watar și Egipt, menționeză publicația.

Potrivit unor oficiali SUA, care au solicitat să le fie protejată identitatea, având în vedere sensibilitatea subiectului, termenii acordului care ar urma să fie încheiat se vor desfășura în două etape.

În prima fază, luptele ar înceta pentru a le permite femeilor, bătrânilor și ostaticilor răniți să fie eliberați de Hamas.

În primele 30 de zile de pauză, Israelul și Hamas ar urma să stabilească detalii pentru doua fază a acordului, în care să fie eliberați și soldații israelieni și bărbații civili ținuți ostatici.

De asemenea, acordul în pregătire prevede ca Israelul să permită creșterea ajutorului umanitar care ajunge în Fâșia Gaza, notează NYT.

Chiar dacă nu va pune capăt războiului, acordul ar putea pune baze pentru o soluție durabilă cu privire la conflict, potrivit oficialilor americani menționați de către publicație.

Precedentul acord de încetare a focului și eliberare de ostatici, intermediat de SUA și Qatar, a fost în vigoare în noiembrie, însă a avut o durată mai scurtă. Ostilitățile au încetat timp de 7 zile, în care Hamas a eliberat peste 100 de ostatici, iar Israelul a eliberat aproximativ 240 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.

NYT notează că despre 136 de persoane capturate de Hamas în 7 octombrie, inclusiv șase cetățeni americani, nu se știu detalii și se presupune că aproximativ 20 dintre ei este posibil să fi murit.

Dacă acordul va fi pus în aplicare, ar putea duce la detensionări, atât pentru președintele Joe Biden, criticat chiar de unii membrii ai partidului democrat pentru susținerea acordată Israelului în răspunsul armat din Fâșia Gaza la atacul Hamas din 7 octombrie, dar și pentru Israel, presat pe plan intern pentru a asigura eliberarea de ostatici.

De asemenea s-ar putea reduce și tensiunile din regiune, dovadă acordul din noiembrie, când grupurile Houthis și Hezbollah au dat înapoi de la atacurile lor lansate asupra unor ținte din Israel ori SUA.

Israel și Hamas au întrerupt comunicarea prin intermediari, însă în 16 ianuarie a fost agreat un acord limitat, prin care ostaticii deținuți de Hamas să primească medicamente, în schimbul creșterii cantităților de medicamente și ajutor umanitar pentru civilii din Fâșia Gaza.

De atunci au început să existe propuneri pentru un acord mai larg, de ambele părți, iar negociatorii americani au încercat să le integreze într-un singur document, conform NYT.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG