Linkuri accesibilitate

#10Întrebări | Marius Manole despre restricții, o iubire pierdută, speranță și oameni


Marius Manole în Richard III, la Teatrul Bulandra.
Marius Manole în Richard III, la Teatrul Bulandra.

Luni seară, Marius Manole revine pe scenă Teatrului Național într-o situație în care nu s-a mai aflat de un an - cu 50% din spectatori. Relaxarea restricțiilor vine cu bune și rele, spune Marius Manole. La fel ca pandemia.

Spectacole cu public au mai fost în cele 14 luni trecute de la declanșarea pandemiei, dar nu cu mai mult de 30% din spectatori. „All Inclusive”, cu Mirela Oprișor, Vlad Zamfirescu, Medeea Marinescu și Diana Roman e o comedie cu atât mai potrivită cu cât „doar umorul ne poate salva”, spune, cu umor, Marius Manole la Europa Liberă.

Simt că a venit primăvara, odată cu acest spectacol”, adaugă Marius Manole la începutul unei discuții din care am aflat că indiferența celor din jur față de efortul comun pe care îl necesită pandemia e motiv de tristețe, că aceasta i-a adus despărțirea de persoana iubită, dar și lecția cea mai importantă: „Ar trebui să învățăm să trăim fiecare zi și să ne placă să trăim în prezent. E singurul lucru care există.”

„All Inclusive"- Vlad Zamfirescu, Diana Roman, Medeea Marinescu, Marius Manole și Mirela Oprișor.
„All Inclusive"- Vlad Zamfirescu, Diana Roman, Medeea Marinescu, Marius Manole și Mirela Oprișor.

1. Care a fost cel mai greu lucru pe care l-ați trăit de la începerea pandemiei până acum?

Marius Manole: „Au fost multe momente grele, uneori nici nu știu care a fost mai greu. Dar să zicem așa: mi s-a schimbat viața cu 180 de grade, m-am despărțit de cineva după 16 ani de zile și cred că ăsta a fost cel mai greu moment. Pentru că am avut timp în pandemie, am avut timp și să ne punem oglinda în față, era bine când nu aveam timp. Și a mai fost o depresie de vreo trei luni care nu știu de unde a venit, dar a fost. Acestea sunt, pentru mine, cele mai grele momente ale pandemiei.”

2. Ce v-a ajutat să treceți peste ele?

M-a ajutat că am făcut lucruri. Munca m-a ajutat.

Marius Manole: „Munca. Am făcut un lucru extraordinar în pandemia asta: făcut o emisiune online, 'Welcom as in aor hom', cu colega mea Ilona Brezoianu și cu colegul meu Dan Rădulescu, actor la Teatrul de Comedie, și ne-a ținut cam jumătate de an, timp în care ne-a bucurat și pe noi, dar am bucurat și multă lume și din România și din diaspora, oameni care stăteau în case, închiși, mai ales în lockdown, care ne scriau în fiecare zi cât de bine le face această emisiune, că e ca un ’medicament care nu e dăunător’. Apoi am descoperit teatrul online și am făcut spectacole online la care au avut și 7.000 de cumpărători de bilete. 80% dintre ei din străinătate, oameni care s-au bucurat să întâlnească, din nou, actori din România, oameni plecați de mult din țară, tineri care nu au văzut teatru românesc niciodată, care s-au bucurat să audă limba română. M-a ajutat că am făcut lucruri. Munca m-a ajutat.”

3. Ce ar trebui să învățăm din această pandemie?

Marius Manole: „Să trăim. Ar trebui să învățăm să trăim fiecare zi și să trăim momentul și să ne placă să trăim în prezent. E singurul lucru care există. Planuri de viitor am văzut că nu ne mai putem face, trecutul nu mai contează, la ce bun regretele? Să trăim, să ne bucurăm de lucrurile minunate care sunt în jurul nostru, să mergem la teatru, să mergem la film, să citim, să ascultăm muzică, să ne întâlnim cu prietenii, să ne plimbăm”.

Marius Manole în „Însemnările unui nebun” la ARCUB, în 2017.
Marius Manole în „Însemnările unui nebun” la ARCUB, în 2017.

4. Ați descoperit lucruri noi despre oameni și despre societatea noastră în timpul pandemiei?

Marius Manole: „Mi-am confirmat ce știam. Știam că suntem o societate ’bulversată’, știam că suntem anxioși de felul nostru, știam că suntem fricoși, că nu avem foarte mult curaj, știam că nu ne plac regulile, că suntem dispuși să încălcăm regulile pentru binele nostru. Am descoperit, deși știam și asta cumva, că suntem ușor egoiști, că ne punem pe noi în prim-plan și nu ne interesează aproapele nostru neapărat. Și nu mă aștept să se schimbe ceva. Noi, românii, învățăm greu ceva și uităm foarte repede. O să ne raportăm fix la fel, vom fi fix aceiași oameni, vom face fix aceleași greșeli. Poate unii dintre noi, pentru că nu e bine să generalizăm, au învățat câte ceva și vor păstra ceva din ce au învățat, dar puțini. Majoritatea dintre noi o să mergem la fel ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ca și cum suntem veșnici pe pământul ăsta. Și vom trăi fiecare zi fără a profita suficient de ea.”

5. Cum îi simțiți pe spectatori și pe colegii dumneavoastră zilele acestea? Mulți dintre noi încă se tem.

Nici cu mască nu au vrut unii să intre în sală, că li s-a părut că li se știrbește din libertatea lor.

Marius Manole: „Sigur că apropierea morții, cu care ne-am confruntat cu toții e îngrozitoare, dar mie nu mi-a fost frică deloc. Și ce văd e că publicul ne caută, așteaptă să intre în sălile de teatru, dar nu cu orice preț, iată că unii nu vor să se vaccineze doar ca să aibă acces la teatru. Nu e atât de important teatrul pentru ei. Nici cu mască nu au vrut unii să intre în sală, că li s-a părut că li se știrbește din ființa lor... și din libertatea lor. Dar majoritatea spectatorilor vor să vină la teatru. Se cumpără biletele, se caută spectacole, chiar dacă nu prea mai cumpără multă lume bilete în avans. Pentru că nu știi ce se va întâmpla dacă crește incidența pe săptămână, iar se suspendă spectacolul, iar rămâi cu banii dați și cu un bilet pe care nu știi cum o să îl folosești. Asta s-a schimbat – felul în care oamenii își gestionează banii, sper că și timpul.”

Marius Manole e cunoscut și pentru implicarea sa în dezbaterile civice, pro-democrație și anticorupție ale ultimilor ani.
Marius Manole e cunoscut și pentru implicarea sa în dezbaterile civice, pro-democrație și anticorupție ale ultimilor ani.

6. Sunteți printre românii vaccinați anti-COVID, ce credeți despre reticența multora de a se vaccina?

Suntem cu toții aici, și dacă vrem să ne fie bine ar trebui cu toții să facem aceleași eforturi.

E o discuție delicată, sigur că respectăm decizia fiecărui om și nu avem dreptul să ne băgăm. E corpul fiecărui om și fiecare știe ce e mai bine pentru el, dar fiind în contextul ăsta în care toată lumea e în aceeași barcă, e ca și cum am avea de ales dacă să ne aruncăm sau să rămânem pe barcă sănătoși. E complicat. Ne lipsește spiritul de echipă și asta e. Le spun acestora doar că suntem cu toții aici, și dacă vrem să ne fie bine ar trebui cu toții să facem aceleași eforturi. Da, poate că ne asumăm niște riscuri, dar ni le asumăm ca să mergem mai departe cu toții. E ușor să stai deoparte și să spui – lumea să meargă înainte, normal, firesc, dar eu nu mă implic, eu nu mă vaccinez, eu nu vreau să-mi risc viața. Ori riscăm cu toții, ori nu riscă niciunii”.

7. Cum priviți ridicarea unora dintre restricții, chiar în weekend-ul 14-15 mai, anunțată pe 12? Inclusiv purtarea măștii în aer liber nu mai e obligatorie.

Marius Manole: „Mă sperie puțin. Mi se pare stranie și coborârea incidenței atât de mult în două săptămâni. După plecarea lui Vlad Voiculescu mi s-a părut că brusc s-a coborât incidența ca prin farmec, a fost o minune și au început relaxările și cred că lumea și-a dat seama că se pierd niște voturi și că trebuie făcut ceva repede. Deci nu am mare încredere în lucrurile astea. Am colegi care sunt foarte fericiți pentru că s-au ridicat restricțiile, erau de acord să se ridice și astă vară... chiar dacă lucrurile nu erau foarte bune. Probabil ori eu sunt mai prost, ori ei sunt mai inconștienți. Acum depinde ce alegem”.

Marius Manole, Oana Pellea - Oscar și Tanti Roz, Teatrul Bulandra.
Marius Manole, Oana Pellea - Oscar și Tanti Roz, Teatrul Bulandra.

8. V-ați implicat în ultimul an în mai multe inițiative de sprijin pentru actorii independenți. A fost cu succes sau nu suficient?

Marius Manole: „Am făcut ce am putut. Orice lucru făcut e un succes. Orice pas făcut înainte e un lucru bun. Că nu putut face 10 pași și am făcut doar unul, asta e. Am ajutat cât am putut. Totuși pandemia a generat niște discuții foarte bune pentru sectorul cultural independent. Deja aflu că ar urma să fie deblocate fonduri europene pentru sectorul cultural, rămâne de văzut dacă vom primi și confirmarea. Și Primăria Capitalei se implică mai mult, a realizat că există acești oameni care în momente de restriște sunt ai nimănui, deși sunt artiști valoroși, care îmbogățesc lumea asta, și trebuie să facem cumva să îi ajutăm să trăiască chiar și atunci când le e greu. Dar pentru asta trebuie construit un întreg sistem, ceva ce nu s-a făcut în 30 de ani, dar sperăm că de acum încolo am învățat, știm sau vrem să știm, ne dorim și sperăm că și obținem”.

Sprijin pentru actorii independenți, în timpul pandemiei de COVID-19:

9. Într-o perioadă în care, spuneați, nu îndrăznim să facem planuri, ce planuri aveți pentru 2021?

Marius Manole: „Multe - Premieră cu Lia Bugnar, 'Și cu pisica ce am făcut' cu o distribuție foarte drăguță: cu Rodica Mandache, cu Medeea Marinescu, cu Anghel Damian, Maria Buză și Lia Bugnar, apoi pregătim acum pentru online 'Jocul de-a adevărul' o să avem premieră undeva în 7 iunie și filmările continuă apoi, avem un serial, un sitcom pe care o să îl filmăm în iulie, sunt proiecte. Avem, avem, avem, avem. Totuși, am stat un an...”

„Îmi doresc să am experiențe și întâlniri” - Marius Manole
„Îmi doresc să am experiențe și întâlniri” - Marius Manole

10. În plan personal, ce sperați pentru 2021?

Marius Manole: „Sper să cunosc foarte mulți oameni, să-mi dau șansa să cunosc oameni, spre să mă îndrăgostesc de cine trebuie, sper să învăț să trăiesc cu mine, să îmi placă de mine, să mă iubesc pe mine, să mă pun pe mine pe primul plan, că dacă eu sunt sănătos, eu sunt bine, eu sunt fericit, eu sunt vesel, atunci pot să comunic altfel. Îmi doresc să călătoresc foarte mult. Am și călătorit deja, am fost o săptămână la Madrid, unde am fost la meciul Simonei Halep și al lui Horia Tecău și i-am văzut pe toți sportivii mari de acolo, de la turneul de la Madrid. Îmi doresc, de fapt, să am experiențe și întâlniri.”

Marius Manole s-a născut în 1978, la Iași. Este actor al Teatrului Național din București, dar a jucat și joacă piese memorabile și la alte teatre din București și din țară. Este considerat unul dintre cei mai buni actori ai scenei românești. Printre piesele care au marcat în ultimii ani scena teatrală românească se află „Richard III", la Teatrul Bulandra, în direcția de scenă a lui Andrei Șerban. Și tot aici „Oscar și tanti Roz" sau „Crimă și pedeapsă". La Național, Marius Manole joacă în piesele lui Radu Afrim „Trei surori”, un scenariu (ne) firesc de liber și „Pădurea spânzuraţilor". Mai joacă în Romeo şi Julieta" și „Viforul" - sunt doar câteva dintre zecile de roluri care l-au făcut cunoscut pe Marius Manole. El joacă la cele două teatre de mai sus, dar și în diverse proiecte la Teatrul Act, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, Theatrum Mundi, ARCUB etc. Marius Manole este cunoscut și prin implicarea constantă, în ultimii ani, în dezbaterile civice ale societății românești.
  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG