Linkuri accesibilitate

Întâlnire Aurescu-Zuckerman. Belarus și cazul Navalnîi, pe agendă


Romania Adrian Zuckerman and Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 15 septembrie, pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, întrevedere în cadrul căreia cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, având în vedere rolul acestei platforme de consolidare a parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, esențial pentru securitatea și prosperitatea celor două maluri ale Atlanticului.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat inclusiv cooperarea aprofundată dintre România și Polonia în cadrul Inițiativei celei Trei Mări, astfel cum a reieșit și din discuțiile recente purtate cu omologul său de la Varșovia, Zbigniew Rau, cu accent pe interesul și angajamentul comun româno-polonez pentru implementarea proiectelor prioritare de interconectare, în special proiectele Rail2Sea (modernizarea și dezvoltarea coridorului feroviar dintre portul Gdansk din Polonia și Portul Constanța) și proiectul rutier Via Carpathia, transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis presei marți.

Ambasadorul SUA a exprimat, la rândul său, susținerea pentru realizarea proiectelor de interconectare strategică pe axa Nord-Sud din cadrul Inițiativei, inclusiv Rail2Sea și Via Carpathia.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat totodată, cu acest prilej, principalele concluzii ale vizitei oficiale efectuate în perioada 2-3 septembrie în Israel și Palestina, în special cu privire la stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. El i-a transmis ambasadorului SUA faptul că România apreciază rolul Statelor Unite în procesul de normalizare a relațiilor din regiune, cu referire la recentele evoluții dintre Israel și Emiratele Arabe Unite și, respectiv, Bahrain. Șeful diplomației române a punctat faptul că astfel de inițiative contribuie la îmbunătățirea climatului de securitate și încredere din regiune, România încurajând astfel de progrese.

În același timp, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, susținerea României pentru o rezolvare durabilă și cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian, în baza dreptului internațional și a soluției celor două state. A arătat că România va continua să susțină, în mod concret, așa cum a indicat în discuțiile avute în cadrul vizitei din 2-3 septembrie atât la Ierusalim și Tel Aviv, cât și la Ramallah, angajarea celor două părți într-un dialog constructiv, în vederea reluării negocierilor directe între cele două părți pentru identificarea unei soluții durabile.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis aprecierea SUA pentru eforturile României în ceea ce privește susținerea Procesului de Pace, ca stat care are în mod tradițional o abordare echilibrată și o relație bună cu ambele părți implicate în conflict.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Adrian Zuckerman au mai realizat un schimb de evaluări și poziționări cu privire la cazul Alexei Navalnîi, evoluțiile privind negocierea noului acord START, situația din Mediterana de Est și Belarus. Ambasadorul SUA a transmis apreciere pentru poziția constantă a Guvernului României de susținere a procesului democratic și a societății civile din Belarus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG