Linkuri accesibilitate

Șeful IPJ Constanța, scos la pensie după criticile lui Vela. Cine este noul împuternicit, Constantin Glugă


Ministrul de Interne Marcel Vela
Ministrul de Interne Marcel Vela

Inspectorul șef Constantin Glugă, cu o întreagă carieră la Brăila și Galați, dar detașat de curând la Dolj, va prelua conducerea IPJ Constanța după demiterea actualului comandant, comisarul-șef Constantin Dancu, la o zi de la criticile pe care ministrul de Interne Marcel Vela le-a adus poliției de pe litoral pentru modul în care a gestionat a treia etapă de relaxare, la care s-au încălcat toate regulile sanitare, de respectarea cărora a fost condiționată deschiderea plajelor și a teraselor.

Dancu a ieșit la pensie, decizia de pensionare intrând în vigoare începând cu data de 30 iunie, transmite presa constănțeană.

Cazul lui Dancu a fost analizat de o comisie de la Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne, care a evaluat modul în care în Mamaia s-au respectat măsurile dispuse prin instituirea stării de alertă. În urma analizei, s-a decis ca, din 30 iunie 2020, șefului IPJ Constanța să îi fie întreruptă menținerea în serviciu, după împlinirea vârstei standard de pensionare, locul său fiind luat de Glugă pentru 3 luni, care-l va avea adjunct pe comisarul Marian Nucu.

Noul împuternicit, Constantin Glugă, a fost, potrivit CV-ului, la începuturile carierei sale șef de pluton la frontieră, apoi s-a specializat în combaterea fraudelor vamale, în criminalitate organizată, de unde a ajuns șeful serviciului de ordine publică din Brăila. Apoi a fost polițist judiciar la DNA Galați, adjunct al șefului IPJ pe linie de investigații criminale, pentru ca de acolo să devină șef al unității de securitate a operațiunilor din centrul mixt de analiză al misiunii ONU (MINUSTAH) în Haiti, Port-au-Prince. După încheierea misiunii a devenit împuternicit șef al IPJ Brăila, timp de patru ani, iar din luna ianuarie a acestui an, împuternicit șef al IPJ Dolj, un fief cu probleme de crimă organizată. Din acest post a fost numit miercuri împuternicit șef al IPJ Constanța.

A absolvit Facultatea de Drept a Academiei de Poliție ”Al. I. Cuza”, are studii postuniversitare cu specializare în drept penal și un certificat de absolvire a unui curs ONU pentru monitori în limba franceză.

Marcel Vela a criticat prestația poliției pentru încălcarea regulilor sanitare de pe litoral.

El a spus, miercuri, la Constanța, pe faleza de lângă Cazinou, că poliția a fost slab organizată, în ciuda faptului că a dislocat polițiști din toată țara pentru a supraveghea respectarea acestor reguli imediat după relaxarea restricțiilor, în urma căreia s-au redeschis terasele și plajele.

„Am văzut imaginile, tocmai din acest motiv am vrut să punctez acest moment, în sensul în care am detașat polițiști din țară. La plimbări se aglomerează pentru că aglomerația a fost permisă. Doi: pentru că poliția și echipajele de poliție nu au fost foarte bine organizate pe litoral, foarte bine prezentate în spațiul public și atunci, dacă ai un singur echipaj care trece o dată la 3 ore pe faleză, e normal că agenții economici poate n-au respectat. Vor fi mai multe patrule, vor fi controale mixte și se vor suspenda autorizațiile”, a declarat Marcel Vela.

Pe 21 iunie, zeci de turiști au încins o horă chiar în centrul stațiunii Mamaia, pe muzica de la o terasă, fără respectarea vreunei distanțe sociale sau fără ca vreunul dintre petrecăreți să poarte mască, la scurt timp de la al treilea val de relaxare, soldat cu deschiderea teraselor și plajelor, dar cu reguli sanitare menite a împiedica răspândirea noului coronavirus. Niciun polițist nu a fost zărit prin zonă iar sancțiunile au fost date doar după ce imaginile au devenit virale, fiind transmise de televiziuni și pe rețelele sociale.

Pompieri şi poliţişti din toată ţara au fost detaşaţi la malul mării pentru acest sezon estival iar ministrul Marcel Vela a stat de vorbă miercuri cu o parte din ei, solicitându-le să se asigure că turiștii vor respecta, măcar de acum încolo, regulile sanitare de care a depins deschiderea plajelor și a teraselor.

Reprezentanții tuturor armelor - ai poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, pompierilor scafandri - au fost prezenți pe faleza de la Cazinoul Constanța într-o demonstrație de respectare a regulilor sanitare: cu măști și distanța regulamentară de 2 metri unul față de altul.

Ministrul le-a cerut să se organizeze în echipe mixte și să facă tot posibilul pentru ca turiștii care ajung pe litoral să fie în siguranță, în contextul pericolului reprezentat de noul coronavirus.

Oamenii legii trebuie să se asigure că se respectă regulile de distanțare, dar și că turiștii și bunurile acestora sunt în siguranță, a spus Marcel Vela.

Echipele forțelor de ordine vor lucra câte o lună pe litoral, atât pe mare cât și din aer, de unde litoralul va fi survolat cu elicopterul.

Vela a cerut să fie controlați de mai multe ori și operatorii economici, pentru ca aceia dintre ei care încalcă regulile asumate la ieșirea din starea de urgență să rămână fără autorizație.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis luni sancționarea organizatorilor de activități și evenimente prin retragerea autorizației, dacă în cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranță sanitară.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG