Forțele de securitate din Belarus au reținut luni cel puțin 10 persoane în centrul capitalei, Minsk, unde sute de manifestanți s-au adunat pentru un marș la care au cerut demisia autocratului Alexandr Lukașenko. Arestările de luni, 7 decembrie, au loc la o zi după ce peste 300 de protestatari anti-guvernamentali au fost reținuți în toată țara, unde au loc aproape zilnic proteste de când Lukașenko susține că a câștigat al șaselea mandat la prezidențialele din 9 august, despre care atât Opoziția cât și Occidentul spun că au fost fraudate.
Câteva sute de persoane, inclusiv mulți pensionari și medici, au venit în Piața Yakub Kolas din Minsk pe 7 decembrie pentru așa-numitul Marș al Înțelepciunii, dar ofițerii de poliție i-au împiedicat să organizeze evenimentul și au împrăștiat mulțimea.
Protestatarii au fost, de asemenea, împiedicați să se deplaseze de-a lungul bulevardului Independenței și au fost dispersați. Un grup mic de manifestanți a reușit să se regrupeze la un pom de Crăciun din Piața Independenței. Un jurnalist și un cameraman care lucrau pentru postul de televiziune Belsat, finanțat de Polonia, au fost printre cei reținuți în timpul acțiunilor de protest.
Opoziția spune că Svetlana Țihanovskaia a câștigat de fapt alegerile prezidențiale din 9 august și a cerut demisia lui Lukașenko și eliberarea tuturor deținuților politici și organizarea de noi alegeri.
Potrivit ONU, poliția a reprimat violent protestele postelectorale, arestând până acum 27.000 de persoane. Există, de asemenea, rapoarte cât se poate de credibile despre tortură și maltratare, și decesul mai multor persoane în închisoare.
Între timp, o mare parte din conducerea opoziției a fost reținută sau forțată să se retragă în exil.
Pe 6 decembrie, peste 340 de persoane au fost reținute pentru participarea la mitingurile din toată țara și plasate în detenție preventivă, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, Olga Chemodanova.
Majoritatea reținerilor au avut loc la Minsk, unde protestatarii au sfidat interzicerea manifestărilor prin desfășurarea a numeroase marșuri mai mici în zonele rezidențiale.
A fost a treia duminică în care au avut loc demonstrații descentralizate, o nouă strategie adoptată de opoziție pentru a îngreuna eforturile forțelor de ordine de a-i reține pe demonstranți. Astfel, au avut loc proteste în Brest, Hrodna, Homel și în alte orașe din Belarus.
Pe 7 decembrie, un tribunal de la Minsk a condamnat o femeie cu dublă cetățenie, belarusă și elvețiană, reținută în timpul unui marș al femeilor din septembrie, la 2 ani și 6 luni de închisoare. Natalia Hershe a fost condamnată pentru că s-a apărat în timpul arestării și i-a zgâriat fața polițistului.
Hershe, care locuiește în Elveția de 12 ani și a decis să vină la Minsk pentru a susține mișcarea de protest, a fost obligată de instanță să-i plătească polițistului zgâriat 1.000 de ruble belaruse (390 dolari).
„Locuiesc într-o democrație europeană în care libertatea de exprimare și întrunirea pașnică sunt respectate și definite necondiționat de constituție, unde ofițerii de poliție nu își ascund fața sub măști și își protejează cetățenii. Sper că într-o zi și Belarus va fi o țară liberă”, a spus ea în ultima declarație dată în fața instanței.
Ambasadorul Elveției, Claude Altermatt, care a participat la proces, a declarat că Hershe va continua să primească sprijin consular.
„Regretăm o astfel de decizie judecătorească. Nu contează pentru noi că Natalia este cetățeană a Belarusului, o tratăm ca pe cetățeanul nostru", a spus Altermatt.