Linkuri accesibilitate

Șefa Centrului de Control al Bolilor Transmisibile: Focarul de la Școala 28 e „clar” cu noua tulpină


Adriana Pistol spune că nu are rost să se mai facă alte secvențieri de genom, deoarece sunt scumpe.
Adriana Pistol spune că nu are rost să se mai facă alte secvențieri de genom, deoarece sunt scumpe.

Medicul Adriana Pistol a declarat într-o conferință de presă că focarul de coronavirus înregistrat la Şcoala nr. 28 din Bucureşti este ''clar datorat'' noii tulpini din Marea Britanie, B.1.1.7. Vineri ar urma să sosească rezultatul analizelor de secvenţiere de la Institutul ''Matei Balş''.

"Este clar un focar care este datorat acestei tulpini, B.1.1.7. După cum bine ştiţi, cel puţin primele patru persoane identificate au şi intrat în procesul de secvenţiere la Institutul Matei Balş. Este un proces laborios şi durează câteva zile bune. Nu mă aştept ca înainte de ziua de vineri să se confirme”, a spus directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din INSP, medicul Adriana Pistol.

”Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi este suficient ca să spun că toate celelalte cazuri care se află în legătură directă cu aceste persoane au aceeaşi tulpină. Nici nu cred că este o necesitate să mai cheltuim bani cu secvenţierile, focarul putem să spunem că s-a creionat şi definit", a declarat Adriana Pistol, precizând că o secvențiere de genom e scumpă, "în jur de 500 de euro".

Medicul a mai afirmat că, din datele pe care le are, niciuna dintre persoanele din focarul de la școală nu are o formă gravă, nici măcar medie a bolii.

XS
SM
MD
LG