Linkuri accesibilitate

Cum a trăit Liviu Dragnea prăbușirea sa și a partidului încolțit de liderii PSD. Taberele au început negocierile pentru Congres


Liviu Dragnea a contabilizat în dreptul său înfrângerea PSD de la europarlamentare.
Liviu Dragnea a contabilizat în dreptul său înfrângerea PSD de la europarlamentare.

Liviu Dragnea este considerat principalul vinovat pentru prăbușirea PSD la alegerile europarlamentare, unde partidul a înregistrat un scor mult sub așteptări. Liderul PSD a refuzat să își dea demisia imediat după anunțare exit-poll-ului, deși i s-a cerut acest lucru în interiorul partidului.

Liviu Dragnea a ajuns târziu la sediul PSD din Băneasa, când prezența masivă la vot arăta că partidul se îndreaptă spre un eșec. Mai era doar o oră până când se anunțau rezultatele de la exit-poll. Din teritoriu, începuseră să sune telefoanele cu mesajele de revoltă ale liderilor, toți așteptând să vadă proporțiile prăbușirii PSD.

După Liviu Dragnea, la sediul de campanie au venit premierul Viorica Dăncilă, președintele interimar de la București, Gabriel Mutu, miniștrii Pintea, Teodorovici și Andronescu. În sediu, îi așteptau secretarul general, Codrin Ștefănescu, coordonatorul campaniei, Mircea Drăghici, și purtătorul de cuvânt, Lia Olguța Vasilescu. În sediul mic și înghesuit din Băneasa, sosiseră și consultanții israelieni, cei cu care partidul obținuse victoria de la parlamentare din 2016.

Atmosferă de înmormântare în Băneasa

Toți așteptau un semn de la Liviu Dragnea.

„​A fost o atmosferă de înmormântare. Dragnea stătea la o masă cu capul între mâini. Nu vorbea cu nimeni, rar spunea ceva. Fiecare încerca să vorbească câte ceva, să aflăm cum stăm”, au declarat surse participante la întâlnire pentru Europa Liberă.

Pe scările din Băneasa, Marian Oprișan a fost primul care a lansat un atac direct la adresa lui Dragnea. I-a cerut demisia, să plece din fruntea partidului din cauza rezultatului de la europarlamentare. Între patru ochi, dialogul a fost mai aprins. „​Liviu Dragnea i-a reproșat lui Oprișan că vrea să predea partidul Securității și haștag Rezist. Oprișan i-a spus să plece din fruntea PSD, să își dea demisia”, au spus pentru Europa Liberă surse din PSD.

După ora 21.00, când au apărut rezultatele de la exit-poll, Liviu Dragnea a scos și mai puține cuvinte, fiind apatic. Liderii prezenți la ședință i-au cerut să meargă la conferința de presă după ce președintele Iohannis și-a încheiat discursul. Președintele PSD a anunțat că este posibil să-și dea demisia în fața Comitetului Executiv și că dorește convocarea Congresului Extraordinar pentru sfârșitul lunii iunie, unde să fie desemnat candidatul la prezidențiale. În locul anunțului- surpriză referitor la candidatura sa pentru Palatul Cotroceni, Liviu Dragnea a aruncat-o în luptă pe Gabriela Firea.

Numai că acest lucru a generat un nou val de reacții împotriva liderului PSD chiar din partea propriilor colegi. Aceștia l-au criticat imediat după conferința de presă, reproșându-i că nu se consultă cu ei și face anunțuri de capul lui chiar și după această înfrângere.

„​Ne-a luat de fraieri, am venit să asistăm la marele anunț și a scos-o pe Firea. I-am spus toți că a greșit când a făcut acest anunț, ne-a luat pe toți prin surprindere. Nu ne-a explicat nici măcar de ce a făcut asta”, au spus liderii PSD prezenți la ședința din Băneasa.

Surpriza a fost atât de mare că nici Gabriela Firea nu a știut de acest anunț din partea lui Liviu Dragnea.

„Sunt surprinsă de declarația domnului Dragnea privind recomandarea mea ca posibil candidat al PSD la alegerile prezidențiale. Nu am discutat acest subiect cu domnia sa nici acum și nici când eram în conducerea PSD. După câștigarea alegerilor parlamentare din 2016, din păcate, am fost transformată în sac de box. Unii miniștri mi-au spus, după ce au fost schimbați, că nu au ajutat Primăria Capitalei pentru că nu era dat un ok de “sus”, ca să “nu crească Firea în sondaje”, s-a delimitat Gabriela Firea de Liviu Dragnea.

PSD dă toată vina pe Dragnea

Social-democrații spun că pierderea alegerilor este vina exclusivă a lui Liviu Dragnea și nu a Guvernului, care a performat.

„​Am pierdut din cauza faptului că de doi ani vorbim doar despre problemele din justiție și nu am știut să le rezolvăm la timp. Ne-am săturat să tăcem, vom începe să vorbim de acum înainte pentru că noi am muncit, iar tema justiției a acoperit tot ce am făcut noi la guvernare. Nu mai vrem asta. Nu a fost un vot împotriva Guvernului, a fost un vot împotriva partidului și a lui Liviu Dragnea, în principal. Nu vrem să pierdem toți”, a fost mesajul altor social-democrați care au fost la reuniunea din Kiseleff.

PSD, spulberat de „valul de la urne"

Premierul Dăncilă a transmis și ea că nu dorește să își dea demisia și că votul de la europarlamentare nu are legătură cu legitimitatea Guvernului.

Șeful campaniei PSD, Mircea Drăghici, nu a găsit nici el prea multe cuvinte de spus după rezultatul obținut de PSD la europarlamentare. În fața unor colegi de partid, el a încercat să să explice prăbușirea PSD.

„​Eu am muncit pentru partidul ăsta, am dus partidul pe primul loc în online. Dar, ce să faci, când vine valul...”, le-a spus Drăghici, în timp ce brațele sale arătau cum partidul a fost spulberat de valul de vot masiv.

Liviu Dragnea a mai avut o ultimă rugăminte pentru colegi, să aștepte ziua de mâine în care va afla decizia instanței în cazul angajărilor fictive. El le-a promis celor prezenți la sediul din Băneasa că în această săptămână va convoca Comitetul Executiv.

Ecaterina Andronescu i-a transmis să își dea demisia până atunci din fruntea partidului. Liderii din teritoriu sunt deciși să convoace ei Comitetul Executiv dacă Dragnea amână momentul.

PSD face încălzirea pentru Congres: „​Dragnea e istorie, luxul și prostia se plătesc”

Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, este primul lider care l-a contrat pe Dragnea în această săptămână. Într-o declarație pentru Europa Liberă, el i-a transmis liderului PSD că nu poate să își anunțe candidatura la prezidențiale fără consultarea partidului, deoarece ar face mult rău. După ce i-a cerut în mod repetat demisia lui Liviu Dragnea, Oprișan a spus înainte de plecare: „luxul și prostia se plătesc, Dragnea e istorie”. Mai mult, vicepreședintele nu a exclus posibila sa candidatură pentru șefia partidului. Le-a trimis colegilor chiar și o scrisoare deschisă, postată pe contul său de Facebook.

„Pe lângă despărțirea de Dragnea și echipa sa, propun trei direcții de acțiune imediată: promovarea liderilor care au demonstrat cu rezultate, un dialog constructiv cu familia social democraților europeni din care Dragnea ne-a exclus, revalidarea programului de guvernare după consultări deschise cu autoritățile locale și cu populația”, a scris Oprișan pe Facebook.

Un mesaj despre viitor se regăsește și pe contul Gabrielei Firea, chiar dacă ea susține că nu dorește funcția de președinte PSD.

„Consider că PSD, în forurile statutare, trebuie să-și decidă candidatul la prezidențiale. Nu mi-am dorit și nu îmi doresc să preiau conducerea PSD. Nu mi-am dorit și nu îmi doresc să candidez la președinție. Acum, pericolul este ca stânga românească să dispară așa cum, acum aprope 20 de ani, a dispărut un partid istoric - PNT-CD. Românii nu au fost atât de mult împotriva partidului, cât au fost împotriva conducerii. Nu doresc să cadă capete : de obicei, cei care pierd pleacă atunci când există onoare față de colegii de partid și față de țară. Măcar atât să dăm României : minimum de onoare cetățenească”, a fost reacția Gabrielei Firea după închiderea urnelor.

Aspirații la șefia partidului are și purtătorul de cuvânt Lia Olguța Vasilescu. Ea a preferat să plece din sediul din Bănească înainte de închdierea urnelor pentru a se duce în studioul unei televiziuni apropiate de PSD. Lia Olguța Vasilescu a fost considerată în ultima perioadă foarte apropiată de Liviu Dragnea, acesta cerându-i public să îi fie naș chiar pe scena mitingului electoral de la Craiova.

Nici Eugen Teodorovici nu a renunțat la planul său de a candida la prezidențiale. El este sprijinit de oamenii din Guvern pentru acest demers.

Consultanții israelieni au plecat cu taxiul de la PSD

Considerați artizanii victoriei din 2016 de la parlamentare, consultanții israelieni nu au înregistrat același succes și după europarlamentare. Ei au fost cei care l-au sfătuit pe Liviu Dragnea să insiste în această campanie pe mesajele privind creșterea economică și beneficiile care au fost aduse românilor. În fiecare zi, aceștia propuneau un domeniu care a avut de câștigat de pe urma guvernării PSD, sperând că acest tip de campanie va estompa revolta care exista în societate.

La 23.40, consultanții israelieni au părăsit sediul din Băneasa, singurul personaj care i-a însoțit fiind un membru simplu al PSD Călărași, prezent mereu la acțiunile partidului. Au chemat un taxi și au plecat din zona unde își are sediul PSD în Băneasa.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG