Linkuri accesibilitate

Roșia Today: Viorica Dăncilă: „Conflicturile sunt peste tot. Oamenii răi se ceartă.”


Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Roșia Today a stat de vorbă cu Viorica Vasilica Dăncilă, în Vinerea Mare. Zgârcită cu vorbele, foarte atentă la tot ce spune, doamna premier a acceptat un dialog sincer și relaxat.

R.T.: Doamna Dăncilă, sunteți prima femeie premier din istoria României. Cum reușiți să faceți față acestei funcții extrem de solicitante?

V.D.: Bine. Dacă îți place ceea ce faci, e foarte ușor. Parcă m-am născut premier. Aș conduce guvernul până la pensie, că este ca mersul pe bicicletă. O dată învățat nu-l mai uiți până mori.

R.T.: Interesantă comparație. Apropo, domnul Iohannis mai vine uneori cu bicicleta la serviciu. Dumneavoastră de ce nu folosiți acest mijloc de transport?

V.D.: Am încercat, dar nu am reușit din cauza fustei. Ar trebui să port pantaloni pentru bicicletă, dar nu ma avantajează, știți? Domnului Președinte îi convine, deși, sinceră să fiu, dă numai în gropi.

R.T.: Cum arată o zi din viața premierului Viorica Dăncilă?

V.D.: Toate zilele sunt și arată la fel. Îmi place fiecare zi, n-am una preferată, ca să zic așa. Adică, să spun că miercurea îmi place mai mult decât vinerea, de exemplu. Nu îmi plac discriminările de nici un fel. Că e luni, că e marți, că e joi, toate îmi plac la fel. Singurele zile care nu-mi place sunt cele ploioase. În rest, nu am probleme. Sunt o admiratoare a egalității din punct de vedere al zilelor și nu numai.

R.T.: Presiunea pe guvernul condus de dumneavoastră este foarte mare. De ce nu ați acceptat restructurarea și ați preferat remanierea?

V.D.: Sincer, nu știu exact. Intuiție feministă mai mult. Restructurarea pare că e ceva brutal, violent. Remanierea este ceva mai simpatic, nu? Serviți puțină salată boef?

R.T.: Nu. Totuși, sunt tensiuni mari în PSD. Se vorbește și despre un conflict între dumneavoastră și domnul Dragnea. Chiar există acest conflict?

V.D.: Conflicturile sunt peste tot. Oamenii răi se ceartă. Și ei dezbină, nu sunt buni și pozitivi, aceasta este problema. Între mine și domnul Dragnea stă un munte de respect reciproc. Eu îl respect pe el ca șef, el mă respectă pe mine ca sublanternă.

R.T.: Subalternă ați vrut să spuneți.

V.D.: Cred că da.

R.T.: L-ați susținut pe Tudorel Toader?

V.D.: Da. Tudorel Toader l-am iubit ca pe un frate. Când vorbea la sedințele de guvern câte două trei ore despre ordonanțe, în primele 10 minute tot cabinetul adormea ca la hipnoză. Nimeni nu înțelegea nimic. Păcat că l-am schimbat. Plecam foarte odihnită după sedințele cu el.

R.T.: Cu ce gânduri întâmpinați sărbătoarea Paștelui?

V.D.: Cu gândul să-mi iasă cozonacii mai estetici ca cei de anul trecut. Adică mai frumoși ca cozonacii care-i face doamna Carmen Dan. Între noi a fost mereu o concurență din acest punct de vedere, încă din Videle. Dacă nu e competiție, nu dai înainte ca persoană. Stai pe loc, nu ajungi mai sus în viață. Aceasta este problema fundamentală la oameni.

R.T.: Ce mesaj le transmiteți românilor în Vinerea Mare?

V.D.: O primăvară frumoasă și urarea noastră de campanie: România merită mai mult.

R.T.: Aveți dreptate.

Acesta este un text satiric. Opiniile autorului nu coincid neapărat cu poziția Radio Europa Liberă

XS
SM
MD
LG