Linkuri accesibilitate

Rusia a avertizat Uniunea Europeană că ar putea renunța la Nord Stream 2


Un muncitor de la conducta Nord Stream. Portul Mukran, Germania, de la Marea Baltică

Rusia a avertizat Uniunea Europeană că ar putea renunța la Nord Stream 2 dacă europenii adoptă reguli mai stricte de control a pieței de gaze. „Dacă se pregătesc obstacole în calea acestui proiect pentru a forța Rusia să exporte prin Ucraina, în condițiile lor, la tarifele lor și cu toate problemele legale care derivă, atunci acest proiect va eșua”, a declarat sîmbătă ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexandr Pankin pentru Ria Novosti.

Nord Stream 2 urmează să aducă gazul rusesc pe sub Marea Baltică, direct în inima Europei, în Germania. Declarația lui Pankin vine la o zi după ce țările Uniunii Europene au aprobat un compromis între Germania și Franța privind amendarea regulilor de funcționare a pieței europene de gaze.

Inițial exista temerea la Berlin că se va adopta un regulament care ar compromite nu atât construirea, cât viabilitatea economică a noii conducte Nord Stream 2, conductă care va aduce gaze direct din Rusia în Germania, evitând tranzitul prin Ucraina sau Polonia. Compromisul franco-german de vineri, acceptat și de restul țărilor UE, este că în cazul conductelor care vin din spațiul non-UE se aplică legislația țării în care ajung. În acest caz Germania.

La reuniunea ambasadorilor UE de la Bruxelles, România – ca țară care deține președinția prin rotație a Uniunii Europene – a fost însărcinată „să înceapă negocierile cu Parlamentul European privind amendarea regulilor de funcționarea a pieței europene de gaze”, relatează AFP.

Proiectul Nord Stream 2 este criticat de multe țări central și est Europene, dar și de Statele Unite care ar vrea să mărească exportul de gaze lichefiate spre Europa. Argumentul este că Nord Stream 2 mărește dependența Europei de gazul rusesc. Cancelara germană Angela Merkel, pe de altă parte, susține că Nord Stream 2 este un proiect „strict economic”, care va aduce gaze mai ieftine în Europa. Iar problema dependenței de Rusia nu o să apară atâta timp cât țările din UE continuă să diversifice sursele de energie, respectiv să dezvolte energia alternativă, mai argumentează Merkel, citată de AFP:

Ucraina, pe de altă parte, riscă acum să piardă aproape toate veniturile din taxele pe care le percepea pe tranzitul gazelor rusești pentru că Nord Stream 2 și proiectatul Turk Stream prin Marea Neagră vor permite Rusiei să exporte spre Europa, evitând Ucraina.

XS
SM
MD
LG