Linkuri accesibilitate

Revoltă în CSM. „Ședința cu scântei” pentru validarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale, amânată


Adina Florea vrea să ocupe funcția lăsată liberă de Gheorghe Stan. Ave nevoie de avizul CSM
Adina Florea vrea să ocupe funcția lăsată liberă de Gheorghe Stan. Ave nevoie de avizul CSM

Șapte membri CSM cer să se amâne orice fel de discuții despre Secția Specială, inclusiv validarea Adinei Florea, până după ce vor fi făcute publice rapoartele Comisiei de la Veneția și ale GRECO.

Rapoartele ar urma să fie adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019. După aceea se va organiza o dezbatere publică despre activitatea SS.

Cei șapte membri CSM sunt: procurorul Nicolae Andrei Solomon (vicepreședinte CSM), judecătorul Andrea-Anamaria Chis, judecătorul Mihai Balan, judecătorul Bogdan Mateescu, procurorul Cristian Ban, procurorul Florin Deac și procurorul Tatiana Toader.

Adina Florea așteaptă luni validarea de către CSM a rezultatului concursului pentru șefia Secției Speciale la care a obținut cel mai mare punctaj. Concursul este însă contestat de procurorul Bogdan Pîrlog. ​

La ședință au particupat doar 15 membri CSM din 15 câți sunt necesari pentru cvorum.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că va fi o „ședință cu scântei”, neprecizând însă care ar fi motivele. Cu toate acestea, el nu a participat la ședință deși a fost în clădirea CSM.

Mai mulți judecători și procurori au refuzat să participe la plen până ce nu sunt eliminate de pe ordinea de zi toate punctele referitoare la Secția Specială, inclusiv validarea Adinei Florea.

Surse din CSM au declarat pentru Europa liberă că este vorba de fapt de un boicot venit pe fondul raportului GRECO care care desființarea Secției Speciale.

Bogdan Licu însă neagă varianta boicotului: ”Nu a fost vorba de un boicot. O să fie un comunicat cu privire la modul pentru care Secția pentru procurori și o parte din Secția pentru judecători au reacționat așa".

Săptămâna trecută, ședința de validare a concursului nu s-a putut ține tot din cauza faptului că ministrul Ana Birchall a absentat, sub motivul că avea programate activități la guvern. În scandalul declanșat, Birchall i-a reproșat șefei CSM, Lia Savonea, că programează ședintele de plen fără să se consulte cu ceilalți membri ai CSM.

În replică, Lia Savonea, președinta CSM, care este o apropiată a PSD și al cărei soț a avut afaceri cu familia lui Liviu Dragnea, a avertizat-o, vineri, pe Ana Birchall că ședințele CSM sunt programate în fiecare joi și nu pot aștepta după „treburile guvernamentale” ale ministrului Justiției, care este membru de drept al Consiliului.

Desființarea controversatei Secții Speciale a fost cerută, săptămâna trecută, de către GRECO, dar până în prezent PSD nu dă vreun semn că ar intenționa să țină cont de avertismentele acestui organism.

Înființată prin Legile Justiției și devenită operațională prin nu mai puțin de patru ordonanțe de urgență, Secția Specială se află în acest moment fără șef, după plecarea procurorului Gheorghe Stan la Curtea Constituțională și după ce în CSM nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru ca Adina Florea, procurorul apropiat de PSD, să fie numită oficial la conducerea Secției.

Comunicatul celor șapte membri CSM:

În contextul emiterii comunicatului președintelui CSM la data de 21 iunie 2019, prin care s-a afirmat că programarea ședințelor s-a realizat luând în considerare disponibilitatea de participare a membrilor și asigurarea integrării participării la ședințele Plenului în agenda zilnică, menționăm că nici unul dintre membrii procurori nu a fost consultat cu privire la data organizării ședinței de plen sau la conținutul ordinii de zi.

În mod repetat, atât în cadrul unor discuții informale, cât și în mod oficial, semnatarii prezentului comunicat au solicitat președintelui CSM stabilirea unui calendar previzibil al ședințelor de Plen, într-o zi a săptămânii care să asigure, pe cât posibil, prezența tuturor membrilor și folosirea unor criterii uniforme de stabilire a ordinii de zi în raport de lucrările înregistrate pe rolul Consiliului. Discuțiile menționate au avut loc cu atât mai mult cu cât, în numeroase situații, stabilirea datei de desfășurare a ședinței Plenului și a ordinii de zi aferente a fost de natură să determine adoptarea uneia sau alteia din soluțiile cuprinse în hotărârile Consiliului, raportat la disponibilitatea sau, dimpotrivă, imposibilitatea de participare a unor membri.

Menţionăm că pe ordinea de zi a ședinței menționate au fost înscrise trei puncte care privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Solicităm în mod public amânarea discutării tuturor aspectelor ce privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție la o dată ulterioară aprobării publicării rapoartelor Comisiei de la Veneția și ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019 și organizării unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

În același sens sunt recomandările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 și avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019.

Așadar, rezultă că la nivel internațional au crescut îngrijorările organismelor internaționale referitoare la încălcarea independenței autorității judecătorești și a împiedicării luptei împotriva corupției, generate de existența și activitatea acestei Secții.

De asemenea, și pe plan intern au fost formulate în mod repetat îngrijorări de către o parte a asociațiilor profesionale ale magistraților cu reprezentativitate semnificativă, precum și de o parte covârșitoare a magistraților din România.

În acest context, amintind că în exercitarea mandatului nostru de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii asigurăm reprezentarea colegilor magistrați, acționând în scopul garantării independenței justiției, menționăm că vom utiliza toate pârghiile de care dispunem pentru a susține amânarea discutării chestiunilor ce țin de activitatea acestei Secții, după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autoritățile române a recomandărilor organismelor internaționale.

În acest context, solicităm public urgentarea traducerii și aprobării publicării celor doua rapoarte.

Asumarea acestei poziții, întărită de neparticiparea noastră la lucrările Plenului din data de 24 iunie, este rezultatul unui proces deliberativ responsabil, subsumat necesității respectării independenței justiției, al cărei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, exigență ce primează în raport cu exercitarea celorlalte atribuții ale acestuia.

NICOLAE-ANDREI SOLOMON, procuror, vicepreşedinte al CSM
ANDREA ANNAMARIA CHIŞ, judecător, membru al CSM
MIHAI BĂLAN, judecător, membru al CSM
BOGDAN MATEESCU, judecător, membru al CSM
CRISTIAN BAN, procuror, membru CSM
FLORIN DEAC, procuror, membru CSM
TATIANA TOADER, procuror, membru CSM


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG