Linkuri accesibilitate

Șeful PSD îi scrie premierului înaintea ședinței CEx


Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a trimis, vineri, premierului Ludovic Orban o scrisoare, acuzând că acțiunile Guvernului din ultima vreme sunt „atacuri directe la adresa Constituției și a statului de drept din România".

Marcel Ciolacu afirmă că îi scrie „cu multă îngrijorare" despre trei aspecte care „pot avea repercusiuni deosebit de grave" asupra democrației.

„Tentativa Guvernului de a modifica intempestiv sistemul electoral din România cu mai puțin de un an înainte de alegeri, tot prin angajarea răspunderii, reprezintă o încălcare inadmisibilă a standardelor europene de bună practică în materie electorală. Acest derapaj extrem de grav a provocat îngrijorări serioase la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care, cu o majoritate covârșitoare, a decis sesizarea Comisiei de la Veneția pentru a analiza situația pe care dumneavoastră ați creat-o în România", scrie Marcel Ciolacu, detaliind primul aspect, „atacul la adresa Parlamentului României".

Cel de-al doilea, „atacul la adresa Parlamentului României", reclamă „abuzul de putere prin folosirea excesivă a procedurii angajării răspunderii".

Marcel Ciolacu susține că Guvernul încalcă principiul separației puterilor în stat și îi transmite lui Ludovic Orban că deținerea puterii politice nu înseamnă „că aveți dreptul să o exercitați în mod discreționar".

Ciolacu îl critică pe Orban și pentru declarația făcută după ce Curtea Constituțională a decis să admită două sesizări de neconstituționalitate depuse de PSD după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pe legea INM și pe cea privind transportul elevilor.

Afirmația dumneavoastră, făcută într-o notă populistă, conform căreia decizia Curții Constituționale ar contraveni voinței populare și că judecătorii constituționali nu ar fi studiat suficient speța în cauză reprezintă un atac frontal la adresa unei instituții fundamentale a statului de drept", scrie liderul PSD la cel de-al treilea punct al scrisorii, intitulat „Atacul la Curtea Constituțională a României".

Pentru cele „trei atacuri în serie" imputate premierului Orban, Marcel Ciolacu îi cere să își „revizuiască urgent comportamentul politic".

„Adresez această scrisoare deschisă și către Președintele României întrucât acesta are obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice", mai spune Marcel Ciolacu.

PSD a depus joi o moțiune de cenzură după ce premierul Ludovic Orban a angajat răspunderea Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Birourile Permanente ale Parlamentului au stabilit ca moțiunea de cenzură să fie citită în plenul reunit luni, 3 ianuarie, de la ora 14.00.

Nu a fost stabilită însă o dată pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură.

Marcel Ciolacu a spus miercuri că, în afară de UDMR, niciun alt partid politic nu a anunțat că ar vota moțiunea de cenzură. El a spus, fără a da detalii, că "sunt mai mulţi colegi care ar dori".

Ar mai fi nevoie de 5-6 voturi, spunea Ciolacu în urmă cu o săptămână.

PSD are programată vineri după amiază ședința Comitetului Executiv, la care ar urma să discute inclusiv despre moțiunea de cenzură.

Este nevoie de 233 de parlamentari care să voteze moțiunea pentru ca aceasta să fie adoptată și Guvernul să fie demis.

La depunerea moțiunii de cenzură la birourile permanente ale Parlamentului, aceasta era semnată de 208 parlamentari, de la PSD și UDMR.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG