Linkuri accesibilitate

Șef de Poliție acuzat că primea „taxă de protecție” de la bișnițarii de pe plajă


Mita pentru oficiali ai statului: o problemă întâlnită în cele mai multe dintre țările din Balcani

Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pentru Gabriel Cornel Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie din județul Constanța. Ofițerul este acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, favorizarea făptuitorului și omisiunea sesizării.

Într-un comunicat de presă de vineri, DNA susține că Gabriel Coteanu ar fi comis faptele în perioada august 2019 și între iulie - august 2020. Comisarul-șef ar fi primit în 17 rânduri, de la o persoană, câte 600 lei/zi (în total 10.200 lei), pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să-i permită acelei persoane să desfășoare activități de comerț clandestin în stațiunea Eforie, de pe litoralul românesc.

„Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie", au precizat procurorii DNA.


Aceștia au mai arătat că, pe 10 august 2020, comisarul-șef i-ar fi cerut șefului Poliției Locale Eforie de la acel moment să înlocuiască o amendă de 1.000 de lei cu un avertisment. Sancțiunea viza o contravenție la regimul rutier și, teoretic, doar instanță ar fi putut să o înlocuiască.

„Într-un context asemănător, în perioada 10-14 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, în aceeași calitate, nu ar fi sesizat de îndată organul de urmărire penală competent, pentru o infracțiune de dare de mită (“atenție” în valoare de 200 lei). Banii ar fi fost destinați agentului constatator Iftimie Vasile Marcel pentru ca persoana care ar fi oferit cei 200 de lei să nu răspundă contravențional. Inculpatul a preferat să restituie persoanei respective banii remiși”, a mai precizat DNA.

Procurorii mai notează în rechizitoriu că ofițerul de Poliție ar fi ajutat și o persoană să evite răspunderea penală pentru o infracțiune de conducere fără permis, prin neînregistrarea, în evidența cauzelor penale, a procesului verbal de constatare a infracțiunii flagrante.

Alte patru persoane anchetate în acest caz, printre care și Marcel Iftimie, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, motiv pentru care nu au mai fost trimiși în judecată.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG