Linkuri accesibilitate

11 februarie 2022. Șeful NATO vorbește în România despre riscul major ca Rusia să invadeze Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Jens Stoltenberg și Klaus Iohannis s-au aflat la baza militară de la Mihail Kogălniceanu/jud. Constanța vineri, 22 februarie.

Șeful NATO în România: risc major de invazie a Ucrainei și conflict în Europa

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află în România în contextul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina în ultimele câteva zile. Rusia cere Occidentului să nu mai sprijine militar Ucraina, Kievul acuză Moscova de blocaj în Marea Neagră.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat vineri Baza 57 Aeriană de la Mihai Kogălniceanu/jud. Constanța, pentru a marca momentul sosirii în România a primei unități de luptă - 1.000 de soldați americani, relocați din Vilsek/Germania.

Jens Stoltenberg, însoțit de președintele României, Klaus Iohannis, a sosit la baza NATO din Dobrogea în jurul orei 11.00, unde a discutat cu militarii. La Baza de la Mihail Kogălniceanu nu se află doar forțe militare românești și americane, ci și soldați din Italia și Germania.

„Aceasta este o demonstrație puternică a unității transatlantice”, a spus secretarul general, subliniind „angajamentul ferm al Americii de Nord pentru apărarea Europei”.

După vizită, secretarul general al NATO a susținut o conferință de presă unde a vorbit despre riscul unui conflict în Ucraina. „Există un risc real, deoarece ceea ce vedem acum este că acumularea militară în și în apropierea Ucrainei continuă. Deci există un risc real pentru un conflict în Europa”, a spus Jens Stoltenberg.

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a mulțumit militarilor străini care au ajuns în România și a subliniat că, deși regiunea traversează cel mai tensionat moment după prăbușirea Cortinei de Fier, cetățenii români sunt în siguranță în eventualitatea unui conflict în Ucraina.

„România este foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate. Însă trebuie să știm de unde vine această siguranță. În primul rând, forțele noastre armate, care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, sunt foarte bine pregatite, pentru orice scenariu. În plus, România este în alianta NATO, cea mai puternică alianță militară din cate ai existat în istorie”.

Săptămâna viitoare, miniștrii apărării ai țărilor NATO vor avea o discuție despre cum poate Alianța să-și consolideze prezența militară în Europa.

Răspunzând unei întrebări, secretarul general al NATO a spus că printre variantele de lucru pe care Alianța le ia în calcul se numără și relocarea unor unități de luptă în Estul Europei, inclusiv pe teritoriul României.

Jens Stoltenberg a salutat intenția Franței de a trimite o astfel de unitate de luptă în România.

11:01 11.2.2022

Vizita lui Jens Stoltenberg are loc după ce principalul aliat al NATO, SUA, au trimis în România o unitate de luptă de tip Task Force (FR) Cougar, de aproximativ 1.000 de militari, precum și tehnică militară. Primul convoi, care a transportat 18 vehicule blindate, a ajuns la Baza 57 Aeriană de la Mihai Kogălniceanu/jud. Constanța, vineri dimineață.

Convoiul cu echipament militar a plecat spre România din Germania.
Convoiul cu echipament militar a plecat spre România din Germania.

Jens Stoltenberg se întâlnește la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu cu militarii dislocați la bază, dar va avea discuții și cu oficialii români.

La Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu s-a aflat joi și comandantul Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, care s-a întâlnit cu șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu.

„Suntem aici la invitația României pentru a crește capacitatea comună de reacție, precum și pentru a păstra echilibrul de forțe în regiune. Atenția sporită pe care NATO o afișează, în general, pentru Europa Centrală și de Sud-Est demonstrează capacitatea de a reacționa și desfășura operații multinaționale pentru păstrarea climatului de pace în aceste zone”, a spus Tod D. Wolters.

„Militarii din detașamentul american se vor instrui alături de camarazii și gazdele lor, militarii din România. Dislocarea actuală este, în primul rând, o oportunitate de a ne îmbunătăți deprinderile tactice și de a crește interoperabilitatea forțelor”, a mai arătat generalul.


XS
SM
MD
LG