Linkuri accesibilitate

Serviciile de informații americane: Kievul ar putea cădea în câteva zile


Militari ai Gărzii Naționale Ucrainene, aflați pe poziții în centrul Kievului, Ucraina, 25 februarie 2022.
Militari ai Gărzii Naționale Ucrainene, aflați pe poziții în centrul Kievului, Ucraina, 25 februarie 2022.

Oficiali americani din serviciile de informații și-au exprimat îngrijorarea că cel mai important oraș ucrainean, Kiev, capitala țării, ar putea fi cucerit de trupele ruse în următoarele zile.

Oficialii americani din domeniul informațiilor secrete spun că trupele Moscovei ar putea să cucerească Kievul în câteva zile, relatează CNN citând două surse apropiate discuțiilor.

Potrivit unei evaluări inițiale ale SUA, de dinainte de invazie, capitala ucraineană urmează să fie invadată în decurs de una până la patru zile de la izbucnirea atacului, au precizat aceleași surse.

Ruben Gallego, un reprezentant democrat din Comisia pentru servicii armate, a declarat vineri pentru CNN că, dacă Rusia ar captura Kievul, SUA ar trebui să înarmeze luptătorii rezistenței din țară.

„Cu siguranță are un impact asupra răspunsului nostru cu privire la cine înarmăm de fapt. În acel moment trebuie să realizăm că armata ucraineană, așa cum o știm, ar putea fi compromisă și atunci cred că trebuie să trecem la sprijinirea efectivă a partizanilor și a luptătorilor din rezistență care sunt dispuși să se angajeze în lupta împotriva Rusiei”, a declarat Gallego.

Dacă joi seara forțele rusești erau la mai puțin de 30 de kilometri de Kiev, vineri deja se duceau lupte între trupele ucrainene și cele ruse pentru apărarea capitalei.

Aceiași oficiali consideră că Rusia s-a confruntat cu o rezistență mai puternică din partea forțelor ucrainene decât a anticipat.

CNN mai relatează că oficialii occidentali din serviciile de informații evaluează că planul Rusiei este de a răsturna guvernul de la Kiev și de a instala un guvern favorabil Rusiei.

Nu se știe deocamdată dacă Vladimir Putin va căuta să ocupe și să dețină ulterior teritoriul ucrainean, a mai declarat una dintre sursele, potrivit relatărilor postului american.

Trupele rusești au ajuns vineri în districtul Obolon, din nordul capitalei, au anunțat oficialii ucraineni din domeniu apărării, precizând că duc lupte pentru alungarea „ocupanților”.

Ministerul ucrainean al Apărării i-a sfătuit pe localnici să facă cocktailuri Molotov și chiar a prezentat instrucțiuni în acest sens.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG