Linkuri accesibilitate

Populismul între șnițele și biscuiți, de la Kurz la Dragnea


Cancelarul Sebastian Kurz

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a criticat 'nebunia reglementării' şi 'paternalismul' Bruxelles-ului. Înaintea scrutinului pentru alegerile europarlamentare, discursurile populiste ale liderilor politici se îndesesc.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a cerut eliminarea a 1.000 de reglementări europene sau dreptul ca domeniile pe care acestea le acoperă să reintre în competenţa statelor membre ale Uniunii, DPA, citat de Agerpres. "Nimeni nu are nevoie de directive europene despre, spre exemplu, cum să facă şniţele sau cipsuri" mai spune Kurz, care cere o reformă serioasă a UE, în numele formațiunii sale Partidul Poporului, de orientare conservatoare.

Ceva mai timid, Liviu Dragnea se revoltă că grâul pleacă din ţară şi se întoarce biscuţi, spunând că una dintre măsuri pentru îndreptarea acestei situații ar fi TVA de 5% la produsele tradiţionale româneşti, potrivit Mediafax. Președintele PSD aflat în campanie electorală înaintea scrutinului europalramentar din 26 promite noi subvenții pentru legume și bani pentru centrale termice care să încălzească solariile. "Eu am muncit în solar, la toate muncile câmpului când eram mic" se laudă Dragnea, lăudându-se cu subvențiile pentru roșii pe care guvernul le dă de aproape trei ani pentru circa 20.000 de fermieri: "am spus că trebuie să acoperim lunile de iarnă cu produse româneşti. Atunci pentru asta de la bugetul de stat vor fi plătite centralele termice pentru a asigura încălzirea în solarii sau sere. Pentru cei cu roşii subvenţia va creşte de la 3.000 euro la 6.000 de euro, anul viitor".

Liderul PSD e nemulțumit că România cumpără răsaduri din afară și că alte state UE oferă subvenții mai mari propriilor fermieri. Dragnea a vorbit despre "impozitul pe subvenţii": "asta înseamnă venituri mai mari şi şansa de a concura cum trebuie. Unul din obiective este să înceapă să se dezvolte prelucrarea aici în România. Putem ieşi din situaţia în care grâul nostru e dus afară, făcut biscuiţi şi readus aici. Dar de ce să nu-i facem aici? Dacă fermierulului îi pot fi date suvenţii şi eliminarea impozitului, atunci de ce fermierul să nu facă aici, să nu producă aici, să facă o microfabrică".

Retragerea unor investitori străini din România, după creșterea unor taxe și reașezarea criticată de oamenii de afaceri, în urma OUG 114, nu a intrat însă în discursul electoral al șefului PSD.

Liviu Dragnea a anun'at extinderea programului de subven'ii ;i la alte legume.

"Pentru anul acesta se extinde perioada până la 1 iunie. Pentru roşiilor care vor ieşi de la 1 mai încolo vor ieşi nu cu 3.000 ci cu 4.000. (...) De asemenea, am discutat cu fermierii şi pe bună dreptate. Eu am muncit în solar, la toate muncile câmpului când eram mic. Am zis e foarte bun programul pentru tomate, dublăm subvenţia. Dar pentru castraveţi. Decizia luată a fost extinderea pentru ardei capia, iute, gogoşari, şi aici va fi 1.000 euro subvenţia. Eu îi rog pe toţi să se pregătească până în toamnă ca să se îndeplinească procedura, pentru a fi integraţi în program. Pentru cei care vor începe să îşi înfiinţeze solarii, am vorbit cu ministrul Teodorovici şi doamna premier, şi o să elaborăm o soluţie de sprijin pentru credite de stat pentru cei care nu au solarii. Aici avem un domeniu cu potenţial foarte mare care nu a fost folosit, din păcate", a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea spune că roşiile importate trebuie să mai ajungă pe mesele românilor doar dacă sunt gustoase.

DRAGNEA: PUTEM IEŞI DIN SITUAŢIA ÎN CARE GRÂUL NOSTRU E DUS AFARĂ, FĂCUT BISCUIŢI ŞI READUS

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, la o emisiune pe teme de agricultură, că România trebuie să iasă din situaţia în care grâul pleacă din ţară şi se întoarce biscuţi, spunând că una dintre măsuri este TVA de 5% la produsele tradiţionale româneşti.

"Cumpărăm răsaduri de afară. Noi avem cercetători bine pregătiţi de ce să nu îi sprijinim? De ce să aducem răsaduri din Olanda? (...) Legat de subvenţii. Nu putem avea doar o abordare insulară. Noi aici şi nu ştim ce se întâmplă în alte ţări. Acolo primesc subvenţii mai mari. Atunci eu o să cer Guvernul de la anul impozitul pe subvenţii trebuie să fie vital. Asta înseamnă venituri mai mari şi şansa de a concura cum trebuie. Unul din obiective este să înceapă să se dezvolte prelucrarea aici în România. Putem ieşi din situaţia când suntem acum, în care grâul nostru e dus afară, făcut biscuiţi şi readus aici. Dar de ce să nu-i facem aici? Dacă fermierulului îi pot fi date suvenţii şi eliminarea impozitului, atunci de ce fermierul să nu facă aici, să nu producă aici, să facă o microfabrică", a declarat Liviu Dragnea, la emisiunea "Viaţa Satului", de la TVR.

Liderul PSD a vorbit şi despre TVA de 5% la produsele tradiţionale româneşti.

"Am vorbit iar de produsele tradiţionale. Acum deja actul normativ e finalizat. Va fi TVA de 5% la produsele tradiţionale româneşti. (...) Pleacă 4 de aici şi 100 străine sunt. Prin acest program în 2018 au venit 90.000 tone de tomate în plus. În fiecare an va creşte până când piaţa românească să fie acoperită de produse româneşti. Nu poţi să compari o roşie din asta cu una luată din magazin, care nu are niciun gust. Am mâncat şi eu (ridichi – n.r). Eram în 2016 şi era toată lumea nervoasă că subvenţiile nu se dădeau. Că s-a întârziat cu ele 7-8 luni de zile. Am zis e prima condiţie. Am început să dăm şi în avans subvenţii lucru care a făcut să crească producţia agricolă a României. Datorită fermierilor, dar Guvernul a ajutat, pentru că noi le-am dat apă gratuită, subvenţii la timp şi încredere. Dacă îi dai lucrurile astea omul se bagă şi investeşte, dacă nu are încredere nu se aruncă pentru că îşi pierde banul", a mai spus Dragnea.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG