Linkuri accesibilitate

2020 - 2021. Un an de școală altfel. Școală în pandemie.


2020 - 2021. Un an de școală altfel. Școală în pandemie.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Mâine, joi, 11 martie, se împlinește un an de când pandemia de Covid19 a mutat orele de școală în online. Pe 16 martie 2020, președintele Klaus Iohanis decreta starea de urgență. Lumea întreagă se confrunta cu o situație cu totul nouă. Un dușman nevăzut a început să secere vieți, a răspândit frică, a schimbat reguli și comportamente. Cei mai mulți dintre noi am renunțat la gesturi firești, ne-am modificat modul de lucru, vacanțele au fost diferite sau nu au fost deloc, pe scurt, ne-am adaptat la alt stil de viață. Dar școala și copiii au fost loviți de pandemie în mod cu totul deosebit.

Elevii pentru care mediul online nu mai avea necunoscute s-au adaptat cel mai ușor la școala... pe tabletă. Dar, potrivit cifrelor oficiale, în România, 65.000 de copii au rămas în afara orelor de curs. În afara propriei vieți școlare. Lipsiți de sprijinul familiei și/sau fără mijloace tehnice ca să poată lua parte la lecțiile online, aceștia au abandonat.

Izolarea a adus cu ea multe alte drame nebănuite – pe unele le conștientizăm și le cuantificăm, altele vor ieși la iveală în anii ce vin. Specialiștii - profesori, psihologi, medici - trag un semnal de alarmă. Au apărut vaccinurile, dar pandemia nu s-a terminat.

Înțelepciunea, răbdarea și puterea de adaptare sunt singurele unelte la îndemână ca să reparăm, până nu e prea târziu, o stare de fapt: copiii sunt afectați profund de pandemie, cu urmări incalculabile. Urmăriți „Școala în pandemie”, mâine, joi, 11 martie, la https://romania.europalibera.org/, un documentar de Andu Miron.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG