Linkuri accesibilitate

Întâlnire a ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman, cu ministrul Bogdan Aurescu


Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, și ministrul român al Afacerilor Exerne, Bogdan Aurescu
Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, și ministrul român al Afacerilor Exerne, Bogdan Aurescu

Ambasadorul SUA la București Adrian Zuckerman s-a întâlnit vineri cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la Ministerul Afacerilor Externe. Cei doi au discutat o serie de probleme cu care se confruntă în prezent România și Statele Unite, inclusiv securitatea națională, politica energetică și influența malignă. Ambasadorul a subliniat că este important ca „România şi Statele Unite să avanseze împreună, pe aceeași cale”, în ceea ce privește aceste subiecte și alte aspecte importante, transmite Ambasada SUA la București.

Ambasadorul l-a informat, de asemenea, pe ministrul de externe cu privire la activitățile nefaste ale guvernului comunist chinez, care au dus la decizia Guvernului Statelor Unite de a închide consulatul chinez de la Houston, din Texas. Guvernul comunist chinez a efectuat – și i-a încurajat pe alții să facă acest lucru – transfer ilegal de proprietate intelectuală în diverse sectoare, inclusiv tehnologie, biotehnologie și cercetare medicală. Conduita malignă a inclus și hacking. Consulatul chinez de la Houston a servit ca centru pentru multe dintre aceste activități ilegale, se mai spune în documentul citat.

Ambasadorul și ministrul de externe Aurescu au participat, de asemenea, la o conferință video cu administratorii fondurilor pentru Inițiativa celor Trei Mări, prin care se vor investi miliarde de dolari în proiecte de infrastructură transfrontalieră care vor aduce beneficii tuturor ţărilor membre. Proiectele care sunt în prezent în curs de analiză includ autostrăzi, căi ferate, conducte și infrastructură cibernetică.

Ministrul de externe și ambasadorul au fost de acord cu privire la beneficiile economice substanțiale care vor rezulta.

„Proiectele internaționale care vor fi întreprinse în cadrul Inițiativei celor Trei Mări vor îmbunătăți mult economiile fiecărui stat membru și a regiunii în ansamblu”, a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman.

După întâlnire, ambasadorul Zuckerman i-a înmânat ministrului Aurescu steagul american arborat la Ambasada SUA pe 14 iunie 2020, la împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice dintre Statele Unite și România.

Ambasadorul i-a spus ministrului de externe Bogdan Aurescu că „a fost o onoare și un privilegiu să-i poată înmâna chiar steagul arborat la Ambasada Statelor Unite pe 14 iunie. El simbolizează relația bilaterală foarte puternică dintre România și Statele Unite. România nu are un prieten mai bun decât Statele Unite.”

Ambasadorul a subliniat, de asemenea, că „Statele Unite se angajează să continue să sprijine România în plan economic, militar și să consolideze relația bilaterală, astfel încât România să devină o țară vibrantă economic, fără grija integrității graniţelor sale.”

XS
SM
MD
LG