Linkuri accesibilitate

Ședința solemnă a Parlamentului. Iohannis, huiduit de PSD: Incompetența guvernanților e un risc pentru țară


Presedintele Klaus Iohannis, discurs dur la adresa PSD in Parlament cu ocazia ședintei solemne care marchează 15 ani de la aderarea la NATO
Presedintele Klaus Iohannis, discurs dur la adresa PSD in Parlament cu ocazia ședintei solemne care marchează 15 ani de la aderarea la NATO

Discursul critic la adresa PSD al președintelui Klaus Iohannis la ședința solemnă din plenul Parlamentului care marchează 15 ani de la aderarea României la NATO a fost huiduit de parlamentarii coaliției PSD-ALDE. ”Guvernarea PSD vulnerabilizează România”, a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-au evitat atât la venire, cât și la plecare. Nu și-au dat mâna, nu s-au salutat și nu și-au adresat niciun cuvânt. Excepția a constituit-o Călin Popescu Tăriceanu, cu care șeful statului a dat mâna.

Klaus Iohannis: Asaltul fără părecedent la statul de drept fragilizează statutul nostru în NATO

”Trăinicia și forța NATO sunt date de valori fundamentale - libertatea. democrația și statul de drept - pe care inclusiv România s-a angajat să le respecte. Pentru țara noastră nu a fost deloc ușoară revenirea la democrație după epoca neagră a comunismului.

Cu atât mai condamnabile sunt acțiunile PSD care prin asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul țării noastre în NATO și UE. Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, arbitrariul și lipsa de profesionalism sunt realele politici ale guvernării PSD. Guvernarea PSD vulnerabilizează România”, a spus răspicat președintele în huiduielile parlamentarilor de la putere.

Discursul integral al președintelui Iohannis AICI

Întrerupt de mai multe ori, Iohannis s-a limitat să spună sec ”mulțumesc” și și-a reluat discursul

”PSD eșuează să se ridice la importanța acestui moment strategic, a continuat Iohannis. Lipsa de respect manifestată de PSD față de Armată a culminat prin demersul de a contesta în justiție decretul de prelungire a mandatului șefului statului major al Apărării. PSD a pus Armata într-o situație delicată. Această Guvernare eșuată reprezintă un risc pentru țară”.

”Ca președinte, am responsabilitatea de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice. Este atribuția mea constituțională să atrag atenția că o guvernare bună, o guvernare corectă, o guvernare cinstită reprezintă inclusiv o garanție de securitate pentru România, în timp ce această guvernare eșuată reprezintă în sine un risc pentru țară.Țara noastră acționează constant și consecvent pentru a-și consolida profilul în NATO. Trebuie să înțelegem că apărarea colectivă necesită investiții din partea fiecărui aliat. În ultimii ani am avut rezultate semnificative prin alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

A fost rezultatul unui consens politic obținut la inițiativa mea Guvernului și MApN le revină rolul de a aplica prin programe coerente strategia pentru apărare. Faptele demonstrează însă cu totul altceva - o incapacitate cronică de a gestiona un domeniu vital, cum este înzestrarea armatei. Incompetența guvernanților riscă să afecteze chiar modul în care ne îndeplinim atribuțiile în NATO.

Este necesară asigurarea unei prezențe consistente ale navelor aliate în Marea Neagră. Opțiunea de a adera la NATO a cât mai multor țări a deschis noi posibilități de cooperare. România va continua să fie un pilon de securitate în zona Mării Negre. Voi continua să acționez cu determinare ca profilul României în Alianță să fie consolidate”.

Liviu Dragnea: Înainte de toate trebuie să gândim și să acționăm românește

Liviu Dragnea a avut un discurs axat doar pe evenimentul dedicat ședinței solemne, dar a promis că îi va răspunde președintelui cu proxima ocazie.

Principalele declarații

”Alianța e cea mai importantă organizație de securitate colectivă din toate timpurile. E cu certitudine cea mai importantă garanție de securitate a României. Să nu-i uităm niciodată pe eroii noștri. Sunt mândru că partidul pe care îl reprezint a avut un rol atât de important în aderarea la NATO.”

”A fost un consens pe care mi-aș dori să-l regăsesc și în zilele noastre, pentru obiective majore precum adoptarea monedei euro sau menținerea alocării a 2% din PIB pentru Armată. Nu cred că există un obiectiv mai important decât securitatea țării noastre.”

”Am intrat în al treilea an de guvernare PSD-ALDE care corespunde cu al treilea an de alocare a 2% pentru Armată. Susținem în continuare pensiile militarilor și salariile militarilor și urmează ca și la rezerviști să se pună lucrurile în ordine. Ar fi fost util un pact politic în care toate partidele să-și asume respectarea acestui angajament al României, pentru că văd deja partide care își propun să se abată de la acest obiectiv.”

Aș fi vrut să propun acest obiectiv președintelui, dar după discursul de azi îmi dau seama că ar fi inutil. Înainte de toate trebuie să gândim și să acționăm românește. Aderarea la NATO nu a fost un obiectiv politic, ci unul național”.

”NATO nu e doar o alianță militară, e singura garanție a stabilității lumii democratice. NATO a apărut ca o alianță a binelui, a democrației, în fața răului și a exceselor totalitare. Aici e locul României. Din respect față de NATO, răspunsurile care trebuiau date unui discurs vor fi date în altă parte”

Viorica Dăncilă: Președintele a transformat acest eveniment în campanie electorală

”Guvernul pe care îl reprezint rămâne ferm angajat în asigurarea rolului activ al României în NATO. Este de datoria României să contribuim activ la reamintirea valorilor care au stat la baza creării NATO, în urmă cu 70 de ani. Europa și America de Nord trebuie să acționeze împreună, așa cum ne-am angajat

”Guvernul și-a asumat cu toată responsabilitatea angajamentele în NATO. România a fost unul dintre contribuitorii importanți la misiunile NATO. Îmi exprim convingerea că NATO va continua să reprezinte principalul garant al securității României.”

”Azi, am venit la o ședință solemnă dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO. Regret că acest eveniment important a fost transformat de președintele României într-un eveniment de campanie electorală. Îmi cer scuze eu, ca prim-ministru, tuturor celor care se așteptau la o ședință solemnă.”

XS
SM
MD
LG