Linkuri accesibilitate

Iohannis despre ordonanța de revizuire a sentințelor: „este cras neconstituțională”


Președintele Klaus Iohannis a criticat, marți, ordonanța anunțată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, referitoare la revizuirea sentințelor definitive, declarând că „este cras neconstituțională”.

Șeful statului a invocat un principiu care se aplică în Justiție, cuprins și în Constituția României, care arată că orice lege nu se aplică retroactiv, ci doar pentru viitor. „Nu știu ce-și imaginează ministrul Justiției”, a spus Iohannis, care consideră că și Tudorel Toader ar trebui să respecte acest principiu. Dacă se aplică o astfel de lege retroactiv, a mai precizat Klaus Iohannis, ar dispărea o componentă esențială a statului de drept.

Reacția lui Klaus Iohannis la ordonanța revizuirii sentințelor definitive
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Există o îngrijorare generală a liderilor europeni față de situația statului de drept în România, a spus președintele Iohannis, care s-a întâlnit cu lideri europeni la Aachen, la ceremonia de semnare a Tratatului franco-german. El a spus că nu doar politicienii europeni, ci și o mare parte a clasei politice din România, societatea civilă au temeri față de statul de drept. ”PSD-ului nu-i pasă de România, îi pasă de proprii-i politicieni cu probleme penale”...„încearcă să găsească soluții pentru ei, în frunte cu șeful lor de partid”, a spus Iohannis.

Și Comisia Europeană a reacționat, marți, la intenția enunțată de ministrul Justiției de a adopta o ordonanță de urgență pentru redeschiderea proceselor penale în care s-au dat condamnări definitive.

PSD-ului nu-i pasă de România, îi pasă de proprii-i politicieni cu probleme penale
Klaus Iohannis

​Într-un comunicat oficial dat publicității marți, Comisia Europeană a arătat că „urmărește îndeaproape discuțiile din România” pe acest subiect. În nota celor de la Bruxelles este amintită o declarație a președintelui CE, Jean Claude Juncker, din timpul unei vizite la București, care a respins fără echivoc ideea unei amnistii. „Așa cum Comisia a spus în mod repetat, este esențial pentru România să revină pe drumul luptei anti-corupție, să asigure o justiție independentă și să evite orice alți pași înapoi”, se afirmă în comunicatul CE.

Și vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a reacționat pe rețelele de socializare la intențiile Guvernului de la București. Referindu-se la ordonanța lui Tudorel Toader, vicepreședintele CE a spus că este o ştire incredibilă şi că românii merită stat de drept.

Partidele de opoziție au criticat intenția lui Tudorel Toader de a adopta o ordonanță de urgență care să permită ca toate procesele penale care au avut sentințe definitive din februarie 2014 încoace – data modiicării Codurilor penale – să poată fi redeschise prin contestație în anulare. Argumentul lui Toader ar fi că nu ar fi fost legal constituite completurile de judecată de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde doar patru dintre membrii instanței au fost trași la sorți, iar al cincilea a fost desemnat din rândurile președintelui sau al vicepreședinților ÎCCJ.

Contestația în anulare a fost abandonată de legislația românească în preajma aderării la Uniunea Europeană, în procesul de armonizare a legilor și de adaptare la unul dintre pilonii Uniunii, statul de drept. S-au păstrat doar căi extraordinare de atac, reținându-se ca principiu stabilitatea actului judecat.

În interiorul PSD se vorbește despre adoptarea unei astfel de ordonanțe, care ar fi percepută ca un instrument de acordare a amnistiei mascate pentru politicienii cu cazier penal, în urma condamnărilor pentru fapte de corupție, între beneficiari aflându-se liderul PSD, Liviu Dragnea, care ar avea ștearsă din cazier condamnarea la închisoare cu sjuspendare pentru fraudarea referendumului din 2012. Această condamnare i-a adus interdicția de a ocupa fotoliul de premier după alegerile din 2016, menționată de Legea de organizare a Guvernului.

Tudorel Toader a spus că ordonanța revizuirii proceselor penale se află pe biroul său ca proiect, iar decizia finală îi aparține premierului Viorica Dăncilă.

XS
SM
MD
LG