Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă vrea audit financiar la PSD pentru epoca Dragnea. Surse din PSD: “Să vedem cu cine au fost semnate contracte și de ce”


În timpul mandatului lui Liviu Dragnea, subvenția anuala a PSD a crescut până la 144 milioane de lei. În 2017, subvenția PSD a fost de 16.5 milioane de lei.
În timpul mandatului lui Liviu Dragnea, subvenția anuala a PSD a crescut până la 144 milioane de lei. În 2017, subvenția PSD a fost de 16.5 milioane de lei.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Viorica Dăncilă a anunțat că vrea un audit financiar în PSD. Fostul trezorier, Mircea Drăghici, a făcut săptămâna trecută o prezentare a cheltuielilor pe fiecare lună din acest an, dar și din campania electorală.

Imediat după arestarea lui Liviu Dragnea și preluarea puterii în partid, Viorica Dăncilă a deschis discuția în cadrul Comitetului Executiv despre realizarea unui audit intern pentru a se cunoaște situația financiară exactă a partidului. Discuțiile au plecat de la nemulțumirea mai multor lideri de organizații, care au spus că, deși PSD încasează o subvenție foarte mare, nimeni nu știe cum au fost cheltuite aceste sume.

“Scopul auditului este să știm cum stăm, ce contracte au fost încheiate, cine a încheiat aceste contracte, care a fost rolul acestor contracte, ce eficiență au avut. Să vedem dacă sunt contracte care ar trebui reziliate, noi nu știm mai nimic din ce s-a întâmplat în sediul central. Am aflat multe lucruri de la televizor”, au explicat surse din PSD pentru Europa Liberă.

Potrivit surselor participante la discuție, Viorica Dăncilă le-a promis liderilor din teritoriu că în fiecare lună va prezenta contractele încheiate de partid, dar și cum s-au cheltuit banii.

Anul trecut, Paul Stănescu i-a cerut lui Liviu Dragnea să prezinte situația financiară a partidului și a contractelor încheiate. El a fost refuzat de fostul lider al social-democraților.

Newsweek a dezvăluit anul trecut cum PSD și-a cumpărat mașini de lux, a închiriat o vilă în nordul Capitalei și a încheiat contracte cu mai mulți jurnaliști din banii de subvenție.

După ancheta celor de la Newsweek, DNA a deschis un dosar pe numele lui Mircea Drăghici pentru modul în care s-a cheltuit subvenția PSD. A fost un scandal și în jurul Autorității Electorale Permanente, existând acuzații că PSD a dat ordin să fie oprit controlul financiar al AEP. Social-democrații au motivat oprirea controlului prin faptul că se face simultan cu cel al Curții de Conturi. Și fostul președinte al Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu, este urmărit penal în dosarul subvențiilor pentru PSD.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că va relua controlul privind finanțarea PSD în luna august, indiferent dacă i se alătură Curtea de Conturi sau nu. Guvernul Dăncilă a dat o Ordonanță de Urgență prin care controlul se poate realiza și separat, nefiind obligația să fie simultan.

Ultimul audit intern al PSD a fost realizat în 2017 de o firmă din Argeș, județ din care provine și fostul trezorier.

Mircea Drăghici, prezentare în Comitetul Executiv

Fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici, a făcut o prezentare în Power Point la Comitetul Executiv care a avut loc săptămâna trecută în sediul din Băneasa. Numai că mulți lideri de organizații i-au reproșat modul în care a condus campania online și că aceasta nu a avut efectul dorit. Surse din PSD susțin că partidul a avut cei mai mulți bani băgați în campania online comparativ cu celelalte formațiuni politice. Totul însă fără efectul dorit, deoarece partidul a pierdut alegerile.

“A fost o prezentare amănunțită a cheltuielilor pe fiecare lună în acest an și a sumelor angajate de partid în campania electorală. Toate vor fi publice după depunerea bilanțului la ANAF și respectiv în cererea de rambursare a contribuțiilor la Autoritatea Electorală Permanentă”, a declarat fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, pentru Europa Liberă.

Surse din PSD spun însă că mulți lideri de organizații nu au mai stat la prezentarea lui Drăghici, deoarece se știa că acesta urmează să fie înlocuit din funcția de trezorier. Până în acest moment, PSD nu a desemnat un nou trezorier al partidului.

Cum a evoluat datoria istorică a PSD în ultimii ani

În 2010, imediat după preluare puterii în PSD, Victor Ponta a cerut un audit intern să vadă care este situația datoriilor istorice ale partidului. Potrivit bilanțului prezentat pe site-ul Ministerului de Finanțe, în 2010, PSD avea datorii de peste 30 de milioane de lei. După campaniile din 2012 și 2014, Victor Ponta lăsa partidul cu o datorie de peste 32 de milioane de lei.

Fostul lider PSD susținea însă că a plătit o parte din datoriile istorice, dar partidul a acumulat alte datorii din cauza campaniilor din 2012 și 2014. În ultimul bilanț depus de PSD, cel din 2017, datoria partidului era de peste 21.5 milioane de lei.

Cum s-a schimbat legea finanțării partidelor în timpul lui Dragnea

În timpul mandatului lui Liviu Dragnea în fruntea PSD și cu ajutorul direct al trezorierului PSD, Mircea Drăghici, subvenția partidelor a explodat în ultimii ani. Și legea electorală a fost schimbată, în sensul că toate campaniile electorale sunt făcute cu bani de la buget. Subvenția PSD a crescut de peste 9 ori în ultimii doi. Dacă în 2016, PSD încasa o subvenție anuală de 16.5 milioane de lei, suma a crescut la peste 96 de milioane de lei în 2018, iar în 2019 ea va ajunge la 144 de milioane de lei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG