Linkuri accesibilitate

Dăncilă dă semne de independență față de Liviu Dragnea, nu și față de PSD


Dragnea Dancila UE desen de Dan Perjovschi
Dragnea Dancila UE desen de Dan Perjovschi

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că a închis subiectul unei ordonanțe de urgență pe Justiție, că va vota la referendum dacă PSD nu decide boicotarea lui, că nu-și dorește un Guvern Dăncilă 2. Sunt principalele teme pe care premierul le-a abordat în primul interviu pe care îl acordă în afara televiziunilor care susțin PSD.

Pe parcursul interviului acordat ziarului Adevărul, Viorica Dăncilă s-a raportat la PSD ca principal for de autoritate, în vreme ce despre Liviu Dragnea a afirmat că își dorește ca relația să nu se schimbe. Întrebată dacă opoziția la Dragnea în privința restructurării Guvernului nu poate fi considerată un gest de răzvrătire, Viorica Dăncilă a spus - „Nu pot să vorbesc despre mine ca despe un om răzvrătit. Şi nici despre un act de curaj. Dacă-ţi spui punctul de vedere şi-ţi menţii propria viziune, este un lucru firesc, nu este un act de curaj. Nu aş vrea să fiu acum un erou pentru că am luat o anumită decizie care a fost contrară unor colegi”.

În privința restructurării Guvernului, premierul a spus că este foarte puțin probabil să se răzgândească după vacanța de Paște. Nu a fost de acord cu restructurarea guvernului, a continuat Dăncilă, pentru că „nu își dorește un Guvern Dăncilă 2”. Întrebată dacă acceptă modificări în Guvern, șefa Cabinetului a spus „Acum trebuie să ne gândim la alegerile europarlamentare. Posibile modificări trebuie să le creionăm după euroalegeri. Nu cred că acum e momentul să facem restructurare în Guvern.”

Referitor la schimbarea lui Tudorel Toader, Viorica Dăncilă și-a păstrat o poziție care nu aduce clarificări. I-a reproșat fostului ministru că „nu a dus la îndeplinire ce a promis”, referindu-se la faptul că Toader nu a promovat în ședința de guvern ordonanța de modificare a Codurilor penale. Apoi, în privința intervenției Guvernului în procesul de legiferare în domeniul Justiției, Dăncilă a arătat că este bine că Parlamentul a schimbat Codurile. Există însă o nuanță, pe care premierul a introdus-o fără să lămurească lucrurile. Ca și în ianuarie, când Tudorel Toader vorbea de adoptarea unei OUG pentru completurile de cinci judecători ca act de reparație, Dăncilă a spus, în interviul din Adevărul - „am văzut oameni care au făcut puşcărie pe nedrept. Nu trebuie să se mai întâmple acest lucru”, După care a adăugat „ Noi, Guvernul României, noi, politicienii, nu trebuie să intervenim în justiţie. Dar justiţia trebuie să fie corectă şi să aplice în egală măsură pentru toţi. Eu am încercat să nu mă poziţionez pe probleme legate de justiţie, să nu vorbesc de justiţie”, o declarație care o poziționează mai degrabă față de predecesorul său, Mihai Tudose, care a părăsit Guvernul după ce a refuzat să promoveze prin proiect al Executivului modificările la Legile Justiției.

Ce spune Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a prezentat, într-un interviu la Antena 3, varianta sa despre restructurare. În opinia liderului PSD, Dăncilă „a ezitat” să meargă în Parlament, „probabil s-a gândit că nu e sigură majoritatea, noi am prezentat documentat cum stăm cu majoritatea, nu sunt probleme, și ar fi fost pentru Guvern un mesaj de forță foarte serios, că nu stăm la discuție cu Iohannis”. Dragnea a mai spus că „nu și-a mai permis și nu își mai permite niciodată să forțeze un prim-ministru de la PSD”. Dacă nu e foarte sigur pe o procedură, nu trebuie forțat, a mai spus liderul PSD.

În opinia lui Dragnea, pe perioada interimatului, impus de remanierea susținută de Dăncilă, „nu se pot lua decizii serioase”, însă nu a detaliat care ar fi acelea.

Din programul anunțat de Tudorel Toader și nefinalizat mai exista o ordonanță de urgență redactată, dar nepromovată în ședința de Guvern, care impunea o cale extraordinară de atac, contestația în anulare, prin intermediul căreia puteau fi redeschise procese de corupție cu verdict definitiv.

XS
SM
MD
LG