Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Mihai Tudose, fața nevăzută și obosită a politicii românești


Marele om politic din Brăila  apare zilele acestea într-o altă fotografie de grup.

În noul tablou vivant, pentru că este prea puțin s-o numim, prozaic, fotografie, nea Mi’ai apare ca un luptător pentru dreptate si adevăr.

Grupul Rosia Today
Grupul Rosia Today

A plecat din PSD eroic, neregretat de nimeni, știind că nu va mai încăpea pe listele următoarelor alegeri, și s-a transferat la partidul lui Victor Ponta, adică în celălalt PSD care-i contra lui Dragnea, unde cu siguranță va ocupa o poziție de top. Deci, dacă Dragnea îl omora, Ponta îl învie. Politic, evident.

Mulți văd în gestul lui Tudose o speranță că se va fisura unitatea de granit a partidoiului, fiind tentați să-l considere pe fostul premier un personaj pozitiv, chiar simpatic. Altii privesc gestul strict din perspectiva prostituției politice, atât de raspândită și apreciată la noi.

Roșia Today a aflat pe surse unele dintre cele mai importante detalii din viața acestui titan al politicii românești, care a păstorit Romania jumătate de an atât cât să intre în cartea de istorie la capitolul: mari oameni, mici realizări.

La vârsta de numai 16 ani și jumătate, Mihai Tudose câștigă un concurs de băut vodcă organizat de o grădiniță lipovenească din orașul său, Brăila.

În tinerețe, Mihai Tudose a lucrat la furnizorul de gaze din oraș, unde se ocupa cu depistatul scurgerilor de gaz. Dat fiind stadiul medieval al tehnologiilor de atunci, Tudose mirosea cu propriul nas țevile și gurile de vizitare ca să simtă gazul scurs și raporta. Deci, dumnealui a intrat în câmpul muncii pe post de prepelicar, ceea ce, se știe, reprezintă o trambulină sigură pentru o carieră politică strălucită în România.

În 1996, în ultimul său an de mandat, Nicolae Văcăroiu are un vis în care i se arată Maica Domnului și îi spune că România va avea, peste vreo douăzeci de ani, un premier mai tare decât el. Demoralizat, Văcăroiu împreună cu PSD pierd alegerile din acel an în favoarea Convenției Democrate care le câștigă, dar nu știu ce să facă cu ele.

Când era premier, Mihai Tudose a declarat că el nu are conturi și carduri pentru a se feri de hoțiile băncilor. Am aflat pe surse că domnul Tudose ar fi declarat într-un cerc de cunoscuți: „Dacă mergi la restaurant cu cardul și te ia flama, nu stii niciodată de câți bani bei, dar dacă te duci cu 50 de lei în portofel stii exact că te-ai facut criță de 50 de lei.”

Câțiva lucrători din Serviciul de Pază și Protecție ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că atunci când premierul Japoniei a fost lăsat cu ochii în soare, la vizita de la București, Tudose nu ar fi făcut-o intenționat. Nea Mi’ai nu l-a mai primit pe japonez, fiindcă juca un șah pe bere cu jandarmul de la poarta guvernului, iar la el când practică sportul minții și sportul cu paharul rotund, nimic nu mai contează, poate să vină în vizită si Nicolae Ceaușescu.

Odată ajuns la Pro România, Mihai Tudose a spus că isi dorește ca în noul partid să facă ce a făcut și în cel vechi, adică să stea mai pe margine, să joace șah cu colegii și să mai obtină câteva mandate de parlamentar, că altă meserie nu mai stie. Nu de alta, dar de mirosit țevile de gaze, ca în tinerețe, nici nu vrea să mai audă.

XS
SM
MD
LG