Linkuri accesibilitate

Șefia Camerei Deputaților, opoziția luptă pentru majoritate. Coaliția PSD-ALDE, sfâșiată între imunitatea lui Tăriceanu și imagine.


Parlamentul României, arena luptelor dintre putere si opoziție
Parlamentul României, arena luptelor dintre putere si opoziție

Pentru funcția deținută până acum de Liviu Dragnea la șefia Camerei Deputaților se bat trei candidați: Raluca Turcan, susținută de PNL- USR, Marcel Ciolacu, PSD, și Kelemen Humor, UDMR. Este primul mare test pentru o eventuală majoritate a opoziției, dar și pentru soliditatea Coaliției de la putere.


Opoziția, dependentă de UDMR și Ponta

Deși initial cele două partide din opoziție câștigătoare ale alegerilor veniseră cu propuneri diferite-USR cu Stelian Ion, membru în Comisia juridică de la Camera Deputaților, iar PNL cu Raluca Turcan, vicepreședinta partidului, semnalul dat la finalul zilei de marți a fost de unitate. În sensul că USR a cedat și merge pe mâna liberalilor. Deși Dan Barna nu arăta prea fericit în momentul anunțului, e limpede că mesajul de solidaritate a atârnat mai greu în balanță.

Șansele de a impune în această poziție importantă un om al opoziției erau considerabile, pentru că PSD-ALDE pierduseră de mai mult timp majoritatea la Cameră, dar ­jocurile de ultim moment le pot da socotelile peste cap.

UDMR, la voturile căreia puteau aspira după ruperea protocolului cu PSD, a preferat să adopte strategia neamestecului în treburile interne ale altora, adică în lupta dintre PSD și Opoziție. Asta deși rezultatele alegerilor ar fi trebuit să-i schimbe optica. Așa că Uniunea îl susține pe Kelemen Hunor, candidat fără nicio șansă, evident.

Marea necunoscută rămâne Pro România cu cei 22 de parlamentari ai săi. Deși susține că nu face niciun pact cu PSD-ul eliberat de Dragnea, așa cum sunau unele informații marți, Victor Ponta are interesul de a i se aproba formarea unui grup parlamentar propriu. Ceea ce, dacă este să punem în ecuație declarațiile de miercuri dimineață ale premierului Viorica Dăncilă și Marcel Ciolacu, chiar ar fi obținut. Oficial Ponta a declarat și el că nu se bagă și nu a depus vreo propunere de candidat. A spus că stă în expectativă și nu votează nici cu unii, nici cu alții.

Dacă totuși UDMR ar renunța la propriul candidat și ar vota alături de Opoziție- PNL, USR, PMP-, iar Ponta ar fi consecvent cu mesajele din campanie, Raluca Turcan ar avea șanse reale.

PSD, prins între imunitatea lui Tăriceanu și ”semnalul” de la alegeri

Cea mai încurată situație este însă tot la Coaliția PSD-ALDE, care nu-și găsește încă busola după dezastrul din alegeri. PSD l-a propus marți seara, la primul Comitetul executiv fără Dragnea, pe puternicul baron de Buzău, Marcel Ciolacu, revenit en fanfare în prim plan.

Problema menținerii majorității a apărut însă în momentul în care Comisia Juridică de la Senat a votat pentru ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, dând astfel aviz procurorilor DNA să înceapă urmărirea penală împotriva acestuia. Normal că supărarea lui Tăriceanu a fost greu de exprimat în cuvinte, dar va fi mai ușor de tradus la vot. Liderul ALDE a condiționat votul pentru Marcel Ciolacu la șefia Camerei Deputaților de votul pentru imunitatea sa în Senat. Situația era atât de complicată, încât premierul Dăncilă s-a întors val-vârtej la parlament pentru negocieri. S-a întâlnit cu Tăriceanu, căruia i-ar fi promis că săptămâna viitoare, în plen, va fi respinsă cererea DNA. Un joc cam riscant. Sunt prinși, premierul și PSD, între ciocan și nicovală. Pe de o parte vor să dea un semnal că au înțeles votul românilor de la alegeri și referendum, iar în logica asta trebuie să-l lase pe Tăriceanu fără imunitate, pe de alta, artimetica parlamentară e necrutătoare: fără voturile ALDE majoritatea se duce de râpă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG