Linkuri accesibilitate

Șampanie și îngrijorări înaintea alegerilor „cruciale” din R. Moldova


Alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi cruciale pentru viitorul Moldovei și ele trebuie să fie libere și transparente, în conformitate cu standardele internaționale, a afirmat la Chișinău ministrul slovac de externe Miroslav Lajčák, președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Lajčák a mai spus că OSCE, UE și comunitatea internațională vor urmări îndeaproape procesul electoral și pe cel post electoral. „Sperăm că după procesul electoral negocierile pentru reglementarea transnistreană vor continua”, adăugat Miroslav Lajčák, care a precizat că președinția Slovaciei a OSCE e orientată spre oameni, se bazează pe oameni, dialog și bunăstare, și că aceasta va fi activă, ambițioasă și implicată, iar prevenirea, medierea și atenuarea conflictelor sînt o prioritate.

Ministrul moldovean de externe Tudor Ulianovschi s-a declarat încrezător că diplomația moldoveană va colabora eficient cu OSCE în 2019, pentru a ajunge la o dinamizare a dialogului în procesul de reglementare transnistreană. Ulianovschi a mai spus că țara sa mizează pe susținerea Slovaciei pentru reluare discuțiilor legate de retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei, și de ransformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-una civilă cu mandat internațional. Șeful diplomației slovace și președintele în exercițiu al OSCE Miroslav Lajčák vizitează R. Moldova în perioada 17-19 ianuarie, și are întrevederi cu oficialități moldovene și cu reprezentanți ai conducerii politice de la Tiraspol. Cu o zi înainte, a fost la Chișinău și ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, care i-a spus omologului său moldovean că, reușita procesului de integrare europeană a Republicii Moldova depinde, în primul rând, de ea însăși, subliniind la rândul său că este „crucial” ca alegerile parlamentare din 24 februarie să îndeplinească cele mai înalte standarde democratice. Statele Unite ale Americii au transmis un mesaj similar, lăsând să se înțeleagă că la Washington există îngrijorări cu privire la felul în care se va desfășura scrutinul parlamentar de luna viitoare, care pentru prima data se va baza pe un sistem electoral mixt.

Potrivit Barometrului Opinie Publice dat publicităţii la începutul lunii decembrie, Partidul Socialiștilor rămâne în topul preferințelor electoratului din R.Moldova. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar intra doar trei partide: Partidul Socialiștilor cu 23%, urmat de Partidul Democrat cu 7,6% şi PAS cu 7,4 la sută.

Există suspiciuni că scrutinul ar putea fi afectat de diverse presiuni. De pildă, zilele acestea contracandidatul liderului democrat, Vlad Plahotniuc, care este Ion Terguţă, șeful blocului Acum s-a plîns la Comisia Electorală Centrală despre piedicile pe care competitorul lui i le-ar pune. Mai există, apoi, raportul dat publicității de Asociația Promo-LEX, care critică, printre altele, manifestările electorale premature, de care s-ar face vinovate multe partide. Monitorizarea acestei organizații neguvernamentale scoate la iveală și cheltuielile neraportate ale partidelor: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Şor şi Partidul Democrat sunt formaţiunile care au început înainte de vreme campania electorală, organizând sute de evenimente, inclusiv concerte, caravane de Crăciun, mese festive, evenimente dedicate copiilor. O treime din ele au fost calificate de Promo-LEX drept cadouri oferite cetăţenilor, începând de la materiale didactice, dulciuri, şampanie şi până la lemne de foc şi bani.

XS
SM
MD
LG