Linkuri accesibilitate

Stenograma completă. Zelenski: procurorul general va fi 100% omul meu; Trump:dacă aţi putea face ceva cu procurorul general ar fi minunat


Volodimir Zelensky și Donald Trump, New York, 25 septembrie, 2019

Preşedintele american Donald Trump a discutat, în convorbirea telefonică avută pe 25 iulie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, şi despre investigaţia pentru corupţie desfăşurată de autorităţile de la Kiev împotriva fiului fostului vicepreşedinte american Joe Biden şi care ar fi fost oprită în urma intervenţiei acestuia din urmă, conform stenogramei convorbirii publicate de Casa Albă.

Această convorbire, interceptată de serviciile secrete americane, a fost urmată de un denunţ intern al unui membru al acestor servicii, iar mass-media de peste ocean a relatat că Trump i-ar fi făcut o ''promisiune'' neobişnuită lui Zelenski şi l-a încurajat în privinţa unei investigaţii asupra lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american.

Puteți citi mai jos întreaga discuție a dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski

Președintele Trump: Felicitări pentru o victorie minunată. V-am urmărit cu toții din Statele Unite și ați făcut o treabă grozavă. I-ați depășit pe toți, chiar dacă nu vă dădeau prea multe șanse, dar ați câștigat ușor. Este o realizare fantastică. Felicitări.

Președintele Zelenski: Aveți perfectă dreptate, domule Președinte. Am obținut o mare victorie și am muncit din greu pentru aceasta. Am lucrat mult, dar aș vrea să recunosc că am avut ocazia să învăț de la dumneavoastră. Am folosit multe dintre abilitățile și cunoștințele dumneavoastră și am putut să le aplicăm ca pe niște exemple în timpul alegerilor. Și da, a fost un scrutin cu adevărat unic. Am fost într-o situație unică și am reușit să obținem un succes unic în felul său. Vă pot spune următoarul lucru: prima dată m-ați telefonat pentru a mă felicita, când am câștigat alegerile prezidențiale. Și a doua oară mă telefonați astăzi, când patridul meu a câștigat alegerile parlamentare. Cred că ar trebui să fiu ales mai des pentru ca să mă sunați mai des și pentru a putea vorbi mai des la telefon.

Președintele Trump: [râde] Este o idee foarte bună. Cred că toată lumea în țara dumneavoastră este foarte fericită de acest lucru.

Președintele Zelenski: De fapt, da. Ca să fiu sincer, încercăm să muncim din greu pentru a drena mlaștina aici, în țara noastră (referință la sloganul lui Trump „Să drenăm mlaștina politică” din Washington - „Drain the Swamp” ). Am adus la putere mulți oameni noi. Nu politicieni vechi, nu politicieni obișnuiți. Pentru că ne dorim un nou format și un nou tip de guvernare. Sunteți un mare profesor pentru noi și în acest sens.

Președintele Trump: Este foarte plăcut să aud aceasta de la dumneavoastră. Aș spune că noi facem multe pentru Ucraina. Îi dedicăm mult timp și efort. Mult mai mult decât țările europene. Ele trebuie să facă pentru voi mai mult decât fac. Germania nu face pentu voi aproape nimic. Ei doar vorbesc. Cred că ar trebui să-i întrebați despre asta. Atunci când am vorbit cu Angela Merkel, ea se referea la Ucraina, dar nu face nimic. La fel procedează și multe alte țări europene. Deci, cred că ar trebui să acordați atenție acestui lucru. Dar Statele Unite au fost foarte bune cu Ucraina. N-aș spune că a fost ceva neapărat reciproc, pentru că în trecut au avut loc lucruri nu tocmai bune, dar Statele Unite au fost însă mereu foarte-foarte bune cu Ucraina.

Președintele Zelenski: Da, aveți absolută dreptate. Nici măcar nu 100 %, ci 1000 %! Și pot să vă spun următoarele: am vorbit cu Angela Merkel și m-am întâlnit cu ea. De asemenea, m-am întâlnit și am vorbit cu (președintele Franței) Macron. Și le-am spus că nu fac atât cât ar fi trebuit să facă în materie de sancțiuni. Ei nu consolidează sancțiunile. Ei nu lucrează pentru Ucraina atât cât ar trebui. Chiar dacă, în mod logic, Uniunea Europeană ar trebui să fie cel mai important partener al nostru, din punct de vedere tehnic, Statele Unite sunt un partener mult mai mare decât Uniunea Europeană. Și vă sunt foarte recunoscător pentru asta. Pentru că Statele Unite fac multe pentru Ucraina. Mult mai mult decât Uniunea Europeană, mai ales când este vorba despre sancțiunile împotriva Federației Ruse. Aș dori, de asemenea, să vă mulțumesc pentru sprijinul extraordinar în domeniul apărării. Suntem gata să continuăm cooperarea, pentru următorii pași. În special, suntem aproape gata să cumpărăm mai multe [sisteme de rachete antitanc] Javelin de la Statele Unite în scopuri de apărare.

Președintele Trump: Mi-aș dori foarte mult să ne faceți o favoare. Pentru că s-au întâmplat multe în țara noastră, iar Ucraina știe multe despre cele întâmplate. Aș dori să aflați ce s-a întâmplat cu compania Crowdstrike (o companie de securitate cibernetică din Sunnyvale, SUA, a fost angajată să investigheze spargerea serverului Comitetului Național al Partidului Democrat al SUA înainte de alegerile din 2016 ). Cred că aveți acolo o persoană bogată... Ei spun că serverul se află în Ucraina. În general, s-au întâmplat multe lucruri, toată această situație. Cred că vă înconjoară aceiași oameni. Aș dori ca procurorul nostru general să vă telefoneze dumneavoastră sau cuiva din subalternii dumneavoastră și aș dori ca acest lucru să fie investigat până la capăt. După cum ați putut vedea ieri, tot acest nonsens s-a încheiat cu o reprezentare foarte slabă a unui bărbat pe nume Robert Mueller (pe 24 iulie, procurorul special Robert Mueller a vorbit în Congres și a declarat despre rezultatele unei investigații privind o posibilă conspirație a sediului lui Trump cu Rusia). El și-a demonstrat incompetența. Dar lumea zice că multe în această problemă au început cu Ucraina. Orice ați reuși să faceți, este foarte important să faceți, dacă aceasta este posibil.

Președintele Zelenski: Da, acest lucru, ca și tot ce ați menționat mai sus, este foarte important pentru mine. Pentru mine ca președinte, acest lucru este foarte important. Suntem deschiși pentru orice cooperare viitoare. Suntem gata să deschidem o nouă pagină în cooperare și în relațiile dintre SUA și Ucraina. Cu acest scop, am rechemat ambasadorul nostru din Statele Unite: acesta va fi înlocuit cu un ambasador foarte competent și foarte experimentat care va lucra din greu pentru ca cele două națiuni ale noastre să devină și mai apropiate. Aș dori să sper că va putea să vă câștige încrederea, astfel încât să aveți relații personale cu dumnealui pentru a coopera chiar mai îndeaproape decât mai înainte. Din partea mea, aș vrea să vă spun că unul dintre asistenții mei a vorbit recent cu domnul Giuliani (Rudy Giuliani, avocatul lui Donald trump și fostul primar al New York-ului). Avem multă speranță că domnul Giuliani va putea veni în Ucraina și ne vom întâlni personal. Aș dori să vă asigur încă o dată că ne înconjoară doar prieteni. Voi face tot posibilul pentru a mă înconjura cu cei mai buni și mai experimentați oameni. Aș dori, de asemenea, să vă spun că suntem prieteni. Suntem prieteni buni, iar dumneavoastră, domnule președinte, aveți mulți prieteni în țara noastră. Prin urmare, ne putem continua cooperarea strategică. Îmi propun să mă inconjor cu oameni extraordinari. Și în ceea ce ține de această investigație, în calitate de președinte al Ucrainei, vă pot garanta că toate investigațiile vor fi făcute în mod deschis și onest. Vă asigur.

Președintele Trump: Excelent. Pentru că am auzit că ați avut un procuror foarte bun. Dar l-au făcut să tacă și aceasta a fost cu adevărat nedrept. Multă lume spune că procurorilor foarte buni de la voi li se închide gura și că oameni dubioși au fost implicați în toate acestea. Domnul Giuliani este o persoană foarte respectată. A fost primar de New York, un primar minunat. Aș dori ca dumnealui să vă telefoneze. Îl voi ruga să vă telefoneze împreună cu procurorul general Barr. Rudy cunoaște foarte bine ce se întâmplă, el este o persoană capabilă. Dacă ați putea să vorbiți cu el, ar fi minunat. Fostul ambasador al SUA în Ucraina (Marie Jovanovici), o doamnă, nu era foarte bună. Și oamenii cu care a avut dumneaei de a face în Ucraina nu au fost, de asemenea, foarte buni. Vreau pur și simplu să știți asta. Și încă ceva. Se vorbește mult despre fiul lui Biden și despre modul în care Biden a oprit ancheta. Mulți oameni ar dori să afle ce s-a întâmplat acolo, aşadar dacă aţi putea face ceva cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a putut să oprească ancheta care era în desfășurare. Deci, dacă ați putea să aruncați o privire asupra acestei chestiuni... Din punctul meu de vedere, acest lucru este îngrozitor.

Președintele Zelenski: Iată ce am vrut să vă zic despre procuror. În primul rând: am înțeles totul și știu care e situația. Deoarece am obținut o majoritate absolută în Parlamentul nostru, următorul procuror general va fi sută la sută omul meu, candidatul meu. El va fi susținut de către Parlament și își va începe activitatea în funcția de procuror general deja în septembrie. El sau ea vor examina situația, în special, în ceea ce privește compania menționată. Problema investigării acestui caz este, de fapt, o garanție a restabilirii relațiilor oneste între noi. Așadar, vom avea grijă de acest lucru și vom lucra la investigarea cazului. De asemenea, aș vrea să vă rog mult, dacă ați putea să ne furnizați informații suplimentare foarte utile, pentru ca ancheta să asigure dreptatea în țara noastră. În ceea ce privește ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, dacă îmi amintesc bine, numele dumneaei era Marie Jovanovici. Este minunat că ați fost primul care mi-a spus că a fost un ambasador prost, pentru că sunt de acord cu dumneavoastră sută la sută. Atitudinea ei față de mine nu a fost cea mai bună, pentru că îl admira pe președintele anterior (Petro Poroșenko) și a fost de partea lui. Nu m-a acceptat cu deschidere în calitate de nou președinte.

Președintele Trump: Îi voi spune lui Giuliani să vă sune, precum și procurorului general William Barr. Și vom afla totul, toate detaliile. Am auzit că înainte procurorul era tratat foarte prost. În general, să vă meargă toate. Economia voastră se reface și prezic că situația se va îmbunătăți. Ucraina este o țară grozavă, cu foarte multe active. Am mulți prieteni ucraineni, sunt oameni incredibili.

Președintele Zelenski: Aș dori, de asemenea, să vă spun că am câțiva prieteni din Ucraina care locuiesc în Statele Unite. Ultima dată când am călătorit în Statele Unite, am stat în New York lângă Central Park și am locuit în Trump Tower. Voi vorbi cu ei și sper să îi revăd în viitor. De asemenea, am vrut să vă mulțumesc că m-ați invitat să vizitez SUA, în special Washington DC. În plus, vreau să vă asigur că vom lucra foarte serios la această anchetă și vom lua problema în serios. În ceea ce privește economia, cele două țări ale noastre au un potențial mare de cooperare. Iar una dintre problemele cheie, a cărei soluție este foarte importantă pentru Ucraina, este problema independenței energetice. Cred că putem avea o cooperare de succes cu Statele Unite în domeniul independenței energetice. Lucrăm deja la aceasta. Cumpărăm petrol american, dar sper că vom discuta aceasta în cadrul unei viitoare reuniuni. Vom avea mai mult timp pentru a discuta aceste oportunități și pentru a ne cunoaște mai bine. Și aș dori să vă mulțumesc foarte mult pentru sprijin.

Președintele Trump: Bine, mulțumesc foarte mult, apreciez asta. Îi voi spune lui Rudi și procurorului general Barr să vă telefoneze. Multumesc! Dacă veți dori odată să veniți la noi la Casa Albă, de asemenea, nu ezitați să apelați. Spuneți-ne când doriți să faceți acest lucru și vom lucra asupra detaliilor. Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim.

Președintele Zelenski: Vă mulțumesc mult. Aș fi foarte fericit să vin să vă întâlnesc personal, să vă cunosc mai bine. Aștept cu nerăbdare întâlnirea noastră. Aș dori, de asemenea, să vă invit să vizitați Ucraina și să veniți la Kiev, este un oraș foarte frumos. Avem o țară frumoasă și veți fi binevenit aici. Pe de altă parte, în septembrie, cred că voi fi în Polonia și sper să ne întâlnim acolo. Cred că este o idee foarte bună să vizitați Ucraina. Putem zbura fie cu avionul meu, fie cu al dumneavoastră care, probabil, este mult mai bun decât al meu.

Președintele Trump: Bine, se rezolvă. Aștept cu nerăbdare să ne vedem la Washington și, probabil, și în Polonia, pentru că cred că vom fi acolo în aceeași perioadă.

Președintele Zelenski: Vă mulțumesc mult, domnule președinte.

Președintele Trump: Felicitări pentru munca fantastică pe care ați depus-o. V-a urmărit întreaga lume. Cu siguranță, au fost multe dezamăgiri, dar felicitări.

Președinteșe Zelenski: Vă mulțumesc, domnule președinte. La revedere!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG