Linkuri accesibilitate

DNA a predat Secției Speciale de investigare a magistraților alte cinci dosare, separat de TelDrum


Sebastian Ghita se pare că ar fi protagonistul dosarelor DNA solicitate de SIIJ
Sebastian Ghita se pare că ar fi protagonistul dosarelor DNA solicitate de SIIJ

DNA anunță că alte cinci dosare aflate în lucru, separat de TelDrum, au fost predate în original Secției specile de investigare a magistraților - SIIJ. DNA a răspuns unei solicitări adresate de Radio Europa Liberă. Potrivit unor surse judiciare, ar fi fost vizate dosare ale lui Sebastian Ghiță și Alexander Adamescu.

”Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice că au fost înaintate Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie un număr de cinci dosare, din care patru au fost solicitate “în interesul soluționării unei cauze penale iar unul spre consultare”, se arată în răspunsul DNA pentru Radio Europa Liberă.

Practic, așa cum mai scrie DNA, dosarele la care lucrau procurorii anticorupție au preluate fizic de secția la care lucrează Adina Florea și care este contestată de magistrați. „Cauzele respective au fost înaintate în original și nu este stabilit vreun termen de returnare a acestora”, a mai informat DNA.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre dosare care îl privesc pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia. Unul dintre acestea ar fi dosarul în care se cercetează legătura dintre includerea lui Sebastian Ghiță pe listele de deputați ai PSD în 2012 și plata vizitei în campania electorală a lui Tony Blair în România, alături de PSD. Dosarul a fost denumit în presă „dosarul Ghiță-Ponta- Blair”. Deschis în 2016, dosarul cuprinde acuzații ale procurorilor DNA în care Victor Ponta este acuzat că ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghita pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, sustin anchetatorii.

De asemenea, este posibil, potrivit unor surse apropiate cauzei, ca și alte trei dosare preluate de Secția specială pentru investigarea magistraților să fie dintre cele care s-au anchetat la DNA Ploiești de către Lucian Onea și Mircea Negulescu. Este, de asemenea, posibil ca toate aceste dosare să aibă legătură și cu Sebastian Ghiță.

De asemenea, dosarul aflat în consultare, este, după informațiile la care Europa Liberă a avut acces, cel care îl privește pe Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri care a murit în închisoare în timpul executării pedepsei de patru ani și jumătate pentru fraudă și dare de mită. Adamescu jr este acuzat la rându-i de dare de mită, iar statul român a cerut extrădarea sa din Marea Britanie.

Aceste solicitări ale Secției speciale vin după soluționarea conflictului dintre DNA și SIIJ pe dosarul Tel Drum. Procurorul general Augustin lazăr a decis că procurorilor DNA le aparține competența de a face investigațiile în dosarul în care Liviu Dragnea și apropiați ai săi sunt cercetați pentru fraudă cu fonduri europene în valoare de peste 20 de milioane de euro.

XS
SM
MD
LG