Linkuri accesibilitate

Și Ludovic Orban îi îndeamnă pe românii din Italia să nu vină acasă de Paște


Ludovic Orban, premierul interimar al României

Și premierul interimar Ludovic Orban le-a cerut românilor din Italia să evite, pe cât posibil, să vină în țară de Paște, reluând, astfel, mesajul specialiștilor. El le-a amintit acestora că riscă să intre direct în carantină sau în autoizolare.

„Ştiţi foarte bine că încă din momentele în care s-a văzut dimensiunea epidemiei am rugat românii din regiunile afectate să evite orice deplasare care nu este necesară, pentru că, la urma urmei nu fac altceva decât să îşi pună în pericol membrii familiei, prietenii. Sigur, asta nu înseamnă că nu mai poate să vină nimeni din Italia. Dar sunt câteva zone care sunt afectate, unde există un risc de contaminare cu COVID și acolo trebuie să existe precauție. Nimeni nu zice să nu vină românii de sărbătoarea creștină a Paștelui acasă. Dacă vin dintr-o localitate afectată intră automat într-o carantină instituționalizată, iar dacă vin dintr-o zonă unde există o contaminare ridicată, zone cu risc, vor fi în izolare la domiciliu”, a declarat premierul interimar Ludovic Orban, vineri.

Premierul își leagă avertismentul inclusiv de imposibilitatea tratării a zeci de mii de pacienți, fie și numai din punctul de vedere al resursei umane care ar trebui mobilizată și de care România nu dispune.

"Va fi foarte dificil, în cazul în care creşte numărul celor aflaţi în izolare la domiciliu. Sigur că Poliţia, Jandarmeria, reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, toate autorităţile care au competenţe în acest domeniu sunt implicate în urmărirea modului în care se respectă izolarea la domiciliu. Pe de altă parte, vă daţi seama, dacă creşte numărul la 70-80-100 de mii, va fi extrem de dificil, pentru că nu vom avea suficientă resursă umană, dar noi încercăm să menţinem condiţiile de izolare la domiciliu, să facem educarea cetăţenilor (...), să informăm cetăţenii privitor la izolarea la domiciliu şi riscurile pe care le are dacă o persoană care este izolată la domiciliu părăseşte domiciliul şi intră în contact cu oamenii", a mai spus premierul.

Și managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, le-a adresat același sfat românilor din Italia în urmă cu o zi.

„Dacă nu au o nevoie anume să vină, să nu vină, dacă trebuie să vină în mod obligatoriu să ia în calcul că ar putea fi izolați la domiciliu”, a spus Streinu-Cercel, la Medika TV.

„Dacă vin din anumite arii în ajun de Paște, s-ar putea să aibă o surpriză, în funcție de evoluția contextului epidemiologic, să fie puși în izolare la domiciliu sau chiar în carantină instituționalizată dacă vin din zone unde există în circulație acest virus. Deci, e văzând și făcând”, a mai Cercel.

El a dat, totuși, asigurări că autoritățile române sunt pregătite să facă față valului de români din Italia care ar putea veni acasă de Paște.

„Evident că dacă vor să vină acasă nu-i poți opri, dar s-ar putea să nu stea acasă cu cei dragi de Paște, ci să stea în în carantină sau în izolare la domiciliu, fără contact cu cei din interior. Dacă cineva își imaginează că nu avem acces la toate datele se înșeală, nu mai e nimic secret în această lume, în condiții speciale avem acces la toate datele, e o problemă de sănătate publică la nivel global”, a adăugat profesorul Adrian Streinu Cercel.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG