Linkuri accesibilitate

Șeful DSP Arad, care le spunea medicilor că sunt lași și fricoși, a demisionat


Imagine generică
Imagine generică

Șeful DSP Arad, Constantin Cătană, și-a dat vineri demisia, după ce chiar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus în aceeași zi că ia în calcul demiterea sa, în consecința directă a faptului că Aradul este unul dintre cele trei focare de infecție cu coronavirus.

  • „Ne gândim la schimbarea managerului de la DSP Arad, având în vedere și o evaluare pe care urmează să o facem în perioada următoare. Țin să menționez ca domnul director de la DSP Arad și-a arătat și intenția de a demisiona dacă lucrurile iau altă întorsătură odată cu demisia lui”, a declarat vineri ministrul sănătății, Nelu Tătaru, în conferința de presă susținută cu privire la ultimele măsuri luate pentru combaterea epidemiei de coronavirus și la situația critică de la Suceava, Arad și Deva, cele trei focare de infecție.

Cătană a fost luni, pe 30 martie, protagonistul unui episod filmat cu camera ascunsă și furnizat publicației locale Aradon în care îi insulta pe medicii trimiși la frontieră fără echipamente de protecție, numindu-i lași și fricoși.

Cătană susține, într-o declarație remisă vineri presei, odată cu demisia, că este victima unei campanii declanșate împotriva sa.

El nu face nicio referire la atitudinea și declarațiile făcute în filmarea ajunsă în spațiul public în care îi insulta pe medici.

„După șase săptămâni în prima linie, șase săptămâni în care zeci de mii de persoane au trecut prin triajul județului Arad și prin mâinile specialiștilor DSP, am constatat că opinia publică arădeană primește informații distorsionate despre o realitate care nu corespunde adevărului. Am observat o campanie mediatică și politică îndreptată împotriva celor care muncesc pentru limitarea efectelor CCOVID-19 la Arad. (...) A început o campanie împotriva mea, iar DSP trebuie extrasă din această dispută, să rămănă respectată, pentru că va continua să rămână în prima linie”, a susținut Cătană.

Mai mult, Cătană spune că „va veni vremea" când va vorbi despre campaniile duse de oameni politici, despre care a spune că „nu își doresc ca administrația și spitalul să aibă rezultate bune pentru arădeni”, în contextul în care Aradul este unul dintre cele trei focare naționale de coronavirus.

„Îmi înaintez demisia din funcția de director al DSP Arad, dar rămân în continuare alături de echipa din Direcția de Sănătate Publică, fiindcă suntem într-un moment în care este nevoie de strângerea rândurilor și de colaborare”, a spus Cătană.

El spune că regretă situația creată în spațiul public arădean prin scoaterea din context a unor declarații pe care le-a făcut, dar că i se pare inadmisibil ca medici rezidenți care au absolvit facultatea de medicină, ori asistente medicale, care au absolvit o școală sanitară, să nu știe să îmbrace echipamentele de protecție.

Cătană pune atitudinea sa pe seama exigenței.

"Ne dorim ca arădenii să fie protejați și am fost exigent cu cadrele medicale care au intrat în contact cu ei. Faptul că această exigență a fost folosită împotriva mea demonstrează că încă există multe persoane care nu înțeleg cât este de gravă această boală COVID-19 și ce trebuie să se întâmple pentru protejarea cetățenilor și a cadrelor medicale”, a adăugat Constantin Cătană, care conduce de 4 ani DSP Arad.

Crâmpeie din comunicarea de luni a lui Cătană cu medicii:

  • „V-aţi ales prost meseria! Auziţi?” - către medicii care refuzau să plece în vamă fără echipamente de protecție.
  • Te iei şi te duci dacă nu vrei să meri (la frontieră – n.r.)! Ascultă-mă acuma când vorbesc! Poliţia de Frontieră, o să ajungi acolo, şi o să vezi că poliţistul de frontieră are o mască simplă, atât. Poliţistul de frontieră care a vorbit cu 100.000 (de oameni care au intrat în ţară – n.r.). Acum io vorbesc, da? Dacă nu, iei liftul şi la revedere!” - unui medic care reclama riscul de contaminare pentru cei care merg la graniţă doar cu o mască. Pentru că medicul a ripostat și a spus că nici în sala de operaţie nu are mai mult de o mască, deşi ar avea nevoie de un echipament eficient, Cătană a escaldat: „Dar unde eşti dumneata chirurg, că n-am auzit de dumneata? Dom’le, dar dumneata eşti chirurg? Asta e ţinută morală şi fizică de chirurg?”

Hai că văd că eşti inteligentă. Cum se ia echipamentul ca să nu contaminezi? Dar pe cine să contaminezi?” - către o doctoriță care i-a atras atenția că trebuie făcut un instructaj cu privire la îmbrăcarea echipamentului, pentru a nu fi contaminat.

“Când se va termina, nu ştiu ce vom face când se va termina, câţi vom mai rămâne şi vom trage o linie să vedem cine a fugit şi cine a rămas” - amenințare către medici.

Instructaj făcut de omologii italieni ai domnului Cătană privind folosirea și dezinfectarea echipamentelor de protecție

XS
SM
MD
LG