Linkuri accesibilitate

Învățați, învățați, învățați! Româna. Revista presei maghiare


O școlăriță

Epidemia se răspândește brutal în Ungaria. Clujul, în finală. Așteptându-l pe Johannis. Un Bilbao secuiesc. Doi canguri deștepți și un cal de cauciuc. Make Hungary Great Again!

VIITORUL SUNĂ RĂU // „Epidemia de coronavirus face ravagii în Ungaria. Depășind și Spania, și Italia, țara este a doua în Uniunea Europeană la statisticele privind răspândirea virusului raportată la populație.” […] „Să nu se amăgească nimeni că se infectează tinerii. La 5-7 săptămâni de la creșterea cazurilor de infecție, va crește și numărul morților”, spune virologul Ferenc Jakab, profesor la Universitatea de Știință din Pécs, într-o prelegere online despre pandemie, scrie NapiHu.

IGEN // Potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Politici Publice din Ţinutul Secuiesc şi de Institutul Bálványos, pe un eşantion reprezentativ, aproape toţi maghiarii din Transilvania cred că elevii maghiari trebuie să înveţe bine limba română. Rezultatele cercetării Monitor al Minorităţilor 2020 au fost prezentate de István Gergő Székely, Tibor Toró şi Tamás Kiss, cercetători ai minorităţilor naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Cluj, anunță MTI.

NOI, NU! // În locul retoricii belicoase, o guvernare responsabilă, cere, într-o scrisoare deschisă, un grup de aproape 200 de intelectuali care nu gustă excesele și maniera de a gestiona treburile țării în vreme de pandemie ale guvernului condus de Viktor Orbán.

INTERVIU // „Ultima dată am vorbit cu şeful statului în luna martie. Acele declaraţii erau inacceptabile, fiindcă nu aveau nicio acoperire cu „furatul Ardealului". Cum spunea un clasic în viaţă: „Idioţenie”. Cel care spune aşa ceva nu are dreptate, minte, manipulează. Şi a fost şi rămâne în continuare o problemă, fiindcă a venit de la acest nivel. A luat în batjocură limba maghiară, ceea ce iar este inacceptabil. Ne-a făcut pe noi, într-un fel, duşmanii României, ceea ce nu suntem. Nu vrem să furăm Ardealul, nu vrem să facem rău nimănui şi, sigur, a aruncat această sămânţă a urii într-o perioadă când nu era nevoie de aşa ceva, fiindcă lumea era şi este preocupată de altele. Până la urmă, vrei să atragi atenţia de la rezultatele „minunate” ale „guvernului tău”, pot să înţeleg, dar nu cu astfel de chestiuni. Nu poţi ca preşedinte al României, care eşti la vârful ierarhiei statului şi, dincolo de acest lucru, ai şi informaţii dacă se întâmplă ceva, eşti tu responsabil, şi nu poti să faci doar o luptă politică din astfel de teme. Şi s-a demonstrat că nu existau nici informaţii, nu a existat nici măcar o astfel de intenţie. Nu poţi să faci o astfel de declaraţie. N-am avut nicio discuţie cu preşedintele Iohannis din martie. Şi nici scuze n-am auzit.”, spune Hunor Kelemen, într-un videointerviu Agerpres, în care vorbește despre campania electorală, eventualele alianțe politice care vor urma, deschiderea anului școlar, Rareș Bogdan și altele.

ÎN FINALĂ // Clujul este pe lista scurtă a orașelor finaliste pentru titlul de Capitală Europeană a Inovației, anunță TransylvaniaNow. Celelalte cinci orașe rămase în competiție sunt: Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia), Leuven (Belgia), Valencia (Spania) și Viena. Orașul câștigător va primi un milion de euro pentru susținerea activităților inovatoare și pentru a conecta specialiștii, sectorul privat și sectorul de stat în beneficiul comunității locale. Restul orașelor finaliste vor primi câte 100 000 de euro. Rezultatul va fi anunțat săptămâna viitoare, în cadrul Zilelor Europene ale Cercetării și Inovării. Câștigătorii edițiilor precedente sunt: Barcelona, Amsterdam, Paris, Atena și Nantes.

PREMIU // Marius Tabacu, traducător și director al Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj, a primit premiul Uniunii Scriitorilor (USR) din România pentru cea mai bună traducere a anului trecut: Trilogia transilvană de Miklós Bánffy, scrie Maszol. Juriul USR a fost format din Mihai Zamfir, Gabriela Gheorghisor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu și Razvan Voncu.

RĂZBOIUL SFÂNT // Profesorul Marius Turda, de la Oxford Brookes University, a lansat, la Editura Școala Ardeleană, volumul „Războiul sfânt” al rasei: eugenia și protecția națiunii în Ungaria. 1900-1919. „Cartea lui Marius Turda tratează noi aspecte ale istoriei eugeniei, încercând să surprindă modul în care eugenia maghiară poate pune în evidență contexte culturale, politice și naționale. Autorul nu doar că ne prezintă un model teoretic bine gândit al cercetării eugeniei, dar – prin abordarea critică a surselor – ne prezintă o atitudine științifică postmodernă față de cunoaștere: o prezență autoreflexivă a istoricului ce pune întrebări noi, se îndoiește de paradigmele și cadrele teoretice anterioare și nu se revendică de la abordări istorice preexistente. Autorul acestei cărți este un istoric care a reușit să vorbească – prin exemplele eugeniei – despre probleme delicate cum sunt naționalismul și rasismul, fără a adopta o poziție moralizatoare în evaluarea lor. Această atitudine științifică ne inspiră să pornim și noi pe acest drum captivant al cunoașterii istorice.”, scrie, în prezentarea cărții, dr. Zsuzsa Bokor, cercetătoare la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj.

MAKE HUNGARY GREAT AGAIN // Centrul pentru Drepturi Fundamentale (AK), organizație din siajul partidului de guvernământ de la budapesta, a lansat „o campanie de formare de atitudini”. Fraza cheie: „Facem Bazinul Carpatic măreț împreună.” Organizatorii nu ascund că au fost inspirați de discursul despre Trianon al premierului Orbán, scrie MagyarNarancs, într-un articol despre filmele de propagandă războinice ale AK.

UN BILBAO SECUIESC // „Dacă aș spune că arbitrii fluieră împotriva noastră, aș minți grosolan. Bineînțeles că mi-e mai la îndemână să spun că nu de aia am pierdut pentru că am fost bleg, ci pentru că a trișat arbitrul, pentru că sunt maghiar, pentru că asta ne e soarta, că Trianon etc. Se poate aluneca foartă ușor în acest gen de argumentație”, spune Zoltán Szondy, președintele FK Csikszereda și a Academiei de Fotbal a Secuimii, într-un interviu despre prezentul și perspectivele fotbalului secuiesc, acordat postului Székelyhon TVși preluat de TransylvaniaNow.

SCENA ȘI ECRANELE // Continuă scandalul din jurul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică (UATC) din Budapesta, subiectul fiind întors pe toată părțile de marile publicații din Ungaria: MagyarNemzet: În sfârșit vorbesc și artiști care își asumă valori creștine; MagyarNarancs: Și Sindicatul Democratic al Pedagogilor ar intra în grevă alături de angajații UATC; Index: Începe anul universitar la UATC; 444Hu: Începe anul universitar, dar blocada rămâne.

FFW // Aproape toate lungmetrajele maghiare de anul trecut vor fi proiectate la Zilele Filmului Maghiar „Filmtettfeszt”, organizate la Cluj, în perioada 16-20 septembrie, au anunţat organizatorii festivalului, citați de HiradoHU. // Între 9 și 25 octombrie are loc o nouă ediție a extrem de bogatului Festival de Artă Contemporană CAFeBudapest. // DeutscheWelle: Cercetătorul maghiar Botond Roska a câștigat premiul european Körber, în valoare de un milion de euro, pentru o procedură care ar putea reda vederea nevăzătorilor. // Ambasadorul Statelor Unite la Budapesta și-a dat demisia. // Goal: László Bölöni a fost antrenorul belgienilor de la KAA Gent doar preț de 25 de zile. // Ziua a sosit, titrează Népszava, după ce luna trecută companiile de panouri solare din Ungaria au produs mai mult curent electric decât centrala nucleară de la Paks, controversată din cauza intereselor rusești în afacere. // GreenfoHU: Green Peace a dus mai multe zeci de mii de PET-uri în fața clădirii Parlamentului de la Budapesta. // DelMagyar: La sediul companiei Continental din Makó a fost inaugurată statuia unui cal făcută din cauciucuri de biciclete și automobile. Greutatea totală a statuii: 120 de kilograme // MiskolcZoo: Doi canguri au evadat din grădina zoologică de la Miskolc.

XS
SM
MD
LG