Linkuri accesibilitate

Vaticanul deschide arhivele pentru perioada Papei Pius XII, acuzat că a fost inactiv în timpul celui de-al doilea Război Mondial


Papa Pius al XII lea, aici în septembrie 1945, după ce se încheiase cel de-al doilea război mondial
Papa Pius al XII lea, aici în septembrie 1945, după ce se încheiase cel de-al doilea război mondial

Vaticanul a anunțat că va permite istoricilor accesul la documente de arhivă privindu-l pe Papa Pius XII, criticat de mulți pentru lipsa de reacție față de politicile naziste în vremea celui de-al doilea război mondial.

Decizia a fost anunțată de Papa Francisc luni, într-o adresare către angajații Arhivei Secrete a Vaticanului. „Biserica nu se teme de istorie, dimpotrivă”, a spus Papa.

Arhivele ar urma să fie deschise la 2 martie 2020, la a 81-a aniversare a alegerii lui Pius XII ca suveran pontif, a spus Francisc, potrivit unei transcrieri oficiale citate de DPA. Papa de origine italiană Pius XII, care a condus Biserica Catolică între 1939-1958, a fost acuzat că a tratat cu indiferență uciderea evreilor de către naziști în Holocaust și nu l-a criticat niciodată pe liderul Germaniei naziste, Adolf Hitler.

Papa Francisc a spus luni că după deschiderea arhivelor istoricii vor putea „evalua în adevărata lumină” moștenirea fostului suveran pontif și „diplomația lui ascunsă, dar activă” din anii războiului.

XS
SM
MD
LG