Linkuri accesibilitate

Șefa Metrorex a demisionat după întârzierile la Magistrala 5-Drumul Taberei


Ministrul Transporturilor, Lucian Bode și fostul director al Metrorex, Mariana Miclăuș

Mariana Miclăuș și-a dat demisia joi de la conducerea Metrorex, locul ei fiind luat de Gabrial Mocanu, numit director interimar prin decizia consiliului de administrație al regiei. Mocanu era până acum șef al Direcției Infrastructură și Sisteme Informatice, cu o experiență de peste 25 de ani în cadrul regiei, transmite Ministerul Transporturilor.

„Așa cum am spus, de la începutul mandatului de ministru, un proiect extrem de important și o prioritate de infrastructură este Magistrala de metrou M5 Râul Doamnei - Eroilor. Încă de la numirea doamnei Miclăuș în funcția de director general interimar i-am spus că semnătura pusă pe un document care nu poate fi validat în teren înseamnă semnătura pusă pe actul de demisie. După nenumăratele discuții tehnice cu toți factorii implicați, de la beneficiar, antreprenor, subcontractori sau furnizori, am atras atenția asupra termenului de finalizare și darea în circulație cu călători, iar cei care vor greși trebuie să plătească. După ce toți cei implicați m-au asigurat că termenul de finalizare a acestei magistrale va fi 30 iunie 2020, termen asumat în mod neforțat, i-am transmis doamnei director Miclăuș că, din acel moment, va sta cu mandatul pe masă. Este bine că doamna Miclăuș a înțeles că atunci când ești într-o funcție de răspundere pe lângă realizările profesionale, trebuie să îți asumi și eșecurile. Vreau să dau totodată un mesaj către toți cei care nu își fac treaba și cred că încă mai pot promite termene, pe care nu le îndeplinesc, că această vreme a trecut. Toți trebuie să înțeleagă că sunt puși în funcții să presteze un serviciu public în interesul românilor”, a declarat joi ministrul Lucian Bode.

Magistrala M5 de la metrou trebuia dată în funcțiune pe 30 iunie dar inaugurarea sa a fost amânată din cauza infiltrațiilor, primele teste fiind făcute pe 22 iunie, în prezența premierului și a tuturor celor care au muncit la magistrala începută în 2011 și care trebuia terminată în 2014.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, le-a cerut scuze bucureștenilor pentru întârzierile apărute în procesul de construcție a metroului din Drumul Taberei și în numele celor 17 miniștri responsabili pentru finalizarea magistralei, iar premierul a anunțat că magistrala va fi dată în funcțiune în cel mult două luni.

„Suntem în iunie 2020 și constatăm următoarele: structurile și finisajele pentru M5 sunt finalizate. Eentual putem vorbi de mici retușuri. Din păcate, termenul asumat, neforțat, subliniez „neforțat”, de către antreprenori, consultanți și beneficiari, anume darea în folosință cu călători la 30 iunie 2020 nu poate fi respectat. Vreau să-mi cer scuze în numele celor 17 miniștri și opt directori generali care au condus Ministerul Transporturilor și Metrorex din 2011 până în prezent​. Scuzele le adresez, evident, locuitorilor din Drumul Taberei și bineînțeles bucureștenilor, în general”, a spus Lucian Bode.

Și premierul Ludovic Orban a evitat să mai înainteze o dată de lansare, spunând că problemele tehnice identificate ar putea fi rezolvate în cel mult două luni.

”Cine se frige cu ciorbă suflă și-n iaurt. Când va fi din punct de vedere tehnic posibil de pus în circulație va fi pus în circulație. Acest termen va fi cel mai rapid termen posibil. (...) Sunt 2 probleme tehnice, care pot fi realizate. Din păcate nu se poate aplica o tehnologie mecanică de săpare pentru gura de ventilare, ci este vorba de o săpare manuală, care se datorează unei specificități a terenului și unor sisteme care trebuie puse la punct. După părerea mea, tehnic, se poate realiza în decurs de o lună jumate, maxim două”, a spus Ludovic Orban.

Pe 16 aprilie, premierul Ludovic Orban a verificat stadiul lucrărilor la Magistrala M5 de metrou, secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, alături de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, primind asigurări că termenul de punere în circulaţie rămâne 30 iunie anul acesta.

Premierul le-a cerut atunci antreprenorilor să-şi onoreze termenele asumate, spunând că guvernul va asigura toate resursele neceseare.

Acest proiect este aşteptat de mult timp de bucureşteni şi trebuie să le arătăm că poate fi finalizat. De asemenea, este nevoie să acordăm o atenţie deosebită investiţiilor la metrou, pentru că reprezintă o soluţie foarte bună de transport în Bucureşti", a afirmat atunci prim-ministrul.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a reafirmat într-o postare pe pagina sa de Facebook că termenul de 30 iunie rămâne pentru darea magistralei în circulație pentru călători. „Este o investiţie mult aşteptată de către bucureşteni, care trebuie finalizată conform angajamentelor. Investiţiile continuă pentru că doar aşa putem reporni motoarele economiei, încetinite de criza provocată de pandemia Covid-19", a scris pe 16 aprilie ministrul Lucian Bode pe Facebook.

Însă, nici de această dată termenul nu a fost respectat, de unde și scuzele ministrului , context în care a spus că, de când a preluat conducerea ministerului a întâlnit două feluri de angajați: „promitacii” și „explitacii”, adică cei care promit, și cei care inventează scuze și explicații pentru orice amânare de proiect.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG