Linkuri accesibilitate

De ce se ceartă USR-PLUS cu PNL. Barna: Românii s-au săturat de ciupeala oportunistă promovată de Orban


Dacian Cioloș și Dan Barna nu intră la guvernare cu UDMR și Victor Ponta.
Dacian Cioloș și Dan Barna nu intră la guvernare cu UDMR și Victor Ponta.

Disensiunile dintre PNL și Alianța USR-PLUS, cele două partide de opoziție care au obținut locul unu și trei la alegerile europarlamentare, se adâncesc. Liderii Alianței susțin că este normal să aibă un candidat propriu la prezidențiale și că nu ar intra la guvernare alături de UDMR sau Pro România.

Dacian Cioloș și Dan Barna susțin că Alianța este îndreptățită să aibă candidat propriu la prezidențiale, lucru pe care liderul PNL, Ludovic Orban, nu îl vede cu ochi buni. Liderul USR, Dan Barna, spune că românii „s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban”, într-un interviu pentru Adevărul:

„PNL ne reproşează de ce ne gândim noi să avem un candidat la prezidenţiale. Noi am fost consecvenţi în mesaj: vom avea candiaţi proprii la toate alegerile. Orban se preface surprins că vom avea candidat propriu la prezidenţiale. Nu am schimbat discursul. Alianţa USR-PLUS s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban. Oamenii vor o politică consecventă şi predictibilă”.

Dacian Cioloş, liderul PLUS, a susținut, în același interviu dat împreună cu Barna, că „noi am avut deschidere cu PNL” și că „nu poate spune cineva că am exclus din start colaborarea. Există deschidere. Avem dialog cu oameni de acolo”.

Legat de o eventuală intrare la guvernare, Dacian Cioloș a spus că acest lucru se poate întâmpla doar după niște alegeri anticipate: „Intrăm la guvernare poimâine, dar cu o majoritate în Parlament. După prezidenţiale, e posibil să avem anticipate. USR e gata să renunţe la mandate. Nu suntem sudaţi de scaunele de acolo”.

Totuși, Cioloș spune că nu ar intra la guvernare alături de cei care au stat umăr la umăr cu Liviu Dragnea: „Nu putem să intrăm într-un Guvern alături de partide care până acum patru zile au fost umăr la umăr cu Dragnea la scoaterea României din Europa”.

Dan Barna a completat că este vorba despre „UDMR, oamenii de la Ponta au susţinut o bună bucată de vreme ce a făcut PSD. Primele două Guverne Dragnea sunt acum la Ponta. Am susţine un Guvern non-PSD, care ne-ar susţine proiectele”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG