Linkuri accesibilitate

Șase motive găsite de liderii USR PLUS pentru a justifica rămânerea în Guvern


Dan Barna și Dacian Cioloș vor să candideze la alegerile prezidențiale din 2024 și nu și-au asumat ruperea Coaliției. Imagine din 2021, liderii USR PLUS alături de Vlad Voiculescu.
Dan Barna și Dacian Cioloș vor să candideze la alegerile prezidențiale din 2024 și nu și-au asumat ruperea Coaliției. Imagine din 2021, liderii USR PLUS alături de Vlad Voiculescu.

USR PLUS vrea să rămână la guvernare cu premierul Florin Cîțu după remanierea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Liderii Uniunii au recunoscut că motivele pentru continuarea guvernării au fost predominante și că soluția radicală reprezenta ultima soluție. La negocierile de marți, USR PLUS vor presa pentru un nou protocol în coaliție în care principala modificare este consultarea înaintea oricărei remanieri făcute de Florin Cîțu.

Prima reacție a USR PLUS după remanierea lui Vlad Voiculescu a fost să anunțe că îi retrag sprijinul premierului Florin Cîțu, ceea ce ar fi putut duce la căderea Guvernului. În pofida declarațiilor belicoase, conducerea USR PLUS a fost tot timpul conștientă că partidul nu poate ieși de la guvernare în acest moment, iar în ultimele zile a încercat să se găsească o variantă pentru a justifica rămânerea la guvernare.

În spatele ușilor închise, liderii USR PLUS au analizat la rece motivele pentru care părăsirea Coaliției de guvernare ar aduce mai multe deservicii partidului decât câștiguri electorale.

1. Persoanele numite în funcție, accesul la resurse

În cele patru luni de când a intrat la guvenare, USR PLUS a numit zeci de persoane la nivel central, iar numărul acestora depășește ordinul sutelor la nivel local. Ruperea Coaliției punea în pericol toate aceste poziții obținute de membrii USR PLUS datorită participării la guvernare.

Curentul majoritar a fost pentru rămânerea la guvernarea, chiar dacă au existat voci radicale care au cerut să rupem colaborarea cu PNL și Cîțu. Rațiunea este că putem face mai ușor o schimbare din interior decât de pe margine”, au declarat surse din conducerea USR PLUS.

Accesul la resurse și funcțiile publice au constituit astfel un factor determinant pentru rămânerea USR PLUS la guvernare, chiar dacă PNL nu a fost de acord să renunțe la premierul Cîțu.

2. Ruperea guvernării în plină pandemie, pericol de imagine pentru USR PLUS

Liderii USR PLUS spun că rămânerea la guvernarea le va conferi imaginea de partid responsabil.

„Plecarea de la guvernare în acest moment, când suntem în plin val trei, ar prezenta USR PLUS ca un partid conflictual, care nu are maturitatea de a depăși problemele dintr-o Coaliție. Am vorbit despre bărbați de stat și riscam să arătăm că niște puștani care își iau jucăriile și pleacă la prima ceartă”, au motivate surse din conducerea USR PLUS rămânerea la guvernare.

Potrivit acestora, partidul care rupe guvernarea are de suferit electoral.

3. Miniștrii vor să își continue proiectele

Miniștrii USR PLUS au pledat pentru rămânerea la guvernarea. În ședințele interne, Cătălin Drulă a vorbit despre proiectele începute la Transporturi, Cristian Ghinea a ridicat problema PNRR, Stelian Ion pe cea a reformelor în justiție, iar Claudiu Năsui a explicat care sunt problemele în economie unde USR PLUS poate avea un rol pozitiv.

Opoziția miniștrilor față de plecarea de la guvernare, chiar dacă Florin Cîțu rămâne premier, a cântărit în luarea deciziei.

4. Dan Barna și Dacian Cioloș nu vor USR PLUS în Opoziție înainte de Congres

Apropierea Congresului pentru șefia USR PLUS a jucat un rol determinant în rămânerea la Palatul Victoria. Calculele politice ale lui Dan Barna ar fi avut de suferit dacă partidul era obligat să intre în Opoziție înainte de Congres.

După rezultatul slab de la prezidențiale și cel de la parlamentare, Dan Barna ar fi avut de dat explicații în partid pentru intrarea partidului în Opoziție. Rămânerea USR PLUS la guvernare și menținerea funcției de vicepremier reprezintă atuuri pentru Barna”, au explicat sursele citate.

Nici Dacian Cioloș nu și-a asumat deschis ruperea Coaliției din aceleași motive legate de viitorul Congres USR PLUS.

5. Vlad Voiculescu, probleme de comunicare în interiorul USR PLUS

Ministrul Sănătății nu a avut probleme de comunicare doar cu PNL și premierul Cîțu, ci și cu liderii USR PLUS. Mai mulți parlamentari din Uniune s-au plâns că dădeau rar de Vlad Voiculescu și că acesta nu le răspundea la telefon.

Potrivit surselor consultate de Europa Liberă, liderii USR PLUS au ajuns la concluzia că ieșirea de la guvernare pentru Vlad Voiculescu ar reprezenta o „sinucidere politică”. Mai mult, există voci în interiorul USR PLUS care admit că ministrul Sănătății a avut o parte de vină în escaladarea conflictului, mai ales prin emiterea ordinului privind carantinarea.

Surse din USR PLUS au dezvăluit că Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu să-l mai lase la minister pe Vlad Voiculescu încă 30 de zile și să o demită pe Andreea Moldovan, secretar de stat. Soluția a fost respinsă de premier, care luase deja decizia remanierii lui Vlad Voiculescu.

6. Calendar pentru reformele promise

Ieșirea de la guvernare din cauza remanierii lui Vlad Voiculescu a fost considerată o soluție extremă. Liderii USR PLUS susțin că preferă să iasă la guvernare din cauza unui scandal în jurul reformelor întârziate, nu din cauza unei persoane.

USR PLUS a promis reforme în campania electorală și nu răfuieli politice din cauza unor persoane. Dacă plecam din cauza lui Vlad Voiculescu, mulți s-ar fi întrebat ce se întâmplă cu reformele promise. Cartea reformelor este, probabil, ultima încercată de USR PLUS. Dacă nu iese nici aceasta, ieșirea de la guvernare poate să fie mai ușor explicată”, au precizat lideri din USR PLUS.

Protocol nou în Coaliție

Dan Barna, Dragoș Tudorache și Cristian Ghinea au lucrat la o nouă formulă de protocol în interiorul Coaliției.

  • Principala modificare vizează o consultare înainte de remaniere pentru a nu se repeta episodul Voiculescu.
  • USR PLUS insistă pentru un calendar accelerat de reforme pentru a da impresia că rămânerea la guvernare are un obiectiv bine definit.
  • De asemenea, Dan Barna va solicita să aibă întâlniri periodice privind activitatea Guvernului.
  • USR PLUS vrea să existe criterii clare de evaluare ale miniștrilor, să nu existe o decizie unilaterală a premierului.

Dacă se va ajunge la un acord în Coaliție, USR PLUS este pregătit să propună un nou ministru al Sănătății. Favorită pentru a ocupa această funcție este Ioana Mihăilă, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG