Linkuri accesibilitate

Șefa secției de vot din Eppelheim, Germania: Mulți stăteau la cozi pentru a se autopedepsi


Secția 214 din Eppelheim, Germania, turul al doilea al algerilor prezidentiale din 2019
Secția 214 din Eppelheim, Germania, turul al doilea al algerilor prezidentiale din 2019

Romanița Constantinescu, lector-invitat la Universitatea Ruprecht-Karl din Heidelberg este președinta secției de votare din Heidelberg Eppelheim, Germania și asigură bunul mers al lucrurilor împreună cu alți nouă români.

Decizia de a se ocupa de organizarea secției a venit în urma dezamăgirii simțite la alegerile din ultimii ani. În 2014 a stat opt ore la rând la Consulatul Onorific Român din Stuttgart și nu a reușit să voteze. La alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție de anul acesta singura secție în aproprierede Heidelberg a fost în Neustadt an der Weinstrasse, care este la 50 de kilometri distanță: „Având experiență din Stuttgart, am plecat foarte devreme și am reușit să votăm. Dar la ora 8 dimineața deja era coadă. Cei care au ajuns după ora 10 nu au mai putut să voteze.” La alegerile europarlamentare a asistat la o scenă, unde o mamă îi explica fetiței ei că aceasta este România, cea care își desconsideră alegătorii din diasporă: „M-a impresionat. Mulți stăteau la cozi cumva ca să se autopedepsească – să le iasă România din suflet.”

Astfel s-a decis să se implice în crearea secției de votare numărul 214. „Am avut puțin noroc în privința sălii”, povestește fericită Romanița Constantinescu. Centrul Cultural Catolic din Eppelheim, unde se țin și cursurile școlii românești, a pus la dispoziție spațiul pentru organizarea alegerilor. Astfel și costurile sălii au fost reduse, însumând 100€ pe zi. Toți cei nouă voluntari ai secției sunt membri operatori, însemnând că s-au calificat ca operatori de date. Echipa din Heidelberg este foarte diversă implicând filologi, politologi, ingineri și teologi: „Am avut norocul să lucrez cu oameni minunați, care știu că pot face asta mai departe. De fapt așa mi-am crescut și studenții – să poată face ce am făcut și eu.”

Efortul membrilor pentru alegeri este foarte mare. Aceștia lucrează aproape 50 de ore acest weekend, fiind remunerați cu 80 € impozitabili pe zi: „Este o muncă de mare răspundere, pentru care trebuie să fii cu capul liber noaptea.” Cea mai mare afluență este duminica, în timp ce în ziua de vineri s-a înregistrat cea mai mică prezență la vot (119 persoane la primul tur și 134 la al doilea). În total au votat 1.130 de persoane la primul tur în Eppelheim și 850 până la prânz duminică la turul al doilea.

Cu toate că au fost semnalate probleme la votul prin corespondență, președinta secției nu exclude posibilitatea de a alege această metodă pentru următoarele alegeri: „Dacă nu primesc plicurile sau confirmarea înregistrării votului, pot în continuare să votez pe listele suplimentare. Nu imi pierd votul.” Diferite persoane din regiunea Heidelberg-Mannheim, respectiv Wiesbaden, au menționat că nu au primit plicurile pentru alegeri sau că nu au primit confirmarea înregistrării buletinelor de vot până vineri, 22 noiembrie.

Întrebată fiind de ce este un număr relativ scăzut de votanți prin corespondență, doar 17.503 pentru turul al doilea, Romanița Constantinescu consideră că este deocamdată o lipsă de exercițiu a alegătorilor în această privință și că s-ar putea dezvolta campania de informare. În opinia președintei secției, Poșta Română și-a făcut datoria în ce privește votul prin corespondență, dar consideră că unii alegători sunt încă nesiguri în privința serviciilor poștale.

Înainte de turul al doilea de alegeri, mulți alegători s-au arătat nemulțumiți de lipsa unei dezbateri directe între cei doi candidați, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Pentru Romanița Constantinescu această dezbatere nu mai era necesară: „Personal aș fi preferat o dezbatere înainte de primul tur între toți candidații, dintre care mulți puteau emite pretenții și purta o dezbatere cu președintele în funcție.”

Romanița Constantinesc spune că Germania este patria ei „de elecție”, dar că România rămâne „țara” ei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG