Linkuri accesibilitate

Kovesi, pe ultima turnantă spre șefia Parchetului European. Pe 20 martie încep negocierile


 Laura Codruta Kovesi este candidatul ales de Parlamentul European pentru funcția de procuror-șef al Parchetuljui European
Laura Codruta Kovesi este candidatul ales de Parlamentul European pentru funcția de procuror-șef al Parchetuljui European

Prima rundă a negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE pentru șefia Parchetului European va avea loc pe 20 martie. Calendarul negocierilor a fost transmis joi, 14 martie, președintelui PE Antonio Tajani.

Vor fi trei runde de negocieri, pe 20 martie, pe 4 și 10 aprilie, dar aceste ultime două date urmează să fie confirmate­­ de Consiliu, potrivit surselor Europa Liberă.

Candidatul selectat de Parlamentul European este Laura Codruța Kovesi, informație care a fost transmisă oficial guvernului român pe 8 martie de către Antonio Tajani.

Din echipa de negociere a Parlamentului vor face parte socialistul Claude Moraes, șeful Comisiei LIBE, Ingeborg Grassle, președinta comisiei CONT, și Judith Sargentini.

În numele Consiliului UE vor negocia reprezentanții Finlandei, Croației și Portugaliei, următoarele președinții ale Consiliului care nu au candidați pentru funcția de procuror-șef european.

Negocierile sunt necesare deoarece în discuție sunt doi candidați, Kovesi, desemnată de PE, și francezul Francois Bohnert, clasat pe primul loc după votul ambasadorilor din COREPER.

Cu toate acestea, surse de la Bruxelles au declarat pentru Europa Liberă că este de așteptat să mai aibă loc un vot în Consiliu, prin care să fie precizată clar opțiunea acestuia. Votul precedent a fost unul ”indicativ”, iar în urma lui candidatul francez, Jean - Francois Bohnert, a obținut 50 de puncte, fiind urmat de Kovesi și candidatul german, Andres Ritter, cu câte 29 de puncte fiecare. Reprezentantul României în COREPER nu a susținut-o pe Kovesi, dând votul candidatului Franței.

Negocierile se vor desfașura în baza articolului 14 din Regulamentul EPPO.

Campania de denigrare a Laurei Codruța Kovesi a provocat și continua să provoace reacții din partea oficialilor europeni. De exemplu, vinerea trecută, Vera Jourova, comisar European pe Justiție, a declarat că presiunile sunt intolerabile și că procesul de selecție trebuie să fie ”corect și fără încercări de discreditare”.

Las București, Secția Specială pentru anchetarea magistraților i-a deschis Laurei Kovesi un al doilea dosar și a pus-o sub urmărire penală.

XS
SM
MD
LG