Linkuri accesibilitate

Șef de serviciu secret din Muntenegru, anchetat pentru divulgarea de informații clasificate NATO


Deja Vuksic este anchetat de procurorii din Muntenegru
Deja Vuksic este anchetat de procurorii din Muntenegru

Procurorii din Muntenegru au deschis o anchetă preliminară referitoare la o presupusă dezvăluire de informații clasificate de către șeful Agenției Naționale de Securitate (ANB), Dejan Vuksic.

„Cazul se află în faza preliminară”, a declarat pentru RFE/RL Lepa Medenica, o purtătoare de cuvânt a Parchetului Superior al Statului (VDT) din Podgorica, capitala Muntenegrului.

Rasko Konjevic, liderul Partidului Social Democrat din opoziție (SDP) și membru al Comitetului de Securitate și Apărare al parlamentului, a susținut în 19 martie că Vuksic a încălcat legea privind secretul datelor și a compromis informațiile clasificate ale unui aliat NATO prin schimbul de date secrete cu membri ai comisiei, în acea zi.

Potrivit vicepremierului însărcinat cu probleme de securitate, Dritan Abazovic, Vuksic „a făcut o greșeală” prin dezvăluirea informațiilor secrete.

Dar prim-ministrul Zdravko Krivokapic l-a apărat pe șeful serviciului secret pe 21 martie, spunând că în timpul ședinței Comitetului de securitate și apărare a dezvăluit date dintr-un document intern al ANB - nu de la un stat membru NATO.

Potrivit unor rapoarte, informațiile clasificate se refereau la agenții CIA.

Muntenegru s-a alăturat alianței occidentale în 2017.

Vuksic a fost numit la conducerea serviciului secret la jumătatea lunii decembrie de către guvernul Krivokapic printr-o decizie contestată de opoziție, care susținea că oficialii ANB nu ar trebui să fie membri ai unui partid politic sau să desfășoare activități politice.

Vuksic s-a situat în fruntea listei de candidați a coaliției „Pentru viitorul Kotorului” (oraș din Muntenegru) la alegerile locale din august 2020.

Coaliția a făcut parte dintr-o coaliție mai largă condusă de Frontul Democrat (DF) la alegerile parlamentare care l-au adus pe Krivokapic la putere.

Articol realizat de RFE/RL's Balkan Service

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG