Linkuri accesibilitate

Întâlnire de urgență la liberali. Orban vrea să vadă dacă are susținerea PNL pentru un nou mandat


România - Președintele PNL Ludovic Orban
România - Președintele PNL Ludovic Orban

Președintele PNL, Ludovic Orban, a convocat pentru marți seară conducerea liberală pentru a vedea dacă are susținerea colegilor săi pentru un nou mandat la conducerea guvernului.

În cursul zilei, după ce s-a întâlnit din nou cu președintele Klaus Iohannis, Orban le-a propus viitorilor parteneri de coaliție să prea din nou conducerea guvernului.

Hunor și Barna au cerut timp de gândire.

Oferta lui Orban a urmat celei făcute de unul din liderul alianței USR- PLUS, Dan Barna, care a propus ca șefia Camerei Deputaților - pe care o revendicau și el și Ludovic Orban - să fie deținută de Cătălin Drulă de la USR -PLUS, iar guvernul să aibă trei posturi de vicepremier, ocupate de el, de Orban și de Kelemen Hunor, adică de cei trei lideri de partide din viitoarea coaliție de guvernare.

Oferta lui Barna l-a iritat pe Orban care a spus că orice „propunere sau posibilă soluție menită să consolideze formarea viitoarei coaliții trebuie adusă pe masa discuțiilor" și a criticat încălcarea deciziei luate împreună în primele zile de negocieri de a „comunica doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord."

Luni, liderii din USR-PLUS i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să se implice în negocierile cu PNL pentru formarea majorității și i-au atras atenția acestuia că nu se poate construi o coaliție stabilă dacă un singur partid preia toate funcțiile importante în stat. Mai exact, USR-PLUS cere ca liberalii să nu dețină și funcția de prim-ministru și cea de președinte al Camerei Deputaților.

Liberalii au insistat că pot forma o majoritate de dreapta și că premierul trebuie să le revină. Ludovic Orban a primit girul conducerii partidului pentru a obține funcție de președinte al Camerei Deputaților și nu vrea să cedeze această poziție către USR-PLUS.

XS
SM
MD
LG