Linkuri accesibilitate

Dosarul Mineriadei, trimis înapoi la Parchet de ICCJ, rechizitoriul e nul în totalitate. Contestația, la mâna Secției Speciale


Mineriada 1990
Mineriada 1990

Magistrații Înaltei Curți, Camera Preliminară, au restituit procurorilor militari întregul dosar al Mineriadei, anulând toate probele. Este o decizie surprinzătoare, care va fi contestată cu certitudine, a declarat pentru Europa Liberă, procurorul general interimar, Bogdan Licu.

Problema e cine va contesta decizia, procurorii militari sau Secția specială pentru anchetarea magistraților. Bogdan Licu spune că în momentul acesta se ”analizează ce variantă va fi adoptată, din cauză că în dosar este inculpat un procuror, Mugurel Florescu, și se pune problema că Secția specială este cea care poate contesta”.

Potrivit OUG 7, căile de atac în cazul inculpării unor magistrați revin Secției speciale, care poate acum va prelua întregul dosar de la Parchetul miliar. Deja procurorul militar care a făcut ancheta și care susținea cauza în instanță nu a mai fost lăsat să pledeze, locul spu fiind luat de un procuror de la Secția Specială. Surse din parchet ne-au declarat că, practic, la ultima ședință, procurorul militar a fost dat afară din sala de judecată.

Judecătorii Camerei Preliminare au anulat toate actele făcute până la redeschiderea dosarului în 2017, mai exact rezoluțiile vechi, din 1998, iar pe cale de consecință sunt considerate nule toate actele făcute de atunci încoace”, a declarat pentru Europa Liberă șeful Parchetelor Militare generalul Gheorghe Cosneanu.

Motivul ar fi acela că rezoluțiile vechi n-ar mai corespunde actualelor standarde ale Codului Penal, fiind făcute pe vechiul Cod penal, în sensul că nu mai corespund din punct de vedere al respectării drepturilor procesuale.

Surse din Parchet au declarat pentru Europa Liberă că decizia este ”o nebunie” și e foarte neclar de ce s-a ajuns la o astfel de soluție. Dacă se anulau una sau două probe era poate de înțeles, dar ca toate să fie considerate a fi în afara legii este o exagerare.

Potrivit sursei menționate, avocații au invocat sistematic, cum au făcut și în dosarul Revoluției, că nu au fost de față la absolut toate audierile, ceea ce ar fi blocat complet ancheta.

Judecătorul care a dat decizia este Constantin Epure. El a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea, în primă instanță, în dosarul „Bombonica”.

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casație și Justitie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990" și au dispus trimiterea în judecată a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Magureanu, fiind judecate.

În dosar au fost trimiși în judecată: amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN, acum membru CNAS; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului și Miron Cozma.

Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

Stire in curs de actualizare

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG