Linkuri accesibilitate

Roșia Today: România merge înainte stând pe loc în ambuteiaje


Ne întâlnim din nou cu aceste momente de neuitat ale mini-vacanțelor românești. Odihnă! Relaxare! Frumusețe! Voie bună! Doar că românii au consacrat de ceva ani o tradiție foarte specială: statul câte cinșpe ore pe șosele în coada de mașini.

Obiceiul ăsta a devenit o religie mai tare decât creștinismul nostru ancestral și mai populară ca 1 Mai-ul muncitoresc. Locurile sfinte ale românilor, exact cum sunt locurile de pelerinaj ale credincioșilor, sunt destule: Fetești-Drajna-3 ore; Comarnic-Sinaia-3ore, centura Bucureștiului- 4 ore.

Este foarte interesant: românii s-au obișnuit ca în concediile astea să petreacă mai mult timp stând bară la bară în mașină, decât petrec în camera de hotel. D-asta mașina trebuie să aibă cinci stele musai. Camera de hotel poate să aibă și două, că oricum zăbovesc acolo doar câteva ceasuri.

​Ar trebui înființate și mall-uri pe marginea autostrăzilor pe care staționează oamenii câte șapte ore. Cum ar suna „Mall-ul Comarnic-Bușteni”? Pe 30 de kilometri să ai galerii comerciale amplasate la firul ierbii de lângă șosea? Sau, standuri mai de fițe, direct pe banda de staționare. Ar fi vânzări mult peste mall-urile clasice din București.

Pe urmă s-ar putea înființa pe marginea drumului și cinematografe. Cât stai între localitați ai văzut un film cu două serii. Sau, de ce nu, piese de teatru montate alături de banda doi? Simți că te relaxezi în concediu.

Cu ocazia mini-vacanței de Paște s-ar putea ca preoții din partea locului să iasă și să săvârșească slujba de Înviere chiar pe șosea, între miile de autoturisme înțepenite acolo. Și se ia lumină de la faruri. Apoi ciocnești un ou cu cei de pe contrasens.

Blocajele în care se grăbesc atâția să-și petreacă mai bine de jumătate din vacanțe sunt un fenomen specific al dezvoltăii României: noi am reușit să avansăm stând din ce în ce mai mult pe loc. Paradox românesc de primă clasă. Îi sfătuim pe hotelieri să se adapteze noului trend și să facă discotecile, barurile și hotelurile direct pe șoselele patriei. Adică să închiriezi, drept cazare, în loc de cameră, un Volkswagen Golf la kilometrul 143 pe A2. Lux! De asemenea recomandăm producătorilor auto să scoată mașina de mică putere care merge cu maxim 3 km/h, destinată concediilor românilor. Ce rost are să mai poluăm cu motoare puternice, când noi parcurgem cinci kilometri în patru ore.

În rest, Christos a înviat și vacanță frumoasă pe șoselele țării!

Acesta este un text satiric. Opiniile autorului nu coincid neapărat cu poziția Radio Europa Liberă

XS
SM
MD
LG