Linkuri accesibilitate

Șeful IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, reținut de procurorii anticorupție


Sigla Direcției Naționale Anticorupție din România
Sigla Direcției Naționale Anticorupție din România

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, chestorul Mihai Rus, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj după ce, prins de radar cu viteză excesivă și-a falsificat datele cu complicitatea agenților care l-au oprit.

Alături de el au fost reţinuţi şeful Serviciului Rutier, Aurelian Mircea Rotar, şi doi poliţişti din subordine, după ce procurorii anticorupție au percheziționat luni dimineață sediul IPJ Cluj.

Chestorul Mihai Rus a fost prins conducând cu viteza de 110 kilometri pe oră pe un tronson unde limita este de 50 de kilometri pe oră şi, în urma unei înţelegeri cu agenții care l-au oprit, a declarat că o altă persoană se afla la volan ca să scape de sancțiuni.

Rus este acuzat de două fapte de complicitate la abuz în serviciu și de fals în declaraţii.

Alături de el au mai fost reținuți de procurorii anticorupție clujeni șeful Serviciului Rutier al IPJ Cluj, comisarul șef de poliție Aurelian Mircea Rotar, și cei doi agenți de poliție de la Serviciul Rutier care l-au oprit în trafic pe chestorul Mihai Rus.

El este acuzat de două fapte de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în declaraţii şi omisiunea sesizării, iar agenții principali de poliție Ioan-Raul Paşca și Cătălin-Claudiu Mureșan sunt acuzați de două infracţiuni de abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu.

Ce spun procurorii

Pe 29 aprilie 2024, chestorul Mihai Rus ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte polițiștii rutieri Claudiu-Cătălin Mureșan și Ioan Raul-Pașca, după ce a fost surprins cu aparatul radar cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 de kilometri pe oră, transmite Direcția Națională Anticorupție.

În acest context, Mihai Rus și polițiștii de teren de la rutieră ar fi stabilit o modalitate prin care chestorul să scape de sancţiunea contravenţională prevăzută de lege şi să nu i se suspende permisul de conducere așa cum prevede legea.

De asemenea, chestorul ar fi comunicat numele altei persoane care ar fi condus autoturismul, urmând ca agentul constatator Paşca să nu aplice sancţiunea contravenţională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripţie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG