Linkuri accesibilitate

Declarațiile lui Aurelian Bădulescu repun în discuție violențele din 10 august


Aurelian Bădulescu, viceprimar PSD, căruia partidul i-a retras sprijinul politic, a declarat că a mințit procurorii care anchetează violențele de la protestul din 10 august pentru a proteja partidul aflat la guvernare.

Bădulescu, un apropiat al primarului Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la Realitatea TV, în timp ce PSD discuta schimbarea sa din funcție, că a mințit în timpul audierilor din vară de la Parchetul General. În timpul violențelor de la 10 august, când Jandarmeria a intervenit violent împotriva protestatarilor din Piața Victoriei, cu bătăi și gaze lacrimogene, Bădulescu exercita atribuțiile de primar gneral al Bucureștilor. Gabriela Firea, aflată în vacanță, îi delegase competențele.

E posibil să nu conteze cât ai muncit, cât ai luptat cu opoziția, cât ai stat pe străzi...,când venea hashtagul peste ei, câte documente ai semnat ca să nu-i lași în Piață?
Aurelian Bădulescu - ianuarie 2019

„ Am mers până acolo încât a trebuit să mint. (…) Am avut o altă atitudine decât cea care ar fi trebuit atunci când am declarat în fața organelor de urmărire penală ce m-au întrebat referitor la evenimentele din 10 august și am spus asta în contextul în care am vrut să subliniez faptul că am făcut tot ce mi-a stat în putere ca să trag cu acest partid“, a afirmat Bădulescu.

Aurelian Bădulescu a spus, la postul de televiziune citat: „E posibil ca în România 2019 că îți faci un coleg trompetă să fi dat afară și să nu conteze cât ai muncit, cât ai luptat cu opoziția, câte proiecte ai votat, cât ai stat pe străzi...,când venea hashtagul peste ei, câte documente ai semnat ca să nu-i lași în piață? Și ești audiat la Parchet și de ce a trebuit să mint la Parchet, asta nu se întreabă?

În timpul audierilor din vară de la Parchetul General, Bădulescu declarase că ar fi avut date că la protestul din 10 august urmau să fie violențe. La vremea aceea, Bădulescu a spus că „ jandarmii au acționat corect pentru restabilirea ordinii de drept”. De notat că, în vară, Bădulescu a contrazis informațiile ministrului de Interne, Carmen Dan, care afirmase că viceprimarul Capitalei și prefectul de la vremea aceea, Speranța Cliseru, s-ar fi aflat în centrul de comandă al Jandarmeriei. În intervențiile sale de la televiziuni, din cursul serii de miercuri, Bădulescu nu a dat detalii despre cine a dat ordine jandarmilor pentru a interveni violent împotriva a peste 100.000 de protestatari. Majoritatea lor, pașnici, însoțiți de copii.

Jandarmii au acționat corect pentru restabilirea ordinii de drept
Aurelian Bădulescu, august 2018, la Parchetul General

Bădulescu a intrat în conflict cu secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu. În declarațiile sale de miercuri seara a spus că PSD i-a cerut , „în schimbul unor foloase: numirea prin funcții sau numirea altor persoane în funcții“, să o lase pe Gabriela Firea, să schimbe majoritatea în CGMB și să folosească ieșirile publice împotriva Gabrielei Firea.

Declarațiile lui Bădulescu au coincis cu o ședință a conducerii PSD București, care a decis retragerea sprijinului politic pe care i-l acordase pentru funcția de viceprimar. Asta înseamnă că, în Consiliul General al Capitalei, PSD va încerca să-l schimbe din funcție. Potrivit legii, fie primarul Capitalei propune această modificare, fie o treime din numărul de consilieri. De la momentul scindărilor în PSD, consumat în toamnă, când Gabriela Firea și o serie de lideri ai partidului au cerut demisia lui Liviu Dragnea și a lui Carmen Dan, majoritatea PSD în Consiliul General București a devenit fragilă. Toți criticii lui Liviu Dragnea au fost demiși din funcțiile de conducere de la partid, unii dintre ei au fost schimbați din Guvern. Ulterior, mai mulți rivali ai lui Dragnea, printre care Adrian Țuțuianu și Mihai Tudose, au plecat la formațiunea PRO România, înființată de Victor Ponta. Dintre contestatarii lui Liviu Dragnea, care au ieșit la scenă deschisă în urma protestelor din 10 august, doar doi au schimbat tabăra. Este vorba despre Ecaterina Andronescu și Niculae Bădălău, care au devenit miniștri în Cabinetul Dăncilă.

Declarațiile lui Bădulescu readuc însă în atenție ancheta Parchetului General asupra violențelor de la 10 august, care nu a înaintat. Dacă în primele zile după protest s-au înregistrat peste 770 de plângeri ale victimelor Jandarmeriei dintre protestatari, dar și din rândul forțelor de ordine, încă nu s-au stabilit vinovații. Au fost puși sub acuzare, la finele lunii septembrie, patru dintre șefii Jandarmeriei, Cătălin Sindile, Cătălin Paraschiv, Sebastian Cucoș și Laurențiu Cazan. Ancheta nu a ajuns și la coordonarea politică a violențelor din 10 august.

PSD a considerat că protestele organizate de diaspora reprezintă o lovitură de stat, iar premierul Viorica Dăncilă s-a adresat Comisiei Europene printr-o scrisoare. Ce spunea la vremea respectivă Viorica Dăncilă – „Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate. De asemenea, funcţia constituţională de mediator între societate, forţele politice şi instituţiile statului, care revine Preşedintelui României, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze Guvernului şi să facă un apel la continuarea protestelor”.

Ancheta a trenat în tot acest timp și au rămas nelămurite faptele și autorii lor, în condițiile în care, de la mineriadele anilor 90, România nu mai rememorase traumele unor astfel de violențe. Și ancheta protestelor din 10 august, ca și conflictul intern din PSD, răbufnesc din timp în timp.

XS
SM
MD
LG