Linkuri accesibilitate

Iranul anunță o nouă rachetă cu rază lungă de acțiune


Rachete din arsenalul iranian - Fotografie de arhivă

Noul model, denumit Hoveizeh, ar avea o rază de acțiune de 1.300km, conform televiziunii iraniene de stat. Prezentarea are loc în contextul în care Iranul aniversează 40 de la revoluția islamică.

„Cu o rază de acțiune de 1.300km, această rachetă de croazieră are nevoie de foarte puțin timp de pregătire înaintea lansării și poate zbura la altitudini mici”, a declarat ministrul iranian al apărării.

Experți occidentali nu privesc cu încredere anunțurile regimului de la Teheran și sunt de părere că Iranul exagerează deseori performanțele armelor sale.

Cu toate acestea, scrie Reuters, există îngrijorări generale legate de rachetele balistice cu rază lungă de acțiune ale republicii islamice.

Atac de aniversare

Un membru al Gărzilor Revoluționare - unitatea militară de elită a Iranului - a fost ucis, iar alți cinci au fost răniți, sâmbătă, într-un atac asupra unei baze paramilitare din sudestul țării.

Agenția de știri semi-oficială Tasnim relatează că un grup militant sunit a revendicat atacul. Iranul este majoritar șiit, iar țara este apărătorul acestei orientări a Islamului în Orientul Mijlociu.

Marți, aceeași grupare a revendicat două atentate cu bombe în orașul Zahedan, în urma cărora au fost răniți trei polițiști.

Iranul a început vineri o perioadă de zece zile în care aniversează patru decenii de la revoluția islamică din 1979.

Acorduri, sancțiuni și soluții

Anul trecut, președintele american Donald Trump a retras SUA dintr-un acord internațional, menit să restrîngă ambițiile nucleare ale Teheranului. Sancțiunile impuse de Washington au dus la o criză economică profundă.

Aflați la București pentru reuniunea informală a șefilor de diplomații din statele UE, miniștrii de externe din Franța, Germania și Marea Britanie au anunțat crearea unui mecanism special pentru ca firmele europene să poată derula tranzacții cu Iranul.

INSTEX, așa cum este denumit vehiculul, ar urma să se concentreze inițial pe sectoarele cele mai importante pentru populația iraniană: produse farmaceutice, tehnică medicală și produse alimentare, arată un comunicat oficial al celor trei diplomați europeni.

XS
SM
MD
LG