Linkuri accesibilitate

11 februarie 2022. Șeful NATO vorbește în România despre riscul major ca Rusia să invadeze Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Jens Stoltenberg și Klaus Iohannis s-au aflat la baza militară de la Mihail Kogălniceanu/jud. Constanța vineri, 22 februarie.

Șeful NATO în România: risc major de invazie a Ucrainei și conflict în Europa

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află în România în contextul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina în ultimele câteva zile. Rusia cere Occidentului să nu mai sprijine militar Ucraina, Kievul acuză Moscova de blocaj în Marea Neagră.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat vineri Baza 57 Aeriană de la Mihai Kogălniceanu/jud. Constanța, pentru a marca momentul sosirii în România a primei unități de luptă - 1.000 de soldați americani, relocați din Vilsek/Germania.

Jens Stoltenberg, însoțit de președintele României, Klaus Iohannis, a sosit la baza NATO din Dobrogea în jurul orei 11.00, unde a discutat cu militarii. La Baza de la Mihail Kogălniceanu nu se află doar forțe militare românești și americane, ci și soldați din Italia și Germania.

„Aceasta este o demonstrație puternică a unității transatlantice”, a spus secretarul general, subliniind „angajamentul ferm al Americii de Nord pentru apărarea Europei”.

După vizită, secretarul general al NATO a susținut o conferință de presă unde a vorbit despre riscul unui conflict în Ucraina. „Există un risc real, deoarece ceea ce vedem acum este că acumularea militară în și în apropierea Ucrainei continuă. Deci există un risc real pentru un conflict în Europa”, a spus Jens Stoltenberg.

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a mulțumit militarilor străini care au ajuns în România și a subliniat că, deși regiunea traversează cel mai tensionat moment după prăbușirea Cortinei de Fier, cetățenii români sunt în siguranță în eventualitatea unui conflict în Ucraina.

„România este foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate. Însă trebuie să știm de unde vine această siguranță. În primul rând, forțele noastre armate, care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, sunt foarte bine pregatite, pentru orice scenariu. În plus, România este în alianta NATO, cea mai puternică alianță militară din cate ai existat în istorie”.

Săptămâna viitoare, miniștrii apărării ai țărilor NATO vor avea o discuție despre cum poate Alianța să-și consolideze prezența militară în Europa.

Răspunzând unei întrebări, secretarul general al NATO a spus că printre variantele de lucru pe care Alianța le ia în calcul se numără și relocarea unor unități de luptă în Estul Europei, inclusiv pe teritoriul României.

Jens Stoltenberg a salutat intenția Franței de a trimite o astfel de unitate de luptă în România.

12:01 11.2.2022

Președintele Klaus Iohannis a mulțumit în discursul către militari sosiți la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu președintelui SUA, Joe Biden, pentru decizia de a întări prezența militară din România.

„Prezența voastră aici vine ca o continuare a excelentei colaborări între forțele americane și românești din Afganistan. Vreau să mulțumesc și trupelor italiene și germane prezente astăzi aici”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis, Jens Stoltenberg și Mircea Geoana au ajuns la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu.
Klaus Iohannis, Jens Stoltenberg și Mircea Geoana au ajuns la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu.

Acesta le-a mulțumit militarilor pentru „profesionalism, dedicare și curaj”. „Veti găsi același profesionalism și dedicare și în rândul trupelor noastre. Știti deja, vă puteți baza pe ele”.

12:12 11.2.2022

Președintele Klaus Iohannis și secretarul general Jens Stoltenberg discută cu reprezentanții militarilor de la Baza de la Mihail Kogălniceanu. Pe lângă militari români și americani, la baza din județul Constanța se mai află militari italieni și germani.

12:43 11.2.2022

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Klaus Iohannis au apărut în fața zecilor de jurnaliști - români și străini - pe platoul din fața bazei militare în fața mai multor steaguri românești și ale NATO, dar și a trei aeronave: IAR 330 Puma SOCAT, F16 si Mig 21 Lancer.

Președintele Klaus Iohannis a spus că aceste prime operațiuni de întărire ale Flancului de Est sunt „cruciale pentru securitatea euroatlantică”. El a spus că Europa se confruntă în acest moment cu cea mai gravă criză de după prăbușirea Cortinei de Fier.

„Asistăm în ultimele luni la deteriorarea accentuată a situației de securitate în proximitatea Ucrainei și în zona Mării Negre, în apropierea Flancului Estic al Alianței. Așa cum am mai spus, actuala criză nu este doar una regională, care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea europeană. Această criză afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis, despre un eventual conflict Ucraina: „Niciun român nu trebuie să se teamă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:52 0:00

Secretarul general Jens Stoltenberg a precizat: „România nu este singură. Avioane de lupta din Germania și Italia sunt aici pentru a proteja, pentru a ne apăra aliații pentru a menține zona sigură. Noi, americanii, suntem dedicati apărării integrității Europei. Salut oferta Frantei de a aduce un batalion aici în Romania. NATO este o alianta defensivă, sarcina noastră este să protejăm pacea”, a spus și Jens Stoltenberg.

Discursul șefului NATO de la Baza Militară de la MIhail Kogălniceanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00

12:52 11.2.2022

Răspunzând unei întrebări, președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că „niciun român nu trebuie să se teamă”.

„România este foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate. Însă trebuie să știm de unde vine această siguranță. În primul rând, forțele noastre armate, care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, sunt foarte bine pregătite pentru orice scenariu. În plus, România este în alianta NATO, cea mai puternică alianță militară din cate au existat în istorie”.

Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg au vorbit la Constanța despre rolul defentiv al NATO, dar și despre obligația alianței de a-și apăra membrii în cazul unor agresiuni militare.
Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg au vorbit la Constanța despre rolul defentiv al NATO, dar și despre obligația alianței de a-și apăra membrii în cazul unor agresiuni militare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG